Makan ikan boleh atasi tekananPenyelidik dari Kolej Perubatan Universiti Qingdao di Shandong, China mendapati, individu yang gemar memakan ikan kurang berasa tertekan berbanding mereka yang tidak gemar makanan laut itu.

Penyelidikan tersebut mendapati, kandungan asid lemak omega-3 pada ikan mampu merangsang mikrostruktur sel-sel otak dan meredakan tekanan pada individu yang mengamalkan pemakanan tersebut.
Melalui kajian dibuat, golongan lelaki yang mengamalkan diet dengan memakan ikan menunjukkan penurunan tekanan sebanyak 20 peratus berbanding wanita iaitu sebanyak 16 peratus.
Kandungan asid lemak omega-3 pada ikan membantu mempengaruhi aktiviti neurotransmitter, dopamin dan serotonin yang mempunyai hubung kait dengan masalah tekanan.
Kebaikan protein, vitamin dan mineral yang terdapat pada ikan juga membantu mencegah kemurungan, malah diet ikan juga bagus untuk badan lebih sihat.
Sumber

0 comment... add one now

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

SMART WALLET

Untuk mendapatkan SMART WALLET yang menawan ini. WhatsApp "SMART WALLET" ke: 0139790000

lihat tawaran lebih lanjut

Tawaran Istimewa E-Book

Jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan lebih 1,000 buah Koleksi E-book pelbagai topik dengan hanya RM20.00 sahaja. WhatsApp "E-BOOK RM20" ke: 0139790000

lihat tawaran

Ingin Kurangkan Bil Elektrik?

Jika bil elektrik anda tinggi setiap bulan, apa kata cuba pasang alat penjimat elektrik di rumah anda. Promosi terkini hanya RM60 poslaju percuma. WhatsApp / Telegram "JIMAT ELEKTRIK" ke: 0139790000