Google Malaysia nafi perkhidmatan digodam

Google Malaysia nafi perkhidmatan digodam

Google Malaysia menafikan enjin carian internet itu telah diceroboh oleh penggodam selama beberapa jam kelmarin.

Google Malaysia dalam satu kenyataannya berkata, sebaliknya pengguna yang melayari domain google.com.my itu hanya dibawa ke sebuah laman web yang lain.

Katanya, masalah tersebut tidak berlarutan terlalu lama dan hanya mengambil masa beberapa jam untuk pulih seperti sedia kala.

"Kita telah berhubung dengan organisasi yang bertanggungjawab menguruskan domain tersebut bagi menyelesaikan isu berkenaan," katanya di sini semalam.

Kelmarin, enjin carian internet itu digodam selama beberapa jam oleh satu kumpulan dari Pakistan yang dikenali 'Pasukan Madleets.'

Mereka berjaya mendapatkan akses Pusat Rangkaian Maklumat Malaysia dan menukar alamat sistem nama domain DNS laman web Google kepada pelayan Madleets.

Gangguan itu berlaku mulai pukul 12 tengah malam pada Jumaat, 11 Oktober 2013.

- KOSMO!
Google Malaysia nafi perkhidmatan digodam

0 comment... add one now

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

SMART WALLET

Untuk mendapatkan SMART WALLET yang menawan ini. WhatsApp "SMART WALLET" ke: 0139790000

lihat tawaran lebih lanjut

Tawaran Istimewa E-Book

Jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan lebih 1,000 buah Koleksi E-book pelbagai topik dengan hanya RM20.00 sahaja. WhatsApp "E-BOOK RM20" ke: 0139790000

lihat tawaran

Ingin Kurangkan Bil Elektrik?

Jika bil elektrik anda tinggi setiap bulan, apa kata cuba pasang alat penjimat elektrik di rumah anda. Promosi terkini hanya RM60 poslaju percuma. WhatsApp / Telegram "JIMAT ELEKTRIK" ke: 0139790000