Nasi Lemak Anak Dara



Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah sye dapat order 100 bungkus nasi lemak anak dara untuk pagi nie. Tapi hamba Allah nie bagi amanah kepada sye untuk sedekah kepada sesiapa yg singgah gerai sye pagi tadi. Terima kasih tuan. Moga makin murah rezeki tuan. Hanya 50 minit licin semua jualan. Alhamdulillah rezeki Allah.

Mesti ramai yg nak tau kisah hidup sye dan macam mana sye boleh buka gerai nasi lemak anak dara kan?

Okay sebelum tu sye cerita latar blkng sye dulu. Nama penuh sye Siti Hajjar Binti Ahmad. Umur dah 24 tahun. Anak ketiga dari lima adik beradik. Tinggal kat sungai petani, kedah. Sye degree fresh graduate electronic engineering (medical electronic) dari Universiti Tun Hussien Onn Malaysia (UTHM) dan insyaAllah Oktober nie sye akan konvo dengan beralaskan cgpa 3.33.

Sye sebenarnya baru merantau dan stay kat shah alam dah hampir tiga minggu. Alasan sye nak stay kat sini sebab selalu dapat interview dan bg sye better sye dok kat sini terus. Alhamdulillah lepas sye buat keputusan stay kat sini, sye terus dapat offer keje sebagai cost&design engineer kat subang jaya. Tapi akan start September nanti.

Saya sebenarnya lgsg tak rancang nak niaga. Tetiba ilham datang untuk buka gerai nasi lemak. Lagipun hobi sye memasak so better sye guna kelebihan sye tu dari sye membazir masa dgn benda tak faedah kan. Bagi sye berniaga nie sgt enjoy dan salah satu sunnah Nabi. Dan 70% pintu rezeki tu adalah daripada perniagaan.

Sye dtg shah alam nie memang zero tak bawa apa-apa dari kedah. Tapi kain baju tu bawa la. hehe.. Berbekalkan semangat yg ada, sye try berdikari untuk cari rezeki sendiri. Bagi sye, sye dah mampu untuk uruskan soal diri sendiri tanpa menyusahkan mak sye ataupun family sye. Dan sye akan bangga kalau dapat tunaikan permintaan arwah abah sye untuk tengok sye berjaya. Pasal mak sye memang la dia risau sye dtg sini sebab anak perempuan kan so macam-macam boleh jadi. Tapi insyaAllah atas berkat doa sorang mak, sye akan berjaya juga suatu hari nanti. Terima kasih mak.

Okay mesti korang pelik kan mcm mana sye dapat modal sebab td sye cakap sye dtg shah alam zero. Sye memang ada business brand shawl sye sendiri, Qaseh Stalista. Nanti jgn lupa like ye. hehe.. Tapi sye nak simpan duit dari business shawl sye tu untuk design yg baru. Sye dapat modal buka gerai nasi lemak anak dara pun dari teman rapat sye. Nasib baik dia boleh tlg sye bg modal. hehe..

Sye pun mula la start beli brg semua. Mesti nak tau kan sapa yg masak. Fully 100% sye buat semuanya sendiri. Berbekalkan ilmu masak yg belajar dari mak, sye masak semuanya sendiri. Terima kasih lg sekali mak. Sye sebenarnya berniaga tepi simpang pun sorang cuma ada juga kadang-kadang kawan teman. Terima kasih. Masuk harinie dah 4 hari sye berniaga. Almost sepanjang sye berniaga sye memang tak cukup tido sebab nak siapkan semua mknn. Tapi disebabkan customer kesayangan sye semua, sye sanggup korban untuk puaskan hati customer. Sye paling suka bila org suka makan masakan sye. InsyaAllah sye akan sentiasa perbaiki skill sye.

Selesai je berniaga nasi lemak tu, sye terus kemas brg dan angkat semua brg tu naik atas. Rumah sye tingkat paling atas tau kat flat pkns tu. Tapi jgn risau insyaAllah sye kuat dari mental dan fizikal. Nampak sye kecik dan lembut tak semestinya sye tak boleh buat keje cmtu. Sye rasa semua org boleh buat cuma nak taknak je kan. Nasihat sye sapa-sapa nak berjaya kena usaha. Hiraukan apa org cakap pasal kita asalkan benda tu memang di bawah keredhaan Allah.

Korang mesti tertanya kan yg nasi lemak anak dara nie sekejap je ke atau berterusan? InsyaAllah akan berterusan sampai bila-bila sebab sye ada plan nak buka kedai sendiri. So lepas nie korang boleh la rasa dan terus makan kat kedai nasi lemak anak dara tu terus. hehehe.. Tapi insyaAllah bila sye dah cukup modal dan still dalam tempoh penyimpanan. Bila dah cukup modal, sye akan buka ye dan akan inform kat korang.

Abes tu macam mana dgn offer keje kat subang? InsyaAllah sye dalam proses buat solat istikharah untuk minta petunjuk yg mana sesuai. Tapi jangan risau nasi lemak anak dara sentiasa ada setiap hari cuma akan tutup bila cuti je. Kalau gerai sye tutup, sye akan inform kat facebook sye ye.

Saya rasa setakat nie je jalan kisah hidup sye sebagai si gadis penjual nasi lemak anak dara. Hopefully jalan cerita sye mampu jadi sumber inspirasi untuk korang semua untuk terus berjaya. Takda dalam dunia nie semua keje senang asalkan kita usaha dan terus berusaha sampai berjaya. Yang penting doa. Doa senjata umat Islam sebab Allah yg beri kita rezeki dan kawal semua yg kita buat.

Sumber : Siti Hajjar Ahmad (princess avril 562)

0 comment... add one now

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

SMART WALLET

Untuk mendapatkan SMART WALLET yang menawan ini. WhatsApp "SMART WALLET" ke: 0139790000

lihat tawaran lebih lanjut

Tawaran Istimewa E-Book

Jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan lebih 1,000 buah Koleksi E-book pelbagai topik dengan hanya RM20.00 sahaja. WhatsApp "E-BOOK RM20" ke: 0139790000

lihat tawaran

Ingin Kurangkan Bil Elektrik?

Jika bil elektrik anda tinggi setiap bulan, apa kata cuba pasang alat penjimat elektrik di rumah anda. Promosi terkini hanya RM60 poslaju percuma. WhatsApp / Telegram "JIMAT ELEKTRIK" ke: 0139790000