PAKEJ SOALAN PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG PENGUASA KASTAM W27

Kepada calon yang akan menghadapi Peperiksaan Online Pengambilan Penolong Penguasa Kastam Gred W27, boleh mendapatkan Pakej Panduan Soalan Peperiksaan Online SPA bagi Penolong Penguasa Kastam.
Sila daftar e-mail anda di sini --> http://jvsecurepay.com/access/69bh/28?camp_id=1401

PENGAMBILAN KADET AKADEMI LAUT MALAYSIA (ALAM)

on Tuesday, December 29, 2009

1. PEGAWAI KADET DEK
(Diploma Pengajian Nautika)

2. PEGAWAI KADET ENJIN
(Diploma Kejuruteraan Marin)

SYARAT KELAYAKAN:
-Permohonan berdasarkan keputusan Peperiksaan Percubaan SPM 2009
-Belum berkahwin, lelaki atau perempuan, berusia tidak melebihi 23 tahun pada 13 Julai 2010.
-Minimum keputusan Peperiksaan Percubaan SPM 2009 dengan kredit yang baik dalam Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Matematik/ Matematik Tambahan dan Fizik.
-Sihat tubuh badan
-Ketinggian minima 158cm dan berat 48kg untuk calon lelaki (BMI: 18.5 - 24.9)
-Ketinggian minima 155cm dan berat 42kg untuk calon perempuan (BMI: 18.5 - 24.9)
-Tidak rabun warna
-Penglihatan yang baik tanpa cermin mata bagi Pegawai Kadet Dek
-Penggunaan kanta mata dengan had penglihatan tidak melebihi 200 (kuasa) bagi Pegawai Kadet Enjin
-Lulus dalam proses temuduga

MANFAAT KERJAYA:
Graduan akan belayar ke serata dunia di atas kapal dengan gaji tanpa cukai yang lumayan.

NOTA:
Calon yang layak akan diberikan 'Surat Tawaran Bersyarat' dan tempat hanya akan disahkan jika keputusan peperiksaan SPM yang sebenar menepati syarat kemasukan ALAM. Calon yang berjaya akan mengikuti program selama 3 tahun di ALAM.

CARA MEMOHON:
Borang permohonan boleh diperolehi di : http://www.alam.edu.my
Semua borang permohonan hendaklah dihantar melalui emel (sebagai lampiran) ke:
alam2010intake@alam.edu.my

TARIKH TUTUP : 10 JANUARI 2010 (5.00 PM)

Ranking: 5

{ 41 comments... read them below or add one }

Anonymous said...

mohd azami bin saharin.
saya ingin tahu kemasukan kadet untuk tahun 2011 ini ada kekosongan..??
jika fizikal pernah mengalami patah tulang,bolehkah saya memohon sebarang jawatan didalam ALAM..??


Thursday, December 15, 2011 at 11:17:00 PM GMT+8
Anonymous said...

saya cinta alam sekitar...mahu belayar sambil kutip sampah


Friday, December 30, 2011 at 1:22:00 PM GMT+8
laiknden said...

adakah saya dapat memasuki ALAM kerana saya memakai kanta mata dan had penglihatan saya ialah 300 lbih? kalau dapat, apakah bidang yang dapat saya masuk?


Sunday, January 8, 2012 at 3:42:00 PM GMT+8
Anonymous said...

syahid hakim
saya pelajar lepasan spm 2011..bilakah pengambilan baharu untuk memasuki ALAM?


Tuesday, January 17, 2012 at 9:14:00 PM GMT+8
Anonymous said...

kalau saya x tau berenang boleh apply ke?


Wednesday, February 8, 2012 at 8:28:00 PM GMT+8
Anonymous said...

ada x pengambilan untuk tahun 2012.. ??


Wednesday, March 28, 2012 at 2:01:00 PM GMT+8
Anonymous said...

kalau nak apply ALAM 2012 boleh lagi ke?
kalau boleh,apakah linknya?


Thursday, April 26, 2012 at 9:50:00 PM GMT+8
Anonymous said...

erm.. saya da ditemuduga untuk kemasukan alam..
bila saya boleh semak kemasukan tersebut..??

mereka akan hantar surat atau sya perlu semak secara online utk mengetahui sama ada sya berjya atau x utk msuk alam ??


Friday, May 4, 2012 at 4:33:00 PM GMT+8
Anonymous said...

Kalau saya tkda add math atau fizik boleh mohon tk? intake utk tahun 2012 ada tk?


Monday, May 7, 2012 at 1:32:00 PM GMT+8
kimj said...

cammane nk mohon,, sya still blur


Sunday, September 16, 2012 at 1:14:00 PM GMT+8
Troy Aslan said...

Saya Priscylla Elvina dari Tawau..
saya ingin bertanya,adakah saya layak untuk memohon masuk ke ALAM sekiranya saya mempunyai sijil SPM dan sijil SKM Elektrik tahap 1,adakah saya layak untuk memohon? Dan apakah kursus-kursus yang ditawarkan di ALAM?


Monday, September 24, 2012 at 4:55:00 PM GMT+8
Anonymous said...

nak mohon mcm mana ??


Monday, October 15, 2012 at 2:21:00 PM GMT+8
kopqQ said...

saya nak mohon alam tahun 2013,tapi saya mengambil spm pada 2011 boleh ke? -muhammad hafizzudin bin zaidi


Thursday, November 15, 2012 at 7:51:00 AM GMT+8
Jz said...

Chen Zhong
kalau pelajar stpm ada peluang tak masuk?


Tuesday, November 20, 2012 at 2:24:00 PM GMT+8
Anonymous said...

saya x amik subjek fizik , boleh apply x ?


Friday, November 30, 2012 at 10:22:00 PM GMT+8
Zakwan Zack said...

klu x amik subjek fizik still boleh mohon ?harap boleh maklumkn pda email saya...
zakwan_3601@yahoo.com
dan
are_joy123@yahoo.com


Friday, November 30, 2012 at 10:27:00 PM GMT+8
Anonymous said...

nama saya mohammad syuib... bru shaja tamat ujian spm......
sy sngt gemar dn brminat dngn bidang perkapalan ny...
tpy bmi sye x mngikut syarat khndak kmasukan alam...
bagaimana..????





Tuesday, December 11, 2012 at 12:29:00 PM GMT+8
Anonymous said...

utk spm 2012 bleh apply ker?


Thursday, January 3, 2013 at 2:57:00 AM GMT+8
Anonymous said...

Adakah saye boleh memasuki alam gile power mata saye 450...


Wednesday, January 30, 2013 at 9:00:00 PM GMT+8
Anonymous said...

azrulnizam bin mohammed adni saya ingin mengetahui tentang pengambilan kadet tahun 2013 untuk lepasan SPM 2012


Wednesday, March 6, 2013 at 1:24:00 PM GMT+8
Anonymous said...

Nama saya ahmad b hassan dari johor
Lepasan spm 2012..
Boleh saya taw bila alam akan buka permohonan dia bg lepasan spm 2012..!!!
Tq


Monday, March 18, 2013 at 7:33:00 AM GMT+8
Anonymous said...

Shahrul Izwan : Kalau x ade diploma kejuruteraan marin tpi ade sjil kemahiran , boleh x jd kadet enjin ?


Monday, March 18, 2013 at 3:08:00 PM GMT+8
Anonymous said...

che mohd aidy azhar bin che samsudin.saya nak tanyar keputusan spm saya kurang cikit tapi saya ada kelulusan sijil dan diploma di politeknik adakah saya boleh memohon masuki alam.


Tuesday, March 26, 2013 at 10:12:00 AM GMT+8
Anonymous said...

SAYA MUHAMMAD IRWAN NAK TANYA SAYA BERUMUR 27TAHUN SEKARANG. BOLEH KE SAYA MASUK KE ALAM? KOS YANG SAYA AMBIL DULU IALAH KEJURUTERAAN MEKANIKAL..... KLU BOLEH TLG EMAILKAN PERSEDIAAN YANG PERLU SAYA SIAPKAN. SAYA AMAT BERMINAT


Sunday, April 14, 2013 at 8:44:00 AM GMT+8
Anonymous said...

nama saya muhammad irwan b mat jus, seremban n.sembilan..saya menduduki spm pd 2003.. umur skang ni da 27 tahun.. adakah saya layak lagi untuk mendapatkan tawaran /menyertai ALAM.. saya belajar dalam kejuruteraan mekanikal... tlg sangat email kat saya cara untuk menyertai ALAM....wan880888@yahoo.com.my


Sunday, April 14, 2013 at 8:51:00 AM GMT+8
ainn. said...

Ain Natasha Abd Razak . Klau perempuan mcam mne pulak ye ? Dan permohonan msih di buka ? Saye berminat ! Lepasan spm 2012 .


Saturday, May 18, 2013 at 10:21:00 PM GMT+8
Anonymous said...

Kalau x pandai berenang boleh ker??


Wednesday, May 29, 2013 at 2:06:00 PM GMT+8
Anonymous said...

Saya kamarul fitry pelajar lepasan spm 2011,boleh x saya memohon alam ini dan jikalau dapat kekosongan ble kah intake setrus nya?


Monday, June 24, 2013 at 12:36:00 PM GMT+8
Anonymous said...

Saya kamarul fitry bin dollah spm 2011 adakah saya boleh memasuki alam dan dalam setahun alam ada berapa intake dan dimana saya mahu mengambil borng permohonan,,alam ni ade interview ke? Kfitry_dollah@yahoo.com


Monday, June 24, 2013 at 12:39:00 PM GMT+8
Anonymous said...

Saya Muhamad Zharif Bin Muhamad Apipi plajar SPM 2012..
Bilakah b0rang permohonan akn dibuka utk pem0hon SPM 2012?
Sy brminat dlm bidang prkapalan & kelautan..
zackzharief@yahoo.com


Friday, July 5, 2013 at 1:00:00 PM GMT+8
Anonymous said...

Bolehkan saya memohon walaupun saya tidak ambil addmath dan fizik


Wednesday, July 31, 2013 at 8:27:00 PM GMT+8
fox_crew9292 said...

saya faiz alimin lepasan spm 2009.
sy ingin betanya, jika saya ingin memasuki pengambilan 2014,bilakah pengambilan alam akan dibuka?


Thursday, August 15, 2013 at 1:50:00 PM GMT+8
Anonymous said...

Sy nur izzati , lepasan SpM 2012 , skrg ni ada lg x pengambilam ALAM , tp bi sy dlm SPM D , syrt2 laen sy memenuhi ,


Friday, August 16, 2013 at 8:26:00 PM GMT+8
Anonymous said...

saya lepasan spm tahun 2013.macam mana hendak mohon utk kemasukan?


Thursday, December 19, 2013 at 10:36:00 PM GMT+8
Anonymous said...

saya mohamad shafiq bin sukar,lepasan spm 2013,macam mana hendak mohon kemasukan?


Thursday, December 19, 2013 at 10:38:00 PM GMT+8
Nicki Wil said...

Saya Nik Muhammad Wildan Bin Nik Muhammad...saya lepasan spm 2013...bile tarikh k'masuakn alam 2014 ye & tmpat temuduga...saya sngat b'minat untuk msuk ke alam ni


Monday, February 10, 2014 at 2:35:00 PM GMT+8
Anonymous said...

saya lepasan spm 2013 ingin memohon untuk diploma (Diploma Pengajian Nautika) dan PEGAWAI KADET ENJIN
(Diploma Kejuruteraan Marin. Saya mempunyai 6 kepujian termasuk B.M , B.I, Sejarah, Sains dan mata pelajaran lain tetapi dalam matapelajaran matematik mendapat lulus sahaja. adakah saya layak untuk memohon. Sila bantu


Wednesday, March 26, 2014 at 5:14:00 PM GMT+8
Anonymous said...

Saya S.Murali amat berminat untuk memasuki ALAM dan ingin mengambil Diploma Pengajian Nautika atau Diploma Kejuruteraan Marin. Saya amat berminat dalam kerja dalam kapal. Saya lepasan SPM 2013. Saya mempunyai 6 kepujian termasuk B.M, B.I, Sains , Sejarah dan matapelajaran lain, tetapi dalam matematik saya cuma mendapat LULUS sahaja. (Gred E). Bolehkah saya memohon untuk diploma ini. Sila bantu saya. Terima kasih.


Wednesday, March 26, 2014 at 5:21:00 PM GMT+8
Wan Nazrul Akmal said...

Saya Wan Nasrul Akmal B Wan Nasir pelajar lepasan spm 2013.Saya amat berminat untuk menyertai ALAM .bilakah tarikh permohonan untuk menyertai ALAM dan bagaimana untuk membuat permohonan.Sila bantu


Wednesday, April 2, 2014 at 8:18:00 AM GMT+8
Nur Aien said...

assalamualaikum admin.
saya Nuraeiman Adib bin Mustaffa Nor Nizam ingin tahu,bole ke seorang pelajar lepasan smvk jurusan kimpalan, ingin memohon menyertai di ALAM sebagai juru kimpal. tq


Monday, April 28, 2014 at 9:54:00 AM GMT+8

Post a Comment

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© MY ADHA - SUMBER MAKLUMAT & JAWATAN KOSONG TERKINI | Hakcipta Terpelihara 2008 - 2014
D.I.Y Themes ByBelajar SEO