Lagi siaran berita RTM diubah

Lagi siaran berita RTM diubah

Waktu siaran berita dalam bahasa Inggeris, Tamil dan Mandarin yang disiarkan di TV2 Radio Televisyen Malaysia (RTM) akan diubah kepada waktu perdana mulai esok.

Ini bermakna berita bahasa Inggeris akan disiarkan pada pukul 7 malam hingga 7.30 malam, berita Tamil pada pukul 7.30 hingga 8 malam manakala berita Mandarin akan bermula pukul 8 malam hingga 8.30 malam.

Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi, Kesenian dan Kebudayaan, Senator Heng Seai Kie berkata, perubahan waktu siaran itu dibuat berasaskan maklum balas terhadap jadual siaran yang diperkenalkan oleh RTM pada 20 April lalu.

"Langkah penambahbaikan dengan mengubah waktu siaran berita dilakukan demi kepentingan masyarakat berbilang kaum di negara ini,'' katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Turut hadir Timbalan Ketua Pengarah RTM, Datuk Norhyati Ismail dan Pengarah Berita Ehwal Semasa, Mohamad Mat Hussin.

Seai Kie berkata, berita bahasa Inggeris (Daybreak) juga ditambah siarannya pukul 7 pagi hingga 7.30 setiap hari.

Bagaimanapun menurutnya, Galeri Perdana Mandarin pula terus kekal siarannya pada pukul 12.20 tengah hari hingga 12.30 tengah hari setiap Isnin hingga Jumaat.

Pada 20 April lalu, semua rancangan berita itu diubah dan dikembalikan semula siarannya di TV2, bagaimanapun ia mendapat rungutan daripada penonton-penontonnya.

Ramai penonton kaum Cina dan India tidak berpuas hati kerana mereka sering terlepas untuk mengikuti siaran berita dalam bahasa ibunda masing-masing disebabkan ketika itu berada di tempat kerja.

- BERNAMA Lagi siaran berita RTM diubah

0 comment... add one now

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.