Jualan langsung tidak dibenar kutip wang

Jualan langsung tidak dibenar kutip wang

Persatuan Jualan Langsung Malaysia (DSAM) mengingatkan orang ramai tentang penipuan oleh firma-firma yang kononnya mengendalikan perniagaan jualan langsung, dan berkata ahli-ahlinya hanya boleh menjual produk dan tidak dibenarkan memungut wang daripada pengedar mereka bagi pelaburan.

"Syarikat-syarikat jualan langsung yang sah tidak memerlukan pengedar-pengedar mereka melabur apa-apa jumlah wang dan menjanjikan pulangan pelaburan kewangan mereka," katanya merujuk kepada penipuan oleh sebuah syarikat antarabangsa yang berpangkalan di Malaysia.

Dilaporkan bahawa penipuan itu menjejaskan pelaburan lebih 10,000 mangsa dan menyebabkan kerugian hingga berjuta-juta ringgit.

DSAM berkata, syarikat yang terlibat dalam penipuan pelaburan ini bukanlah sebuah syarikat jualan langsung berlesen pada ketika kesalahan itu dilakukan.

"Seperti yang dimaklumkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), lesen jualan langsung syarikat ini telah tamat pada tahun 2011 dan tidak diperbaharui oleh KPDNKK.

"Semua syarikat jualan langsung di Malaysia memerlukan lesen jualan langsung yang dikeluarkan oleh KPDNKK untuk beroperasi," katanya.

DSAM berkata, amalan tidak beretika ini, yang lazimnya berselindung di sebalik jualan langsung dianggap sebagai skim pelaburan dan skim piramid yang tidak sah di sisi undang-undang dan didorong oleh sikap tamak.

Persatuan itu berkata, pengedar menjana pendapatan mereka dalam jualan langsung melalui jualan peribadi dan kumpulan produk ini.

"Bayaran bonus atau lain-lain faedah yang diperolehi terutamanya melalui pengambilan atau pengenalan ahli baharu ke dalam operasi atau proses rantaian tidak dibenarkan," katanya.

"Orang ramai boleh menghubungi kami di no. telefon 03-7726 9232 atau emel pertanyaan kepada info@dsam.org.my," katanya.

- BERNAMA Jualan langsung tidak dibenar kutip wang

0 comment... add one now

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.