Kadar tarif elektrik kekal


Kerajaan memutuskan untuk mengekalkan kadar tarif elektrik bagi Semenanjung Malaysia, Sabah dan Labuan berkuat kuasa pada 1 Januari hingga Jun 2016.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr. Maximus Johnity Ongkili berkata, dengan keputusan itu, pengguna di Semenanjung akan terus menikmati rebat sebanyak 1.54 sen per kilowatt-jam (kWj) manakala di Sabah dan Labuan pula sebanyak 1.20 sen/kWj.

Menurut beliau, pengekalan rebat di Semenanjung dibuat susulan terdapatnya penjimatan kos bahan api dan penjanaan (ICPT) sebanyak RM762.03 juta bagi tempoh Julai hingga Disember 2015 ekoran penurunan harga gas cecair asli (LNG) di pasaran dunia selain peningkatan­ kecekapan loji-loji jana kuasa gas dan arang batu.

Sabah dan Labuan yang tidak menggunakan mekanisme ICPT, keputusan untuk mengekalkan penurunan purata kadar tarif elektrik dibuat berdasarkan penurunan harga minyak mentah dunia. Penjimatan dalam pemberian subsidi bahan api Medium Fuel Oil (MFO) dan diesel telah membolehkan kerajaan mengekalkan penurunan purata sebanyak 1.20 sen/kWj. Subsidi keseluruhan di Sabah dan Labuan dianggarkan sebanyak RM468 juta.

- Kosmo! Kadar tarif elektrik kekal

0 comment... add one now

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

SMART WALLET

Untuk mendapatkan SMART WALLET yang menawan ini. WhatsApp "SMART WALLET" ke: 0139790000

lihat tawaran lebih lanjut

Tawaran Istimewa E-Book

Jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan lebih 1,000 buah Koleksi E-book pelbagai topik dengan hanya RM20.00 sahaja. WhatsApp "E-BOOK RM20" ke: 0139790000

lihat tawaran

Ingin Kurangkan Bil Elektrik?

Jika bil elektrik anda tinggi setiap bulan, apa kata cuba pasang alat penjimat elektrik di rumah anda. Promosi terkini hanya RM60 poslaju percuma. WhatsApp / Telegram "JIMAT ELEKTRIK" ke: 0139790000