Aswara kini dikenali Universiti P. Ramlee


Seniman Agung Negara, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee diangkat sebagai Tokoh Wa­risan Negara manakala Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) akan dinaik taraf sebagai Universiti P. Ramlee.

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz mengumumkan demikian ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2016 peringkat jawatankuasa bagi kementerian itu pada persidangan Dewan Rakyat semalam.

“Saya menyambut baik cadangan Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar, P.Ramlee memang ahli seni yang terkenal, bukan sahaja negara kita malah juga serantau.

“Seiring itu, kementerian akan menaik taraf Aswara sebagai Universiti P. Ramlee bagi mengiktirafnya sebagai seniman unggul, juga mengangkat beliau sebagai Tokoh Warisan Negara,” kata Mohamed Nazri disambut tepukan semua anggota dewan.

P.Ramlee atau nama sebenarnya Teuku Zakaria Teuku Nyak Puteh semasa hayatnya telah menghasilkan 66 buah filem dan 401 lagu selain pernah dinobatkan sebagai Pelakon Lelaki Terbaik di Festival Filem Asia Ke-4, Tokyo, Jepun.

Aswara yang terletak di Jalan Tun Ismail, Kuala Lumpur pula yang ditubuhkan pada 1994 di bawah Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan Malaysia ketika itu asalnya dikenali sebagai Akademi Seni Kebangsaan.

Ia merupakan satu-satunya universiti awam dalam bidang persembahan yang didokongi sepenuhnya oleh kerajaan.

- Kosmo! Aswara kini dikenali Universiti P. Ramlee

0 comment... add one now

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

SMART WALLET

Untuk mendapatkan SMART WALLET yang menawan ini. WhatsApp "SMART WALLET" ke: 0139790000

lihat tawaran lebih lanjut

Tawaran Istimewa E-Book

Jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan lebih 1,000 buah Koleksi E-book pelbagai topik dengan hanya RM20.00 sahaja. WhatsApp "E-BOOK RM20" ke: 0139790000

lihat tawaran

Ingin Kurangkan Bil Elektrik?

Jika bil elektrik anda tinggi setiap bulan, apa kata cuba pasang alat penjimat elektrik di rumah anda. Promosi terkini hanya RM60 poslaju percuma. WhatsApp / Telegram "JIMAT ELEKTRIK" ke: 0139790000