Spesies Tikus Baru Ditemui Di Sulawesi


Pasukan saintis di Indonesia menemui spesies tikus baru yang tidak pernah dilihat sebelum ini. Spesies yang diberi nama Hyorhinomys stuempkei atau dikenali sebagai tikus hidung babi itu memiliki bentuk wajah unik dan berbeza daripada tikus biasa.

Tikus tersebut ditemui di kawasan pergunungan terpencil di Sulawesi pada Januari 2015 oleh saintis dari Indonesia, Australia dan Amerika Syarikat. Saintis dari Muzium Victoria, Australia, Kevin Rowe berkata saiz spesies tersebut adalah sama tikus normal.

Spesies tersebut mempunyai hidung mirip babi berwarna merah jambu dan telinga yang lebih besar sedikit berbanding tikus normal. Ia turut mempunyai bentuk mulut lebih kecil dan gigi depannya panjang sedikit.

0 comment... add one now

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

SMART WALLET

Untuk mendapatkan SMART WALLET yang menawan ini. WhatsApp "SMART WALLET" ke: 0139790000

lihat tawaran lebih lanjut

Tawaran Istimewa E-Book

Jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan lebih 1,000 buah Koleksi E-book pelbagai topik dengan hanya RM20.00 sahaja. WhatsApp "E-BOOK RM20" ke: 0139790000

lihat tawaran

Ingin Kurangkan Bil Elektrik?

Jika bil elektrik anda tinggi setiap bulan, apa kata cuba pasang alat penjimat elektrik di rumah anda. Promosi terkini hanya RM60 poslaju percuma. WhatsApp / Telegram "JIMAT ELEKTRIK" ke: 0139790000