Kaedah Temuduga Mungkin Diguna Pakai Pilih Pelajar Ke IPTA

Kaedah Temuduga Mungkin Diguna Pakai Pilih Pelajar Ke IPTA

Kaedah temuduga mungkin dilaksanakan secara meluas bagi pemilihan kemasukan pelajar ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA) apabila persaingan menjadi sengit berikutan peningkatan jumlah pelajar cemerlang, kata Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Pemilihan kemasukan pelajar ke IPTA kini dibuat menerusi komputer dengan 90 peratus berdasarkan pencapaian akademik sementara baki 10 peratus berdasarkan aktiviti ko-kurikulum, katanya.

Menurut Mohamed Khaled setakat ini, hanya dua IPTA menggunakan kaedah temuduga iaitu Universiti Sains Malaysia manakala Universiti Malaya menemuduga pelajar bagi kursus-kursus tertentu.

"Kemungkinan kita lakukan perkara yang sama, ketika ini, untuk secara meluas saya belum nampak, tetapi mungkin satu hari kelak bila persaingan menjadi semakin sengit pencapaian pelajar cemerlang semakin banyak," katanya kepada pemberita selepas majlis pertemuan dengan pelajar baru Universiti Teknologi MARA (UiTM) di Shah Alam, Khamis.

Mohamed Khaled berkata kaedah temuduga dapat membantu menentukan kesesuaian dan minat pelajar terhadap kursus yang ditawarkan pihak universiti.

"Ada antara pelajar cemerlang memilih kursus perubatan kerana menurut kata ibu bapa mereka dan ada pula yang memohon kursus perubatan pengsan apabila ditunjukkan darah," katanya.

Jelas beliau antara faktor pelajar cemerlang gagal mendapatkan kursus yang dihajati di universiti pilihan mereka ialah kerana tempat yang disediakan terhad.

Ini disebabkan sesetengah tempat bagi kursus kritikal seperti perubatan dan pergigian ditentukan badan profesional masing-masing bagi memastikan tidak berlaku lambakan graduan, katanya.

Ketika diminta mengulas mengenai seorang pelajar sebuah universiti swasta di Selangor yang dikehendaki polis kerana mengibarkan bendera 'baharu' Malaysia, Mohamed Khaled berkata perbuatan pelajar itu menggambarkan proses pembelajaran yang tidak lengkap sesebuah institusi pengajian tinggi.

"Sesebuah universiti itu bukan sahaja perlu menekankan pengajaran akademik semata-mata, malah soal nilai dan integriti yang harus ada pada seseorang individu," katanya.

Katanya beliau menyerahkan kepada pihak universiti untuk mengambil tindakan terhadap pelajar yang melakukan perbuatan biadab dan tidak patriotik pada Himpunan Janji Demokrasi di Dataran Merdeka, malam 30 Ogos lepas.

- BERNAMA

Kaedah Temuduga Mungkin Diguna Pakai Pilih Pelajar Ke IPTA

0 comment... add one now

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.