Generasi baru Malaysia tidak pentingkan risiko kesihatan & kerjaya

Generasi X dan Y di Malaysia berumur antara 20 hingga 40 tahun didapati tidak kisah tentang kesihatan dan kerjaya jika dibandingkan dengan negara-negara di Asia-Pasifik termasuk Singapura.

Swiss Re yang menjalankan tinjauan itu mendapati hanya 60 peratus merancang untuk membeli produk insurans hayat/kesihatan dalam masa 12 bulan akan datang disebabkan kebimbangan tentang bil perubatan.

Untuk industri insurans, mereka yang berumur 20 hingga 40 tahun bukan hanya pembeli insurans masa depan tetapi turut mewakili peluang perniagaan paling besar sekarang.

Swiss Re telah menjalankan satu tinjauan-pendapat besar-besaran meliputi 13,800 pengguna yang berumur di-antara 20 hingga 40 tahun, meliputi 11 bandar-bandar utama di pasaran Asia-Pasifik antara April hingga Mei 2011.

Kajian itu bertujuan mengenal pasti risiko sikap pengguna jika dibandingkan dengan kajian sulung yang di jalankan semasa krisis kewangan

Sedunia pada 2009 dengan menggunakan Indeks Risiko Selera Pengguna Swiss Re(CAFRI).

Bidang kajian telah diperluaskan pada 2011 untuk meninjau keperluan insurans dan tabiat membeli responden.

Di Malaysia, mereka yang berumur 20 hingga 40 tahun masih lagi enggan mengambil kira risiko meskipun selepas berlakunya krisis kewangan sedunia.

Malaysia menduduki tangga kelapan dalam senarai CAFRI, satu tangga di atas Vietnam dan Indonesia dan di belakang Singapura keempat.

Eric Gan, Ketua Swiss Re Malaysia dan Pengurus Pemasaran Pelanggan Insurans Semula berkata: ''Jika dibandingkan dengan rakan-rakan negara Asia-Pasifik, orang Malaysia berumur 20 hingga 40 tahun kurang mementingkan risiko kesihatan dan kerjaya mereka dan lebih bersedia tentang risiko untuk gaya-hidup mereka,".

- UTUSAN

Share this:

ADMIN

Blogger Infokerjaya

0 Comments:

Catat Komen

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.