Tidak sarapan pagi jejas pembelajaran

Tidak sarapan pagi jejas pembelajaran

Akibat tiada pengambilan diet makanan seimbang pada waktu pagi, murid sekolah terdedah kepada masalah kekurangan nutrien yang penting dalam badan sekali gus menjejaskan tumpuan serta pembelajaran mereka di sekolah.

Malah lebih buruk lagi, kata Pengetua Penyiasat Kaji Selidik Pemakanan Asia Tenggara (Seanuts) Malaysia, Prof. Poh Bee Koon, kekurangan nutrisi dalam badan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang dipanggil kebuluran tersembunyi atau hidden hunger.

''Kebuluran tersembunyi merupakan masalah kekurangan nutrisi atau zat yang tidak dapat dilihat seperti kekurangan vitamin D dan kalsium yang diperlukan tubuh manusia.

''Kanak-kanak yang menghidapi masalah ini kelihatannya nampak sihat dari segi fizikal namun sebenarnya tidak menerima komponen nutrien secukupnya yang diperlukan untuk tumbesaran mereka'', katanya kepada pemberita dalam sidang akhbar Pemakanan dan Pembangunan Kanak-kanak di Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Kaji selidik Seanuts baru-baru ini mendapati 3,542 kanak-kanak berusia enam hingga 12 tahun tahun di negara kita mengalami kekurangan nutrisi dalam badan.

Hal ini mungkin disebabkan 32.1 peratus murid berumur tujuh hingga 12 tahun terlepas sarapan atau langsung tidak bersarapan.

Mengikut kajian Jabatan Nutrisi dan Diebetik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada 2007 di 47 buah sekolah rendah bandar dan 41 sekolah luar bandar mendapati 32.1 peratus murid terlepas sarapan termasuk 7.5 peratus murid yang langsung tidak bersarapan.

Kelompok ini tidak bersarapan dengan alasan tidak mempunyai masa, mereka tidak lapar dan tidak mempunyai selera makan.

Bagi murid yang mengambil sarapan pula memberi sebab untuk sihat dengan mengambil menu kegemaran mereka seperti roti, nasi goreng dan mee goreng.

Kajian tersebut turut mendedahkan sarapan merupakan waktu yang paling diabaikan dalam kehidupan harian kanak-kanak ini berbanding waktu makan tengah hari dan makan malam.

Oleh sebab itu, tegas Bee Koon, ibu bapa seharusnya mengambil perhatian serius terhadap pemakanan anak-anak bagi membantu tumbesaran mereka seiring dengan usianya.

Sesuai dengan perkembangan tersebut, pengeluar makanan dan pakar nutrisi, Nestle Products Sdn. Bhd. menyumbang 10,000 sarapan pagi berupa air minuman Milo malt yang bernutrisi di tujuh sekolah rendah luar bandar dengan sasaran kepada murid kurang berkemampuan melalui Fasa Kedua Gerakan Nutrisi Milo.

Makanan tersebut diedarkan secara berperingkat selama dua minggu dengan kerjasama pihak pengurusan kantin sekolah terlibat bagi membekalkan murid dengan minuman Milo panas yang turut dihidang dengan makanan nutrisi sarapan lain.

Program berlangsung selama lima hari di setiap sekolah dengan kakitangan syarikat terbabit berperanan menyemai tabiat mengambil sarapan di kalangan murid di sekolah yang terlibat.

Selain dibekalkan menu sarapan, murid turut melakukan ikrar sarapan dengan meletakkan tanda tapak tangan di atas sebuah platform putih bagi menyemai amalan bersarapan di kalangan mereka pada masa depan.

Pihak Nestle turut menyampaikan ceramah pendek selama 20 minit kepada murid mengenai kepentingan sarapan bagi menjana tenaga sebelum memulakan pembelajaran dalam bilik darjah.

- UTUSAN
Tidak sarapan pagi jejas pembelajaran

0 comment... add one now

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.