Penangan air buah 'pior' Seberang Takir


SELEPAS penat menyusuri kawasan pinggiran Kuala Terengganu untuk bersantai pada lewat petang atau malam, ramai dalam kalangan warga bandar raya ini pasti teringatkan air buah untuk menghilangkan dahaga.

Tentunya air buah dicari untuk membasahi tekak, sambil menikmati keropok lekor, ikan atau sotong celup tepung yang digoreng, selain roti canai atau nasi dagang.

Sebenarnya, banyak pilihan gerai dan restoran termasuk di kawasan Seberang Takir yang lebih popular dengan air buahnya dengan aneka pilihan terutama di Restoran Air Buah Pior di Kampung Bukit Tok Beng boleh disinggahi.

Ia mungkin sekadar sebuah restoran biasa tetapi mampu menampung sehingga 150 pelanggan dalam satu masa. Perkataan 'pior' itu adalah daripada perkataan Inggeris 'pure' yang bermaksud tulen.

Terletak tidak jauh dari pantai Teluk Ketapang dan jeti bot penambang Seberang Takir, restoran itu beroperasi setiap hari kecuali Isnin, dibuka mulai pukul lima petang hingga lewat malam dan kerap penuh dengan pelanggan.

Pengusahanya, Norzita Bakar, 41, berkata, populariti air buah yang begitu sinonim dengan Seberang Takir menyebabkan ia menjadi hidangan wajib di kebanyakan kedai makan dan restoran di sekitar kawasan itu.

Beroperasi sejak 12 tahun lalu, katanya, restoran itu menghidangkan lebih 30 jenis jus buah segar dan pekat seperti mempelam, pisang, nenas, epal, betik, lobak merah, nangka, laici, asam jawa, tomato, oren dan kurma.

"Paling kerap ditempah pelanggan adalah air buah naga, durian belanda dan mempelam. Ada juga jus yang disediakan mengikut musim seperti durian, rambutan, ciku dan cempedak," katanya ketika ditemui S2.

Menurut isteri kepada Azman Mohamad, 42, ini pengunjung diberi pilihan untuk dihidangkan dengan tiga saiz gelas iaitu gelas besar satu liter, gelas sedang setengah liter dan gelas kecil 200 mililiter.

Selain jus buah, turut disediakan adalah pelbagai juadah lain seperti laksam, sate, nasi lemak, nasi minyak, mi goreng, mi sup, pulut lepa, sata, laksa Terengganu dan keropok lekor.

Restoran yang bermula dengan hanya dua buah meja itu beroperasi dengan bantuan suaminya dan 12 orang pekerja.

"Biasanya waktu cuti atau hujung minggu kedatangan pelanggan berganda. Kalau tiga buah bas pelancong datang singgah, kerusi pasti penuh.

"Ada kalanya waktu begini, kami terpaksa beroperasi sehingga pukul 2 pagi. Kalau hari biasa, pukul 12 tengah malam, kami dah tutup," katanya.

Penangan Air Buah Pior yang pekat dengan rasa asli membuatkan pengunjung mahu datang lagi. Norzita memberitahu, tidak ada rahsia istimewa kerana sesiapa sahaja boleh menghasilkan air buah ini di restoran mereka atau di rumah masing-masing.

"Dahulu masa mula-mula berniaga, ramai yang beranggapan perniagaan ini tidak bertahan lama kerana tidak mampu menandingi populariti restoran air buah yang lain, selain kedudukan restoran ini terletak di jalan mati ke Kampung Seberang Takir.

"Apa yang penting, kalau kita kata air buah di sini adalah 'pior', maka pelanggan akan merasa yang 'pior' sahaja. Janji kita dengan pelanggan yang lebih penting dan itulah rahsia populariti restoran ini," katanya.

- UTUSAN

Share this:

ADMIN

Blogger Infokerjaya

0 Comments:

Catat Komen

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.