Kerajaan Tawar Lebih Sejuta Jawatan Kosong

PUTRAJAYA: Sejumlah 1,051,427 jawatan kosong disenaraikan oleh lapan kementerian dan agensi berkaitan untuk diisi rakyat tempatan sebelum bakinya diberikan kepada pendatang asing tanpa izin (PATI) menerusi Program 6P.

Kekosongan jawatan itu membabitkan lima sektor utama iaitu perkilangan, pembuatan, perladangan, pertanian dan pembinaan.

Timbalan Ketua Setiausaha Kanan Kementerian Dalam Negeri (KDN), Datuk Alwi Ibrahim berkata Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri menyenaraikan jumlah paling tinggi iaitu 275,723 kekosongan.

Kekosongan lain dicatatkan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi, KDN, Kementerian Pelancongan, Kementerian Pengangkutan dan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan.

Katanya, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menawarkan 237,700 kekosongan diikuti Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (220,000), CIDB (165,000), Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (140,000), KDN (10,000), Kementerian Pelancongan (2,041) dan Kementerian Pengangkutan (963).

"Statistik itu merupakan sebahagian daripada hasil maklum balas semua kementerian dan agensi berkenaan kepada KDN dalam Mesyuarat Taklimat Proses Pemutihan Program 6P yang dipengerusikan Ketua Setiausaha KDN, Tan Sri Mahmood Adam pada Isnin.

"Lima sektor yang disenaraikan itu memang menggunakan khidmat pekerja asing dalam skala besar." katanya.

Alwi berkata, kekosongan itu akan diiklankan di beberapa akhbar tempatan secara berperingkat bermula Khamis.

"Kekosongan itu akan terlebih dahulu ditawarkan kepada rakyat Malaysia sebelum bakinya dibuka kepada pekerja asing.

"Rakyat tempatan khususnya yang masih menganggur digesa supaya merebut peluang selain menyokong usaha kerajaan mengurangkan kadar kebergantungan terhadap tenaga kerja asing.

Jelas beliau, selepas proses ini, peringkat seterusnya ialah pemadanan antara permintaan keperluan majikan dengan senarai PATI yang berdaftar dengan Program 6P untuk mengisi kekosongan yang tidak diisi penduduk tempatan.

Dalam perkembangan lain, Alwi berkata, sehingga Selasa, seramai 2,210,235 pekerja asing sah dan PATI berjaya didaftarkan menerusi program tersebut.

Alwi berkata daripada jumlah itu 1,215,004 adalah PATI dan menggesa mereka yang masih belum mendaftar supaya berbuat demikian sebelum program itu berakhir pada 31 Ogos ini.

"Kementerian turut ingin menegaskan bahawa PATI yang sudah mendaftar dalam program itu tidak akan ditangkap," katanya.

- MSTAR

Share this:

ADMIN

Blogger Infokerjaya

0 Comments:

Catat Komen

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.