Awas penyakit bawaan air

 

Banjir akan menyebabkan sampah-sarap, lumpur takungan najis keluar bersama-sama limpahan air yang tercemar hingga mengakibatkan pelbagai jenis penyakit berjangkit. Lantas, meningkatkan tahap kebersihan diri serta memastikan makanan dan minuman tidak tercemar ketika musim banjir perlu diutamakan untuk mengurangkan risiko mendapat penyakit bawaan air dan makanan.

Penyakit bawaan air dan makanan atau 'food and water-borne disease' adalah penyakit berpunca daripada jangkitan kuman yang terdapat dalam makanan dan minuman sudah tercemar.

Penyakit ini biasanya dikategorikan sebagai keracunan makanan, taun, demam kepialu (tifoid), disenteri dan Hepatitis A. 

Pensyarah dan Pakar Perubatan Masyarakat, Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia (USM) Kampus Kesihatan, Prof Madya Dr Wan Mohd Zahiruddin Wan Mohammad, berkata terdapat pelbagai jenis kuman seperti bakteria, virus dan parasit yang boleh menyebabkan penyakit bawaan air dan makanan.

Ia boleh tersebar apabila individu terdedah secara langsung atau termakan dan terminum daripada sumber makanan dan minuman sudah tercemar dengan najis manusia dan haiwan dijangkiti serta persekitaran kotor (seperti kehadiran lalat, lipas dan tikus).

"Terdapat keadaan pengendali makanan mempunyai penyakit ini sama ada simptom atau tidak, juga boleh menyebabkan penyakit itu tersebar ketika mereka menyediakan makanan sekiranya tidak menjaga kebersihan diri dengan baik seperti tidak membasuh tangan dengan sabun sebelum menyediakan makanan".

"Selain itu, faktor persekitaran boleh menyebabkan penularan terutama ketika banjir apabila air sudah tercemar dengan kuman akibat sistem kumbahan yang rosak dan amalan sanitasi tidak baik seperti penggunaan tandas tidak sempurna semasa bencana banjir," katanya.

Dr Wan Mohd Zahiruddin berkata, simptom utama penyakit ini adalah cirit-birit, muntah, sakit perut, demam, najis berdarah dan sekiranya teruk, pesakit boleh mendapat gejala dehidrasi seperti keletihan, tekanan darah rendah dan pengsan.

Katanya, jangka masa seseorang mula mengalami simptom bergantung kepada jenis kuman yang dijangkiti (berdasarkan konsep tempoh pengeraman atau inkubasi selepas selepas terdedah kepada sumber tercemar) serta juga faktor umur, imuniti dan jumlah dos pencemaran.

"Bagi penyakit dikategorikan kumpulan keracunan makanan, individu boleh mula mengalami simptom seawal beberapa jam sehingga satu hingga dua sehari. Manakala, penyakit taun pula sehingga empat hingga lima hari dan demam kepialu (tifoid) pula lewat sehingga seminggu hingga dua minggu," katanya.

Rawatan penyakit

Katanya, rawatan utama adalah dengan melihat tahap hidrasi pesakit dan kebiasaannya, ramai pesakit cirit-birit yang ringan, cuma perlu dirawat dengan larutan rehidrasi oral (ORS), manakala jika teruk sehingga ada gejala dan tanda tekanan darah menjadi rendah, pesakit perlu dimasukkan ke wad untuk rawatan hidrasi (perlu dimasukkan air).

"Rawatan lain menerusi ubat antibiotik dan rawatan simptomatik yang boleh sembuh dalam tempoh beberapa hari bergantung kepada jenis kuman yang disyaki atau disahkan dan juga keadaan pesakit," katanya.

Komplikasi penyakit bawaan air dan makanan dalam kalangan kanak-kanak berusia lima tahun ke bawah dan warga emas perlu diberi perhatian. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan kanak-kanak-kanak berusia lima tahun ke bawah adalah kumpulan yang berisiko tinggi bagi kematian akibat penyakit ini.

Katanya, ini kerana sistem imunisasi kanak-kanak pada usia berkenaan masih rendah berbanding golongan dewasa yang sudah banyak terdedah kepada pelbagai kuman sebelum ini. Di tambah amalan kebersihan diri dan sanitasi rendah dan kesedaran penyakit yang terhad dalam kalangan kanak-kanak menjadikan mereka berisiko tinggi mendapat jangkitan penyakit ini.

"Begitu juga warga emas terutama yang ada pelbagai penyakit seperti darah tinggi, kencing manis atau penyakit buah pinggang berisiko tinggi jika terkena penyakit bawaan air dan makanan ini.

"Justeru, jika melihat mereka mempunyai simptom seperti cirit-birit dan muntah, dinasihatkan segera mendapatkan rawatan di klinik atau hospital kerana jika gagal mendapatkan rawatan segera boleh menyebabkan kematian," katanya. 

Amalan pencegahan di PPS

Katanya, seperti ramai sedia maklum bencana banjir dan hujan lebat mungkin akan menyebabkan bekalan elektrik dan air terputus serta tandas rosak.

"Jadi apabila tiada sumber air bersih terutama untuk menyediakan makanan dan minuman, risiko akan bertambah ditambah pula tandas yang tidak dapat digunakan kerana rosak.

Situasi sama bagi yang enggan berada di PPS, bagi mengurangkan risiko dijangkiti kuman penyakit bawaan air, mereka perlu meningkat amalan kebersihan diri, pengambilan serta penyediaan makanan dan minuman yang selamat serta amalan penggunaan tandas serta sanitasi yang baik.

Dr Wan Mohd Zahiruddin berkata, adalah lebih baik jika memilih tinggal sementara di PPS, di mana pelbagai kemudahan lengkap terutama bekalan air, elektrik dan tandas disediakan termasuk pemantauan oleh petugas kesihatan.

Justeru katanya, mereka yang berisiko tinggi terutama keluarga ada anak masih kecil dan ibu bapa sudah berusia serta mempunyai pelbagai penyakit, dinasihatkan untuk tinggal sementara di PPS untuk keselamatan dan kesihatan yang terjaga.

Dengan itu, mereka mampu mengurangkan risiko mendapat penyakit bawaan air terutama semasa bencana banjir ini.

Info: Jenis penyakit bawaan air dan makanan

Langkah pencegahan penyakit bawaan air

  • Keracunan makanan (contoh jangkitan kuman E-coli, salmonella)
  • Taun
  • Demam kepialu (tifoid)
  • Disentri
  • Hepatitis A
  • -Pastikan sumber air bersih
  • -Basuh tangan guna air bersih
  • -Minum air dimasak
  • -Basuh buah, sayur sebelum makan
  • -Jauhi makanan masih mentah
  • -Kupas kulit buah sebelum makan
  • -Basuh perkakasan seperti pinggan, cawan, sudu dengan air bersih 
  • Panduan lain:

  • Cuci tangan dengan sabun sebelum makan dan selepas keluar tandas
  • Cuci tangan dengan sabun sebelum menyediakan makanan
  • Pastikan kuku tangan pendek semasa menyediakan makanan
  • Memakai penutup mulut dan sarung tangan semasa menyedia, menghidang makanan
  • Pastikan pinggan dan mangkuk digunakan bersih
  • Gunakan penyepit untuk mengambil dan menghidang makanan

  • Elakkan memakan makanan rosak.
  • Amalkan sikap lihat, bau dan rasa sebelum makan
  • Dapatkan sumber air bersih di pusat pemindahan seperti air mineral

  • Tutup makanan terdedah
  • Buang sisa makanan ke dalam tong sampah tertutup elak pembiakan lalat, lipas dan tikus di PPS.
  •  Sumber dari Berita Harian

    Next Post Previous Post
    No Comment
    Add Comment
    comment url