Skim Khairat Kematian "Pengurusan Kehidupan 1Malaysia" Tidak Ikut Peraturan

Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) menasihati orang ramai supaya berhati-hati dan jangan terlibat dengan skim khairat kematian "Pengurusan Kehidupan 1Malaysia".

Suruhanjaya itu berkata, berdasarkan maklumat pemantauan yang dijalankannya,skim itu meragukan kerana ia bertentangan dengan Undang-undang Kecil Koperasidan Akta Koperasi 1993.

Dalam satu kenyataan pada Selasa, SKM berkata, terdapat pihak tertentu atas nama koperasi didapati menawarkan skim itu kepada orang awam dengan mengenakan bayaran RM365 setahun dengan jaminan pampasan sebanyak RM20,000 apabila berlakunya kematian tanpa mengira bentuk dan jenis kematian.

Skim yang dilaksanakan itu tidak diperuntukkan dalam Undang-Undang KecilKoperasi, dan pelaksanaannya tidak mempunyai aturan yang telah diluluskan olehmesyuarat agung tahunan koperasi dan tidak dikemukakan kepada SKM.

"Had umur untuk menyertai skim dan anggota Koperasi iaitu dari umur setahun hingga 99 tahun adalah bertentangan dengan Akta Koperasi 1993, dan selain itu undang-undang kecil koperasi yang didaftarkan hanya membenarkan koperasi mengambil anggota di kawasan Kuala Lumpur sahaja," menurut kenyataan itu.

SKM mendapati koperasi itu telah mengiklankan skim tersebut di luar Kuala Lumpur yang penyertaannya terbuka kepada warganegara Malaysia, dan perkara itu bertentangan dengan Akta Koperasi 1993.

SKM akan menjalankan pemeriksaan terhadap koperasi dan skim yang ditawarkan itu, dan orang ramai boleh menghubungi Rohana Mazlan (Bahagian Penyiasatan dan Penguatkuasaan) di talian 03-4047 4000 untuk sebarang pertanyaan.

- BERNAMA

Share this:

ADMIN

Blogger Infokerjaya

0 Comments:

Catat Komen

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.