19 Jun 2012

10 Cadangan Untuk Turunkan Harga Rumah

Kementerian Kewangan, yang mengambil berat tentang harga rumah yang melambung tinggi telah meminta bantuan Persatuan Pembeli Rumah Kebangsaan (HBA) mencari penyelesaian kepada masalah ini.

Sebagai tindak balas kepada permintaan itu awal bulan ini, HBA telah mencadangkan 10 langkah untuk menangani masalah ini yang diharapkan membawa kepada penurunan harga.

Setiausaha Agung HBA Chang Kim Leong berkata campur tangan segera diperlukan untuk mengelakkan rakyat Malaysia menjadi "generasi tanpa rumah", memberi amaran bahawa negara akan menghadapi krisis sosial jika majoriti rakyat berpendapatan rendah dan sederhana tidak mempunyai akses kepada perumahan mampu milik.

Beliau menggesa kerajaan mengambil peranan utama dalam membangunkan rumah mampu milik dan tidak melepaskannya kepada pemaju hartanah "yang merupakan entiti yang memaksimumkan keuntungan".

Salah satu daripada langkah yang dicadangkan oleh persatuan adalah tidak membenarkan mereka yang membeli rumah di bawah projek perumahan mampu milik menjual harta mereka, dengan hanya membenarkan mereka memindahkan rumah tersebut kepada waris mereka.

Ini untuk mencegah orang ramai daripada cuba membuat keuntungan segera, katanya Ahad.

Persatuan itu mencadangkan kerajaan membuka kunci tanah rizabnya di pelbagai lokasi dan memberi keutamaan kepada projek-projek perumahan yang mampu dimiliki dan bukannya hartanah mewah.

"Harga berpatutan yang kita maksudkan antara RM150,000 dan RM300,000," kata Chang.

"Apabila hartanah dibeli, pembeli tidak harus dibenarkan menjualnya hartanya selain memindahkan kepada waris," katanya.

Walau bagaimanapun, perlu ada satu peruntukan untuk membolehkan pembeli menjual kepada pemilik lain selepas 10 tahun memperoleh harta itu atau menjual rumah tersebut kembali kepada kerajaan sebelum tempoh itu.

Chang berkata strategi lain adalah dengan 'menghukum' spekulator, yang memainkan peranan penting dalam menaikkan harga hartanah.

Beliau mencadangkan duti setem dan cukai keuntungan hartanah yang lebih tinggi serta kaedah-kaedah gadai janji yang lebih ketat bagi mereka yang membeli hartanah ketiga dan hartanah seterusnya.

"Bukan ini sahaja yang akan menggalakkan spekulasi, tetapi ia juga akan memberikan hasil yang meningkat bagi kerajaan untuk membangunkan perumahan mampu milik," katanya.

Chang berkata HBA mencadangkan pembiayaan 100 peratus hanya untuk mereka yang membeli rumah kos rendah atau sederhana.

"Mereka yang membeli harta mewah atau harta yang ketiga dan seterusnya perlu mempunyai akses terhad kepada pembiayaan," tambah beliau.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Donald Lim berkata kementerian itu telah menerima cadangan HBA dan akan melihat kaedah untuk menangani isu ini.

- MSTAR

0 Comments:

Catat Komen

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Top Ad 728x90