i-FURQAN QURAN DIGITAL TERCANGGIH DENGAN PAKEJ LENGKAP

i-FURQAN QURAN DIGITAL TERCANGGIH DENGAN PAKEJ LENGKAP


i-Furqan Digital Quran Tercanggih 
http://www.ifurqandigital.com/hop.php?ref=my

Tiada Alasan Untuk Tidak Membaca Al-Quran Setiap Hari

Dengan bantuan alat yang berteknologi terkini bakal memudahkan hidup dan membantu meningkatkan amalan membaca Al-Quran anda

Dalam kita mengejar kejayaan kehidupan di dunia ini jangan lupa bahawa akhirat adalah misi utama kita namun begitu atas alasan kesibukan inilah yang seringkali menghalang kita dari melakukan lebih amal ibadat dan ini termasuklah amalan membaca Al-Quran.

Tahukah anda secara majoritinya orang Islam kini tidak membaca Al-Quran setiap hari. Jika ada pun mungkin seminggu sekali sahaja. Itupun kerana di masjid, surau atau madrasah di kawasan kejiranan kita pada setiap malam Jumaat ada membaca surah Yaasin secara berjemaah.

Alasan-alasan yang popular

Ada pelbagai alasan yang diberikan jika ditanyakan kenapa tidak membaca Al-Quran setiap hari. Sebahagian dari alasan-alasan yang diberikan adalah tiada masa... :

- Sangat-sangat sibuk sehingga tiada masa untuk diperuntukkan bagi membaca Al-Quran. Bekerja dari awal pagi hingga ke malam hari.
- Bagi wanita pula alasannya pun sama. Pulang dari kerja terpaksa menguruskan anak-anak pula.
- Hujung minggu pula ingin memperuntukkan masa untuk keluar bersama keluarga pula.

Yang paling menyedihkan ada juga yang menyatakan bahawa bila sudah bersara nanti barulah akan mula membaca Al-Quran kerana waktu itu sudah ada kelapangan.

Islam sememangnya menyarankan agar umatnya membaca Al-Quran setiap hari disamping mengikuti ajarannya kerana jika seorang hamba Allah itu tidak melakukan sedemikian maka mudah untuk ia lupa kepada cara serta hukum-hakam dalam bacaan Al-Quran.

Akibatnya mulalah kita membaca Al-Quran tersebut dengan bacaan yang merangkak-rangkak. Apabila ini berlaku semangat atau motivasi untuk mebaca Al-Quran akan semakin menghilang dari dalam diri kita.
Paling menyedihkan ada juga yang berlaku dikalangan umat Islam sendiri dimana lupa terus dan tidak dapat untuk membaca Al-Quran kerana bertahun lamanya tidak membaca Al-Quran. Sesuatu harus dilakukan dan perkara ini tidak boleh terus dibiarkan menjadi serius. Bak kata pepatah jangan sampai nasi sudah menjadi bubur.

Teknologi Mampu Beri Jalan Penyelesaian

Sememangnya Islam amat menggalakkan umatnya untuk memperkayakan dirinya dengan pelbagai ilmu termasuklah penguasaan terhadap teknologi-teknologi terkini.
Teknologi dihasilkan bagi samada untuk selesaikan masalah manusia mahupun bagi memudahkan kehidupan manusia terutamanya dalam melakukan ibadat pada Tuhan.
Kini cerdik pandai dalam teknologi telah menghasilkan alat yang boleh membantu ramai umat Islam dalam amalan membaca Al-Quran. Alat ini bukan sekadar membantu penggunanya untuk membaca Al-Qjuran malah ianya mampu membantu penggunanya untuk :

- Memperbaiki tajwid bacaan Al-Quran
- Memperbetulkan sebutan-sebutan bacaan
- Menghafal ayat-ayat Al-Quran yang ingin dihafal

Rekaan alat ini seolah-olah sebatang pen dan apabila hujung mata pen ini diletakkan pada ayat-ayat Al-Quran maka pen ini akan mengeluarkan bunyi bacaan bagi ayat yang ditunjukkan itu.

Bacaan tersebut boleh kita boleh ulang semula berkali-kali. Bacaan yang diperdengarkan itu merupakan bacaan yang tepat dan betul kerana ianya adalah rakaman bacaan dari qori-qori pilihan yang amat terkenal dan tersohor.
Apa yang menariknya tentang alat ini adalah ianya boleh dibawa ke mana-mana sahaja. Jika anda betul-betul tidak mempunyai masa untuk membaca Al-Quran maka anda boleh gunakan pen ini yang boleh disambungkan kepada ’ear-phone’ dan anda boleh mendengar bacaan Al-Quran pada bilka-bila masa dan dimana sahaja.

- Ketika memandu
- Sambil berjalan-jalan
- Sambil-sambil mengemas rumah
- Sambil melakukan kerja di pejabat

Jadi jika anda kata bahawa anda tiada masa atas alasan terlalu sibuk sekurang-kurang anda mendengar bacaan Al-Quran terus di telinga anda setiap hari. Dengan alat yang direka ini anda boleh:

- Membaca Al-Quran
- Mendengar bacaan Al-Quran
- Mendengar bacaan Al-Quran serta membacanya

I-Furqan : Inovasi Alat Bantuan Membaca Al-Quran

Dalam pasaran sekarang terdapat satu jenama produk yang dinamakan sebagai I-Furqan. I-Furqan merupakan satu inovasi dari ciptaan teknologi terkini dalam membantu umat Islam untuk membaca Al-Quran setiap hari.

Set I-Furqan ini mengandungi :

- Sebuah Al-Quran (Rasm Uthmani; Saiz “A5”)
-  Sebuah Muqaddam (Juzuk Amma, Yasin, Alif Ba Ta, doa harian dan bacaan solat)
- Sebuah panduan doa Haji dan Umrah.
- Pen Reader (4 GB). Inilah pen yang akan memperdengarkan bacaan Quran yang betul mengikut ayat yang anda tunjuk.
- Earphone. Jadi jika anda tidak mahu mengganggu orang lain anda boleh gunakannya.
- USB Cable. Anda boleh download atau upload fail. (Komputer mahupun thumb drive)
- Charger. Jadi anda tak perlu bateri.
- Neck Strap

Apa yang istimewa tentang I-Furqan ini adalah dimana :

1)    Terdapat 4 pilihan bacaan daripada Qari yang masyhur seperti:
b.    Sheikh Mohammed Siddiq Al-Minshawi
c.    Sheikh Abdullah Al-Khulaifi
d.    Sheikh Abdul Rahman As Sudais

2)    Mempunyai terjemahan ayat dalam Bahasa Melayu. Jadi anda tidak perlu untuk cari kitab terjemahan yang lain. Semuanya ada dalam I-Furqan.

3)    Kualiti rakaman suara yang bermutu tinggi.Bunyi bacaan yang jelas akan memudahkan anda dan tidak teragak-agak bunyi bacaan yang keluar.

4)    Boleh mendengar melalui ‘speaker’ pada pen atau ‘earphone’. Jika anda rasa tidak mahu mengganggu orang lain maka ‘earphone’ yang disediakan boleh membantu anda.

5)    Mesra pengguna, mudah dibawa bersama beg eksklusif. Tidak kisah ke mana pun anda pergi atau berada I-Furqan sangat mudah untuk dibawa atau pun untuk digunakan. Jika anda tidak mahu membaca anda boleh sahaja mendengar sahaja.

6)    Diluluskan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) Malaysia. Oleh itu anda tidak perlu risau keasliannya.

7)    4 GB built in memory dengan sokongan Mirco SD.

8)    Menggunakan “Lithium Built in Baterry”. Bateri ini boleh dicas semula. Jadi tidak perlu beli bateri lain.

9)    Boleh rakam suara bacaan anda dan anda boleh bandingkannya dengan bacaan qori yang terpilih.

Seperti yang dinyatakan bahawa kini tiada alasan lagi untuk tidak membaca Al-Quran setiap hari. Satu hari satu ayat pun sudah memadai kerana yang penting adalah anda ada membacanya dan membacanya setiap hari.

Ianya terletak kepada diri kita sendiri dan jika kita masih beralasan lagi bermakna kita sememangnya tidak mahu melakukannya. Letak jauh-jauh segala alasan tersebut dan cuba yang terbaik sekurang-kurang satu ayat setiap hari. I-Furqan boleh bantu anda untuk merealisasikannya.

Untuk dapatkan maklumat lanjut tentang I-Furqan atau membuat pembelian secara dalam talian (on-line), terus ke : http://www.ifurqandigital.com/hop.php?ref=my

0 comment... add one now

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.