Iklan Kemasukan ke Politeknik Ambilan Julai 2011

Iklan Kemasukan ke Politeknik Ambilan Julai 2011


Permohonan kemasukan Politeknik KPT Sesi Julai 2011 dibuka mulai hari Isnin, 10 Januari 2011 untuk pemohon daripada kategori lulusan SPM dan setaraf , manakala bagi Lulusan Sijil Politeknik KPT, Lulusan Sijil Kolej Komuniti KPT, Lulusan Diploma Politeknik KPT dan lulusan Kolej Matrikulasi KPM , permohonan mulai dibuka pada 4 Mac 2011 yang lalu.

Bagi pemohon lulusan SPM, anda perlu memohon Permohonan Kemasukan Politeknik Sesi Julai 2011 melalui kaedah dalam talian (ON-LINE) dengan melayari laman web :

http://upu.mohe.gov.my/

Manakala, bagi lepasan Lulusan Sijil Politeknik KPT, Lulusan Sijil Kolej Komuniti KPT, Lulusan Diploma Politeknik KPT dan lulusan Kolej Matrikulasi KPM, permohonan kemasukan hendaklah dibuat di laman web:

http://www.politeknik.edu.my

 1. Untuk mengakses e-Borang pemohon mesti menggunakan kombinasi nombor kad pengenalan dan nombor PIN.
 2. Pemohon diminta membeli nombor PIN di kaunter atau Mesin ATM Bank Simpanan Nasional (BSN) dengan harga RM6.00 (Ringgit Malaysia: Enam sahaja) untuk permohonan lepasan Lulusan Sijil Politeknik KPT, Lulusan Sijil Kolej Komuniti KPT, Lulusan Diploma Politeknik KPT dan lulusan Kolej Matrikulasi KPM, manakala bagi lulusan SPM, RM 10.60 (Ringgit Malaysia Sepuluh Ringgit dan Enam Puluh Sen).
 3. Pemohon perlu mengemukakan Kad Pengenalan atau MyKad semasa membeli nombor PIN di kaunter BSN.
 4. Jika pemohon mewakilkan seseorang untuk membeli nombor PIN, salinan Kad Pengenalan atau MyKad pemohon mesti dikemukakan oleh wakil tersebut kepada pihak BSN. Maklumkan dengan jelas kepada pihak BSN bahawa nombor PIN yang hendak dibeli adalah untuk permohonan kemasukan ke Politeknik KPT.
 5. Pastikan slip pembayaran BSN dicetak nombor Kad Pengenalan atau MyKad pemohon dengan betul serta terdapat nombor PIN enam (6) digit bermula dengan “40? dan diikuti empat angka yang lain sebelum meninggalkan kaunter BSN. Contoh No PIN : 401051
 6. Nombor PIN ini hanya boleh digunakan bagi kemasukan Sesi Julai 2011 dan Disember 2011 sahaja.
 7. Pemohon perlu membeli semula nombor PIN sekiranya lupa.

NOTA:

 • Setelah mengisi e-Borang, pemohon dikehendaki melaksanakan langkah-langkah berikut:
 • Menghantar maklumat e-Borang dengan menekan butang “HANTAR MAKLUMAT PERMOHONAN” sehingga arahan mencetak butiran permohonan dipaparkan.
 • Cetak butiran permohonan sebagai dokumen pengesahan penghantaran. Sila simpan untuk rujukan.
 • Pindaan maklumat pada e-Borang boleh dibuat sebelum tarikh tutup dan ulangi langkah di atas.
 • Pemohon berkeperluan khas (masalah pendengaran) ialah pelajar lepasan tingkatan lima dari Sekolah Pendidikan Khas kelolaan Bahagian Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) atau Program Pencantuman Pendidikan Khas di bawah KPM. Permohonan hendaklah dibuat melalui Bahagian Pendidikan Khas KPM, di alamat :

Pengarah,
Bahagian Pendidikan Khas,
Kementerian Pelajaran Malaysia,
Aras 2, Blok E2, Parcel E,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62604 PUTRAJAYA
Telefon : 03-88849190

 • Borang permohonan boleh didapati dari Jabatan Pelajaran Negeri atau Bahagian Pendidikan Khas
 • Tarikh tutup Permohonan kemasukan ke program pengajian Politeknik KPT Sesi Julai 2011 ditutup pada 04 April 2011 (Isnin)

Sumber: http://beritasemasa.com/

0 comment... add one now

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.