Khasiat kurma Ajwa dan madu Sidr

Khasiat kurma Ajwa dan madu Sidr


USAH ditanya lagi tentang khasiatnya kerana ramai yang sudah mengakuinya. Diperkenalkan oleh masyarakat Arab sejak idea perdagangan mula menghubungkan tamadun manusia, kurma dan madu kini menjadi makanan tambahan yang semakin digemari.

Percaya atau tidak itulah hakikatnya. Kurma Ajwa dan madu Sidr misalnya mengandungi khasiat sebagai penawar dan mencegah pelbagai penyakit.

Justeru itu, Rasa Resources Sdn. Bhd. menjadi pengedar utama kurma Ajwa dan madu Sidr asli.

Syarikat ini bersama Ustaz Mohamad Zawawi Yusof melakukan penyelidikan di Madinah dan Yaman sebelum membawa masuk kurma dan madu tersebut ke Malaysia.

Setelah berpuas hati daripada penggumpul madu dari Hadratmaut bahawa madu yang dibekalkan asli, Rasa Resources bersetuju untuk melantik mereka selaku pembekal.

Bagi Kurma Ajwa pula, hanya ladang dari daerah Quba sahaja yang dipilih. Kurma Ajwa yang memenuhi spesifikasi dari segi saiz, kesegaran, kelembutan dan tiada kesan gigitan serangga sahaja dipilih.

Semua ini bagi memastikan agar masyarakat Malaysia memperolehi Kurma Ajwa dan madu Sidr yang benar-benar asli dan bebas daripada bahan pengawet.

Kegemaran Rasulullah

Kurma Ajwa merupakan kurma kegemaran Nabi Muhammad SAW yang mempunyai fadilat seperti menguatkan urat perut, mengendurkan urat saraf dan melembutkan perangai.

Ajwa sejenis kurma lembut dan kering yang ditanam di kota Madinah. Dalam sejarah ada menyebut, kurma Ajwa yang pertama ditanam oleh Rasulullah di tanah berhampiran Masjid Quba, Madinah.

"Kurma ialah satu makanan organik sempurna kerana ia sejenis buah-buahan yang mengandungi pelbagai mineral dan vitamin kaya dengan anti oksida seperti beta-karotena, lutein dan zeaxanthin.

''Anti oksida mempunyai keupayaan untuk membantu melindungi sel dan struktur lain dalam tubuh agar bebas daripada radikal oksigen dan mencegah penyakit seperti kolon, prostat, payu dara, endometrium, paru-paru dan kanser pankreas," ujar Pengarah Eksekutif Rasa Resources, Abdullah Abdul Jalil.

Terbaik di dunia

Menurut Abdullah, madu Sidr paling jarang ditemui dan mempunyai nilai yang tinggi.

"Ia memang sentiasa dicari oleh pencinta madu kerana rasa yang unik dan indah di samping banyak faedah kesihatan ," ujarnya.

Perkara ini diakui oleh Organisasi Makanan dan Pertanian Sedunia (FAO) - Kolej Standard Madu (CODEX STAN 12-1981).

Ia menyatakan madu ini mempunyai faedah perubatan dan berkhasiat.

Tambah Abdullah, madu ini dihasilkan oleh lebah yang hanya memakan bunga daripada pokok Sidr yang berasal dari Hadramaut Yemen.

"Keindahan madu adalah kerana ia semulajadi, selamat dan lazat, dan boleh didapati sepanjang tahun. Madu sangat selamat sebagai makanan dan perubatan," tambahnya.

Dalam pada itu, Rasa Resources turut menerima tempahan hamper atau cenderahati kurma Ajwa dan Madu Sidr sempena Ramadan dan hari raya yang akan tiba tidak lama lagi. Setiap hamper ini berharga RM400 sehingga RM460 mengikut saiz dan jenis kurma Ajwa dan madu Sidr.

Syarikat ini turut mengalu-alukan orang ramai untuk menjadi pengedar kurma Ajwa dan Madu Sidr dan mereka yang berminat boleh menghubungi Sham di talian 012-6642393 atau melayari www.rasaquest.com.

0 comment... add one now

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.