CONTOH SOALAN EXAM / PEPERIKSAAN PTD 2014

Kepada calon yang akan menduduki peperiksaan PTD pada 1 November 2014
Dapatkan Pakej Rujukan Soalan PTD SPA segera! --> http://jvsecurepay.com/access/116rg/28?camp_id=2264



SEMAKAN PERMOHONAN & TEMPAT UJIAN MEdSI DIPLOMA PENDIDIKAN LEPASAN IJAZAH (DPLI) AMBILAN JULAI 2009

on Saturday, April 11, 2009

Pemohon yang telah memohon Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah (DPLI) Ambilan Julai 2009 boleh menyemak status permohonan dan tempat Ujian MEdSI di Laman Web MAJLIS PEPERIKSAAN MALAYSIA (MPM)
http://www.mpm.edu.my/medsiregter/index.php

* Sila cetak Tiket Panggilan Ujian dan bawa bersama pada hari Ujian MEdSI 18 April 2009 (Sabtu) Jam 9.00 Pagi


MAJLIS PEPERIKSAAN MALAYSIA (MPM)

http://www.mpm.edu.my

PANDUAN UJIAN MEdSI

1. Calon boleh menyemak sama ada LAYAK atau TIDAK untuk menduduki MEdSI di laman Web www.mpm.edu.my mulai 13 April 2009.

2. Tarikh Menduduki MEdSI untuk seluruh negara adalah pada 18 April 2009.

3. NAMA TEMPAT untuk menduduki MEdSI adalah DIPILIH OLEH CALON SENDIRI ketika mengisi permohonan on-line kemasukan pelajar melalui laman web upu.mohe.gov.my

4. SEMAKAN TEMPAT menduduki juga melalui laman web MPM (Majlis Peperiksaan Malaysia).

5. TIADA BAYARAN DIKENAKAN untuk menduduki MEdSI.

6. MEdSI hanyalah untuk calon-calon yang memohon Program Pendidikan pada pilihan 1 dan 2 sahaja ketika permohonan on-line.

7. Ujian MEdSI adalah ujian personaliti untuk menguji MINAT CALON TERHADAP PROFESSION KEGURUAN, INTEGRITI, KECERDASAN EMOSI dan PERSONALITI GURU.

8. Soalan ujian MEdSI mengandungi 300 SOALAN dan perlu dijawab dalam masa 1 JAM.

9. JAWAPAN perlu diberi dalam bentuk YA atau TIDAK sahaja.

10. Ujian MEdSI hanya diadakan apabila pengambilan pelajar dibuka dan secara AUTOMATIK ujian MEdSI akan ditawarkan jika calon memohon Program Pendidikan pada pilihan 1 dan 2 bergantung kepada kelayakan calon samada memenuhi syarat program yang dipohon atau tidak.

11. Ujian MEdSI hanya SAH untuk sekali ambilan sahaja.

12. Ujian MEdSI adalah ujian khas kepada calon-calon yang memohon kemasukan ke Program Pendidikan seperti ISMP (Ijazah Sarjana Muda Pendidikan) dan DPLI (Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah).
Ranking: 5

{ 215 comments... read them below or add one }

«Oldest  
‹Older
  1 – 200 of 215   Newer›   Newest»
Anonymous said...

salam...sy ada apply dpli..saya baru lepas wat semakan..tapi nape dia kata maaf maklumat anda tiada dalam rekod kami..sedeynyerr...da anta da semua online,sijil kat u yg dipohon pn da anta..sy konvo bln 5 ni uitm...sy tak dapat ke???


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

w'salam
kalau keluar notis macam tu
maknanya ada beberapa kemungkinan
mungkin anda tak submit betul2 borang on-line tu
atau
tersilap memasukkan maklumat @ no. k/p
atau
anda belum layak memohon sbb belum konvo
cuba semak lagi selepas ini sehingga sebelum test diadakan


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

boleh semak dalam tempoh permohonan sahaja
sekarang ni tak boleh buat apa lagi dah
lain kali kena pastikan betul2 borang dah lengkap submit


jun said...

salam,
saya pun dapat jawapan yang sama ...harap maaf.maklumat anda tiada dalam rekod kami...saya akan konvo bulan 11 ni..rasanyer mungkin student yang belum konvo tak boleh peksa kot.


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

w'salam
konvo bulan 11?
memang jelas saudari tak layak
macam tahun lepas, ramai yang belum konvo dapat masuk DPLI
tapi tajaan diaorang ditarik balik 2 minggu selepas tu
lagi la masalah


Anonymous said...

Aisyah

salam,saya ni pelajar lpsn spm..saya ada mohon pismp..erm tapi xdpt semak status permohonan..same ke dgn semakan dpli ni?


Aima said...

salam

sy br pas check DPLI. tp x dapat la...rasanya borang dh complete isi n submit. kes sy same mcm jun, cume sy konvo bln 5 ni.. mybe kurang layak sbb blum konvo lg.. uwaaaa!!! sedihnya..


iera said...

sapa yg test medsi tu...good luck semua.all da best


Anonymous said...

aisyah,
terima kasih ye..kalau ada ape2 perkembagn..email ke mcaisyah8591@gmail.com..terima kasih


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

Iklan DPLI Ambilan Jan 2010 mungkin keluar pada 3 Mei 2009.


Anonymous said...

Alhamdulillah, saya dapat pi exam DPLI kali ni. Ni kali kedua apply. Kali pertama apply, lulus sampai second level, temuduga. Lepas temuduga, tak dapat jugak.. Sedihnya.. Harap ada rezeki kali ini.


Anonymous said...

ok...cam sy konvo 28.5....tapi iklan dpli 3 mei..leh ke apply??..t jadi camni juga..maaf maklumat anda tiada dlm rekod..sedey la..


hafiz said...

sy pun dpt = Harap maaf ! Maklumat Anda Tiada Di Dalam Rekod Kami . Saya konvo taun lpas. Tp pointer 2.6 jer.. mungkin sbb ni kot. nk wt cmne, xder rezki la ni...


Anonymous said...

sy ader pohon utk ismp dan sy masuk kn ic then keluar slip menduduki medsi ..macam mana nk tau layak ke x? adakah keluar slip tu maknenyer layak?


Anonymous said...

saya convo bulan 7 ini dan boleh saya apply dpli ambilan jan 2010?? mungkin sempat dapat sijil sebelum temuduga...tapi dalam borang pemohonan, nak tulis sudah convo atau tidak??


lizzieB said...

salam..sy ade masalah walaupun sy tau sy yg pilih sendiri tempat temuduga tue.. dulu sy tinggal di Johor.. dan disebbkan ade masalh keluarga sy telah berpindah ke Kelantan. Bayangkan saya kene pergi ke Johor untk ambik test Medsi nie yang mengambil mase sejam.. boleh ke sy tukar pusat ujian? kalau x dpt tukar patut ke sy ke Johor?FYI sy bekerja pd hari sabtu..


didi_kedah said...

saya br je pas semak dpli ni
sdey la..sy pun xkonvo lg..
bln 9 ni br konvo
then dpt jwpn maaf!!maklumat xde dlm rekod..
pdhl,sy da submit sume borg n sijil2 lg..
status wktu dftr aritu ade je..
huhuuu...so dissappointed lorrrr...


Anonymous said...

salam..
masing2 ada masalah tersendiri. masalah saya ni pelik sikit. future huby saya tak nak g exam tu...aduhai, kecewa saya. ada xsiapa2 leh bagi idea pd saya nak psiko dia?hu3...


jun said...

salam,
seday betul kalu tak konvo tak leh mintak lagi DPLI...ngaper Kem Pengajian Tinggi tak nyatakan ngan jelas syarat2nyer masa apply ari tu....rasa tertipu plak.......emmm


jun said...

EN Adha,

Walaupun sy tak konvo lg..TP aritu sy pergi gak Mtest utk KPLI...rasanyer cam ner ar..kalu tak layak baik saya tarik diri kalu dipanggil interwieu nanti.


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

konvo 28 Mei?
saya tak tahu la nak komen camana
untuk lebih selamat, lepas konvo, baru apply. ok?

yang PISMP untuk budak SPM tu saya tak pasti
bila masukkan no. k/p tu & keluar slip, kira dapat la

tak boleh tukar tempat exam Lizzie
setiap tempat exam ada kuota dia

bagi la motivasi kat bakal suami saudari tu
pujuk2 dia :)

Jun, kalau belum konvo, lebih baik tarik diri
takut nanti nasi menjadi bubur, susah pulak

soalan MEDSI ni ada 300 soalan INSAK
masa sejam sahaja
so, kena jawab at least 5 soalan seminit.

ya, memang kena submit sijil2 ke IPTA

KPLI ambilan Jan 2010 belum ada berita lagi
diharap bersabar :)


Anonymous said...

yg belom convo tue..jgn le apply dulu..cuba lah keje len dulu..then lps nganggur setahun baru apply..senang n bg peluang kat org2 len yg dah layak


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

betul cakap saudara kita tu
adik2 yang baru grad tu
tunggu la dulu
memang syarat dia camtu
kalau dulu lagi teruk syarat dia
kena tunggu setahun selepas grad, baru boleh apply
kalau ada rezeki, tak ke mana
ok?


Anonymous said...

saye plk baru lps konvo 30 mac aritu..tapi alhamdulilah dapat.cuma saye confius, betul ke kena tunggu 6 bulan slps konvo baru boleh apply?


Anonymous said...

Salam Abg Adha,

Kirenye soklan MEDSi ni senang skit la dari MTest aritu kan? cuma ade 1 bhgn, jwb ya dan tidak jer...
Berbanding Mtest aritu...ade 5 bhgn...

Harap2 leh score la ek...


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

syarat DPLI adalah lepasan Ijazah dgn CGPA 2.75 dan ke atas
umur tidak lebih 35 tahun

yang baru konvo 30 Mac, anda berada di persimpangan sebenarnya
antara layak dengan tidak layak
nasihat saya, baik tarik diri dulu
takut timbul masalah kemudian
tapi terpulang kepada anda, sy hanya bg nasihat

ya, MEDSI ada 1 paper sahaja
kena cepat jawab la
5 soalan seminit :)

KPLI ambilan Jan 2010 belum tahu lagi


Anonymous said...

Assalamualaikum..
Blh tak kasik tips untuk ujian Medsi..

Saya ada juga apply jqaf KPLI dan dah exam M-Test hari tu..Saya graduan yang ada Master dan telah apply kpli-JQaf..adakah possibility untuk saya dapat tipis sbb saya ada master..
atau macam mana..saya takut nnti bila dapat interbiu..bila interviewer tgk saya ada master..saya takut saya tak dapat...sebenarnya saya lagi prefer dapat kpli-JQAF dari DPLI sbb possibility untuk dapat posting kat trg adalah tinggi..
Masalah saya yang ada master tue..blh tak encik adha kasik respond..tq bbyk...


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

waalaikumsalam

soalan MEDSI adalah soalan INSAK sahaja
kena cepat jawab
ada Master tak effect apa2
yang penting, kena yakinkan penemuduga masa interview
yakinkan yang anda adalah calon terbaik!

apa maksud takleh check?
nama tak keluar ke?


Anonymous said...

alhamdulillah..saya terpilih utk ujian medsi sabtu ni..thanks en adha..blog en adha byk bg info kt sya..sbnrnye da lme sya xon9,tetiba sya rse nk singgah blog en adha,kl x..melepas ujian medsi saya ni..thanks..blog ni mmg bagus..doakan saya utk sabtu ni n smga berjaya utk yg exam sabtu ni..


Farah said...

Abg Adha...
Sblm ni format medsi mmg mcm2 ek..
300 soalan jwb dalam sejam??
tp ble tgk blik..
1 minit 2 kena jawab 7-8 soalan sbbnye nk kena hitamkan lg kt OMR..
amek masa..btul x abg adha??


Anonymous said...

salam

my senior tahun lps,dipanggil tok intvw kpli.then interviewer mntk scroll,tp ms tu dia lom convo lg.then,dia gtau le,dlm ujung bln 8 (tahun lps) br convo.pastu intvwer bg hint kt dia yg dia xkn dpt coz xde scroll..sedey2


Anonymous said...

salam,
memang sah....sesiapa tak konvo lagi memang tak layak mik medsi..takpe cuba lg lepas konvo nanti... takpelah... tp kemushkilan la...aritu mtest dpt plak..
-deena-


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

salam
selamat berjaya kepada yang akan test sabtu ni
datang awal dan jangan buang masa
dapat kertas, terus tulis detail & jawab

buku contoh2 soalan MEDSI juga ada jual kat kedai
semua soalan INSAK

masa MTEST KPLI lain
dia bawah Kementerian Pelajaran
MEDSI DPLI ni bawah Kementerian Pengajian Tinggi
memang senang la dia nak trace samaada org tu dah konvo atau belum
jangan cuba2 nak menipu

kepada yang belum konvo
bersabarlah ye
tak lari gunung dikejar :)


Anonymous said...

Salam semua..
Tahniah kpd yg dapat pnggilan ujian. Minta2 doa mudah-mudahan kita semua adalah calon yg akan ditemuduga seterusnya jadi pendidik yg berkaliber.


Anonymous said...

guru KPLI 2006..
tahniah kpd yg dpt MedSI DPLI Sbtu ni.kebetulan sy dilantik sbg pengawas peperiksan di SMK Gombak Setia.nasihat sy kpd calon2 spy dtg awal dan jwb INSAK tu dgn pantas.takut x cukup masa nnti.Tips dr sy utk jwb INSAK: masa jwb tu bygkan diri anda adlh seorg guru yng baik, komited dgn kerja,utamakn murid2 & sklh.Sbb soalan INSAK tu nk uji sahsiah dan t'jwb anda sbg guru.lgi 1 pstikan anda ingat jwpn yg anda tlh pilih dr soln no 1 krn soalan yg sama akn berulang pd soln no yg lain.JWPN anda mstilah tetap sama jika bentuk soalan itu berulang pd soalan yg berikutnya.KRN setiap soalan yg diberi ade kaitan dgn soalan yg lain.TUJUANnya INSAK ni nk uji PENDIRIAN anda sbg seorg guru yg CEMERLNG..selamat menjawab...


Anonymous said...

Selamat sejahtera. Saya cuba log in MPM website hari ini tetapi tidak dapat log in. Mujurlah saya dapat cari blog En Adha dan ianya terus membawa saya log in ke semakan Medsi. Saya layak ke Ujian Medsi pada Sabtu ini. Yeah!!

Mengenai buku contoh2 soalan Medsi yang En Adha sebut dalam comment 48, adakah buku ini boleh dapat di mana2 satu kedai buku? Saya ingin beli sebagai rujukan.

Ribuan terima kasih.


Anonymous said...

Salam..kenape saya tak leh nak menduduki Medsi..sedangkan saya dah apply...salinan apply tu pun saya dah ada...saya semak semua ok jer..ic pun ok jer...tp nape saya tak senarai..saya rase rugi sebab dah beli borang RM20.00..sape nak ganti? sebelum ini saya ada menduduki peperiksaan Medsi pada tahun lepas


Anonymous said...

pelik..tahun lepas dapat wlpn tak konvo lagi tapi thn ni tak dpt plak,cgpa ok cma tak konvo ja..tp thn lps bleh plak..mmm..pelikkk.


aida said...

salam...sy bru je check, n dpt...syukur..ni first time..hrpnya,seme ok..best of luck!


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

Terima kasih cikgu kerana berkongsi maklumat
diharap cikgu sentiasa dapat bagi info & pengalaman sebagai seorang guru untuk panduan bakal2 guru yang lain

buku2 soalan MEdSI ada dijual di kebanyakan kedai buku
boleh dapatkannya sekarang

saya simpati dengan calon-calon yang tak dapat exam
kementerian buat penapisan yang lebih ketat tahun ni
diharap bersabar & cuba lagi ambilan Jan 2010
jangan cepat putus asa

kalau tak boleh check, cuba lagi di lain masa
atau gunakan pc @ laptop yang lain

sesiapa yang BELUM KONVO memang TAK LAYAK memohon
jika layak sekalipun, tajaan anda akan ditarik balik
baca kes pelajar DPLI ini : http://myadha.blogspot.com/2009/02/280-pelajar-dpli-kini-terdesak-apabila.html


tinitt said...

soklan insak tu soklan camne ek??
insak tu apa??
ujian medsi ada soklan yg kena kira-2 tak??


kalerkrayon said...

salam..
nk tanye..sy bjaye dpt test medsi utk dpli..tp sy blum submit sjil2 kt u yg sy pohon..
blh ke kalau sy sbmit pas test medsi tu??


Anonymous said...

TOLONG SAYA..
SAYA APPLY IJAZAH PENDIDIKAN MELALUI STPM YG BARU-BARU NIE..PILIHAN 1 & 2.ADAKAH SAYA AKAN MENDUDUKI UJIAN MEDSI JUGA ??? ATAU UNTUK PEMOHON dpli SAHAJA.


Anonymous said...

tumpang lalu..
saya dapat medsi..
sabtu ni..
tp lulusan stpm la..
biasanya kalo pointer kiter rendah..
layakke kita dapat kos cikgu..


Anonymous said...

ramai org bukak le...server jammed
sbb tu tak dpat bukak....ilek-2 la dulu
banyak lai masa utk print slip tu
hari jumaat nih pun boleh print lagik
dont kalut-2


kalerkrayon said...

biase la..sume org pn nk cek dpt ke x test medsi.. server down..so agk slow ar sket.. kalo korg nk cek..sok bgon pg2 seblom suboh cek ar.. konpem leh masuk website tu.. gd luck tuk korg..

yg stpm,sy rase aplication tu utk pismp..die x same ngn dpli or kpli..

p/s sori tlg jwb bg pihak owner blog..
salah tlg tunjukkan~ =P


Anonymous said...

sedihhh sgt2....rs perjalanan hidup dah terhenti....krn xdpt medsi....
sy nk sgt2......knaper...


Anonymous said...

kenaper smpai skrg xdapat check medsi????
dan kenaper bdk2 yg xkonvo xlayak plak???
pelik!!!!


Anonymous said...

erkkk....DPLI tu singkatan utk aper???
aper name pnuh dier??
DPLI??blh saya tahu.


Anonymous said...

tumpang tnye en.adha.
kalau saya xambil lg muet...
layakkah saya utk memohon kos pendidikan ni??
harap jwb...


hafiezah said...

Assalammualaikum..Mr. adha..kenapa ye..saya nak cek dpli test..asyik x boleh jer..server bz ke??..lepas baca yg comment ats tu..tkot gak..cz saya pon convo bulan enam nt..


Anonymous said...

saya cuma nk beri pendapat sya je skaligus teguran kepada pihak berwajib.Kalau boleh di dalam permohonan tersebut jgn lah letak pilihan tarikh konvo sampai pelajar yang di tahun akhir ,atau pun pelajar yang belum konvo pun berpendapat kami boleh memohon.saya rasa anda harus fikir lah.Sebab kita dah submit dn hantar borang,semua melibatkan kos ok.Jadi didalam borang permohonan tu biarlah jelas menyatakan yang hanyA PELAJAR DAH KONVO SAJA BOLEH! jADI FIKIRLAH .SUSAH BAH!kITA BERHARAP SANGAT TAPI BILA DAH HANTAR MCM NI PLK JADINYA..............fIKIRLAH??????????????????


Anonymous said...

slm...en adha nape xbleh nak tgk result medsi ya lagi...saya dah tahu dapat msk exam.... tgk 10 /4/09....lupa lak nk print trus..ingatkan nk buka semula n print tapi dari semalam x dapt buka website u...page blank...tq...tlg bagi solution kat saya...tq:)


Anonymous said...

salam en. adha...nk g exam tu mmg print out je ea slip tu? die xde pos pape ea? heheh sory...kte x pnh apply dpli ni..br 1st time..smlm x check..alhamdulillah leh sit 4 da exam...=)


Anonymous said...

utk apply dpli just submt online atau perlu juga menghantar sijil??


Anonymous said...

salam en adha..sy mau tny ni,ari tu sy excited sgt nak mintak pendidikan. sy da degree, tp sy terisi yg ijazah peddkn tu, sy isi guna diploma. then, bl DPLI kluar, sy pun isi gak gn Degr. sy tak tefkir benda tu sama, ujian medsi pun sama tarikh. bl sy cek medsi tu, sy dpt yng ijazah tu.yg DPLI tak dpt.tu yg sy sedih sgt..so, sy minta pdpt en adha, patut x sy g medsi sabtu ni??


Anonymous said...

tahniah kpd yg dpt test hr sab2 ni..kpd yg xdpt jgn puts asa..nnti ambiln setrsnya cblh aply lg..yg blm knvo 2 cb try lps dh knvo..insyaAllah klu ada rezeki 2 x kemn k..gud luck 4 MEDSI 18/4/09..


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

walaikumsalam semua,

semakin panas nampaknya :)
kepada yang belum dapat check, diharap bersabar
sy pun tak tahu apa dah jadi dengan server MPM

INSAK adalah soalan SAHSIAH
contoh soalan, "Adakah ada pernah menipu?"
Jawab YA atau TIDAK
ada 300 soalan INSAK, jawab dlm masa satu jam sahaja
tiada soalan matematik, bahasa @ analitikal

pemohon ijazah pendidikan lepasan STPM akan exam Sabtu ini juga
pointer minimum adalah 2.75
kalau anda lulus exam & temuduga, anda layak

bagi sesiapa yang pernah datang ke blog ini
sy rasa tiada masalah
sebab sy dah nasihatkan yang sesiapa yang belum konvo, tak perlu memohon
memang silap Kementerian sebab tak nyatakan secara jelas syarat tersebut

begitu juga dengan salinan sijil2
pemohon DPLI perlu menghantar ke IPTA
jika anda tak hantar, faham2 sajalah

proses DPLI semuanya online
dari proses memohon, semakan test, semakan temuduga dan juga semakan berjaya atau tidak, semuanya online
tiada surat akan dihantar melalui pos

kepada yang memohon Ijazah Pendidikan & DPLI tu
sy nasihatkan anda tak pegi exam sabtu ni
pohon semula DPLI untuk ambilan Jan 2010
sbb kalau anda masuk Ijazah Pendidikan, anda akan mengambil masa untuk tamat pengajian

sy cadangkan anda yang tidak berpuashati supaya menghantar teguran melalui surat @ e-mail kepada pihak Kementerian
supaya mereka dapat membaiki kelemahan yang ada

PENGARAH
BAHAGIAN PENGURUSAN KEMASUKAN PELAJAR
JABATAN PENGAJIAN TINGGI
KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI MALAYSIA
ARAS 1, BLOK E9, PARCEL E, PRESINT 1
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
62505 PUTRAJAYA

Hotline : 03-8883 5858 (10 Talian)
Helpline : 03-8883 5848
Talian Am : 03-8883 5801/5802
Faks : 03-8889 4260
E-mel : upu@mohe.gov.my


Anonymous said...

Salam...saya dah cuba menjawab soalan MEdSi yg ada dlm buku terbitan Multimedia pengarang Mok Soon Sang tetapi ada beberapa soalan yg mengelirukan jwpnnya.
Latihan Ujian MedSI 1 soaln 10.
*Sebelum mengmukakan pndpt, saya akan berfikir baik2*jwpan saya A (setuju) tapi salah. Bukankah sblm kemukan pndpt kena fikir baik2?Cmna..
soalan 125
*Saya hanya suka berkawan dgn org yg mengagumi saya*jwpn saya B (tidak setuju)tapi jwpn yg diberikan A(setuju)
Bukankah kita kena berkawan dgn semua org?cmna..

Saya betul2 keliru,mcm ni ke nk jd pendidik.Bnyk lg soalan saya keliru tp ckuplah skdr 2 soalan untk dibincang bersama bg mengeluarkan diri dlm kesesatan ini.


Anonymous said...

tq mr adha...saya rasa mybe i fail to seat exam dpli tis saturday becoz i did'nt sent the certificate...nak tanya lagi....kebiasaannaya dpli akan keluar setahun berapa kali..then untuk next coming dpli agak² bile ye?


kalerkrayon said...

sy x sbmit ag sijil2 tp sy blh g ujian medsi...
myb die tgk konvo@x n pointer kot.....


Anonymous said...

salam...
saya belum grad...
sy mintak dpli...sy dapat test medsi 18/04 nie..
cam new nie..
sy patut pegi ke x ekk...
sy pun pening...nie...
tlgla bg suggestion


Anonymous said...

Assalamualaikum..
Nape Saya tak boleh access page MPM ni, dah dua hari try bukak...tapi tak boleh. ada ape2 masalah kat server MPM ke? susah betul ler, ada tak cara lain caya nak semak status sy untuk menduduki ujian DPLI...Tolongggg


Anonymous said...

salam en.adha, sya dapat di sekolah menengah agama kota kinabalu, sabah. this is my first time ikut ujian medSi. hope ada rezeki tahun ni.


Anonymous said...

huhu...sedihnya..x dpt ni.sijil smua dah hntr.tp at last sungguh menyedihkan.sy adalah siswazah jurusan muzik n apply tuk program muzik.why?dan yg paling buat sy geram kwn sy ambil kos len masa di u,ambl program muzik utk dpli ni dapat!sungguh x adil!kawan2 seperjuangan sy pun mcm tu jugak..km tertindas!


Nal said...

salam..tda pya msl laman mpm pn ble cek jg..just taip semakan medsi 2009 pn ble...


Anonymous said...

salam en adha..

saya sedeh ni...xlayak untuk ujian...sedangkn sy dh konvo..leh tau nape eh?huhu


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

w'salam

pasal soalan INSAK (SAHSIAH) MEdSI tu
jawapan dia memang macam tu
memang cukup mengelirukan :)

tak kira lelaki atau perempuan
pakai la pakaian @ kasut seperti seorang guru
anda boleh pakai selipar @ kasut tak tertutup
tapi kalau dapat pengawas yang garang & tegas macamana?
tak pasal2 anda kena halau nanti :)

kepada saudara/i yang belum konvo
kalau dapat exam sekalipun, faham2 sajelah
"masalah" menanti anda
baca komen2 di atas

Nal bernasib baik sebab masa dia check, server MPM dah ok
sebab tu dia kata takde masalah
hehe

yang dah konvo tapi tak dapat tu
mungkin ada silap di mana2
tersalah pilih kursus
atau CGPA bawah 2.75


Nal said...

to En.Adha

klu time ujian medsi...guna seluar jeans ble ke tak? dan tidak takin baju..


Anonymous said...

next dpli 3 may kn..kpli lak bile eh?
saya mmg dh konvo with adegree tp sy x ambil MUET lg sbb time wat degree dlu gne IELTS..sbb tu ke sy x layak buat ujian?sedeh nyeee rasee


Anonymous said...

Salam En. Adha.. mcm mana ye klu saya masih blm hantar sijil2 lagi ke U.. Tp panggilan Medsi saya dpt...


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

Cikgu Nal,
cuba anda jawab soalan MEdSI ni
"Adakah seorang guru boleh memakai seluar jeans dan tidak takin baju ke sekolah?"
sila jawab YA atau TIDAK :)

InsyaAllah, iklan DPLI next intake 3 Mei ni
KPLI belum tahu lagi
ambil MUET atau tidak, tak effect apa2

peraturan dia, kena hantar salinan sijil2 ke IPTA
kalau tak hantar sebelum tarikh tutup hari tu, saya no komen la :)


Anonymous said...

salam...sy br nk konvo 29hb ni??dgr cite xlayak bg sesiapa y blm konvo...tp Alhamdulilah..dpt gak medsi so cmne??


Anonymous said...

asm...
sgt sedeyy pas check medsi td...da 3x apply still xdpt...xto ktner prob...since 2005 da jd gstt smpaila skang peluang tuk dpt ttp dok xdpt bayang g...asik bsndar j smpai ari nh, bilala nk bulei tegak sbg pdidik nh...byk mmber lgsung xde xperience ngajar tp smply j dpt course,tgh dlm kursus slumber j quit cz xminat jd ckgu...jeles yg amatla uwaa


Nal said...

salam to ms.Adha

YA..


Anonymous said...

Salam En.Adha
Berapa markah lulus MEdSI..takutnye,bnyk salah bila buat latihan ni..En Adha atau sape2 yg mahir ttng soalan ni cuba kupas sikit psl soalan2 MEdSI..tngk comment no 80.Syukran bnyk2.


Anonymous said...

saya ada call U yg saya pilih tu, cerita psl lom hantar sijil2 nih.. jwb acuh x acuh jerk... dia kata data dh proses.. so x payah hantar.. abis saya lom hantar mcm mn? x payah hantarlah! tengking plak tuh! apa la.. x de adab sopan btol! msti x dpt nnti.. =(


Anonymous said...

GURU KPLI 2006
Tips jwb INSAK:kpd comment 80
Adakah Anda pernah Menipu?YA/Tidak.So jwpnnye Tidak.Sbb Tujuan Utama INSAK adalh utk memilih bakal guru yg benar2 baik, b'jwb & komited dgn keje.Sbnrnye soalan 125 tu mmng jwpnnye setuju sebab seorg guru mestilah pndai memilih kwn.Conclusionnye bile mnjwb INSAK tu set kan kt minda anda "AKU ADLH SEORG GURU YANG BAIK".pentingkan murid2 & sek dpd kepentingan diri sndiri.SELAMAT MENJAWAB


Anonymous said...

Salam,
sy lepasan stpm, baru tgh hari tadi check, dapat slip menduduki ujian medsi tu tapi x complete appear..jurusan yg sy apply x ditulis pada slip berkenaan..so,macamana nak buat skarang???

kalau nk kata ni hanya utk lepasan ijazah, laman web yg sy cuba tu sama ja..insert ic number sy dapat ja pun..siap ada bagi tau tempat, tarikh, masa utk ujian tu lagi...


Anonymous said...

saya tidak dapat buka MPM website,kenapa ah?adakan itu web terlalu sibuk?saya belum print out the slip...macam mana??


Anonymous said...

Tak puas hati betul ler masih tak dapat bukak lagi page MPM ni...cam ne ni....? SERVER dia orng PROBLEM betul ler...ada sape2 blh tlng sy...tahniah buat mereka yg dh berjaya, yg tak berjaya kena sabar banyak2 n next time blh try lagi....tolong...tolong...tolong lah server MPM


Anonymous said...

best nya..thanks suma sbb bg info..byk dpt mklumat..cuuma tu la xsmpt nk hantar salinan sijil2 tu kt ipta..tkt plak kene reject nnti...huhuhuhu


Anonymous said...

EN Adha..
saya dapat medsi..
tapi pointer 2.25 jer..
lepasan stpm..
jadik xda peluang la..
btol ker dia nak 2.75 jer..
x nak la pegi macam tu..


Anonymous said...

ada beza ke ijazah pendidikan dengan DPLI..bkn ke DPLI tu utk lepasan ijazah??ada sesape leh bgtau??


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

syaratnya hanya yang dah konvo layak memohon
walaupun dapat exam, anda mungkin menghadapi masalah nanti
baca komen2 di atas dan kes pelajar DPLI lepas di blog ni

setahu saya
exam MTEST & MEdSI menggunakan sistem pengiraan kesalahan
jika kesalahan jawapan sampai ke tahap maksimum, secara automatik calon tu tak layak
jawapan2 lain sudah tak dikira

terima kasih cikgu kerana berkongsi tips
diharap dpt berkongsi banyak tips lagi

Ijazah Pendidikan untuk STPM berbeza dengan Diploma Pendidikan (DPLI) untuk lepasan Ijazah
Ijazah Pendidikan 4 Tahun pengajian sementara DPLI hanya 1 Tahun
cuma calon Ijazah Pendidikan & DPLI akan ambil exam MEdSI yang sama
slip tu memang tak tulis jurusan (hanya kod sahaja)

memang syarat CGPA 2.75 dan ke atas
salinan sijil2 perlu dihantar ke IPTA
peraturan tetap peraturan

kesian betul kpd yg tak dapat check
macam ni la
sesiapa yang tak dapat nak check exam MEdSI tu
sila bagi no. kad pengenalan ke e-mail saya:
mdadha@yahoo.com
InsyaAllah, saya akan send slip exam tu ke e-mail anda


Anonymous said...

from syaz,
en adha..
sy dapat pointer stpm 2.25..
aliran sastera..
tapi dapat medsi..
macam ner..
kalau pun saya lulus medsi..
xkan dipanggil temuduga la yer..


Anonymous said...

salam
sya dah check td. Jd bila dah kluar slip tu tandanye dapatlah saya duduki ujian? sya keliru sebb tiada arahan print out.Mane tau dapat ke x?
Lagi satu,nama sekolah yang saya mohon tu pun xsame dgn sekolah yg saya pohon. Mcm mana ye?
Skolah tu pun sy xpenah dgr..


Anonymous said...

assalamualaikum...en adha...saya kelulusan degree in accounting dgn pointer 2.63 dri uitm...dan diploma pointer adalan 2.9...adakah saya layak utk memohon dpli bagi intake mei 2009?


Anonymous said...

salam...bro adha thanx a lot...ur blog really help me a lot...full of info regarding dpli n kpli...thanx again


Anonymous said...

btl3...klo xde blog ni rsnye sy tatau nk apply dpli ni cane..hehheh...it help me a lot..thanx ya...btw..kesian kt korang yg xleh bukak web mpm tu..stkt arini sy bukak ok je..hmm...cane nk tulun ea


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

w'salam

lepasan STPM, sy tak pasti
sebab syarat2 dia berbeza dengan DPLI

kalau keluar slip tu bermakna anda dapat exam MEdSI tu
cetak (print out) slip tu
bagi sesiapa yang tak berjaya
akan keluar notis "maklumat anda tiada dalam rekod"

jika anda tak kenal @ tak biasa dengan sekolah tempat exam tu
seeloknya survey dulu sebelum hari exam

pointer degree anda 2.63 tak layak apply DPLI
pointer diploma tak diambilkira
tapi anda boleh apply KPLI (tiada CGPA minimum)


Anonymous said...

alhamdulillah...dah dapat result.. 3 hari penantian baru blh bukak n pas tu dapat lak tu...En Adha you punya blog ni cukup2 membantu...ape2 pn thanks en adha...


Anonymous said...

nt time ujian medsi tu..ada soal jawab ke dgn pengawas..?


Anonymous said...

en adha,
sy ada antar online ari tu tp sy x submit pun ke ipta pilihan! tp sy check sy dipanggil utk exam medsi 10hb ni! valid ke?


SIFE said...

sy akan konvo 27 mei ni..bole apply intake jan 2010 kan en adha??riso la.kot2 kene tggu sethn pas konvo ke?


Anonymous said...

salam, en.adha...suzana lepasan spm,pemohon pismp...sepatutnya hari ini dh keluar semakan calon yg dipanggil temuduga,bila check takde apa2??can you help me plzzz...i tak nak miss this peluang...harap balas,tq n god bless u


SIFE said...

and en adha,sy nk tnye..kalo sy lulus exam kpli ni..intrvw b4 konvo..ade effect pape x?kpli pon mcm dpli ke?nk pemohon slps konvo??terime atas blog yg sgt2 manfaat ini..syabas en adha..


SIFE said...

**terime KASIH byk2 atas blog yg sgt2 manfaat ini..syabas en adha.. :-bd


Anonymous said...

apsal saya tak layak duduk tok medsi? keputusan suma ok ja.


Anonymous said...

saya baru pas konvo 29hb mac..saya dapat ambk medsi..jd,saya xde ape2 prob la if saya di panggil interview?
tkt jgk jd kes cm dpli thn lps...


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

Ujian MEdSI hanya ujian bertulis
tiada soaljawab dengan pengawas

syarat DPLI kena hantar salinan sijil2 ke IPTA
kalau tak ikut syarat, faham2 sajelah
akan timbul masalah kemudian hari
(walaupun lulus exam & interview sekalipun)

masih ramai lagi yang keliru soal konvo atau tidak
peraturan dia macam ni
semasa mengisi borang, pemohon DPLI atau KPLI mestilah TELAH KONVO
TELAH KONVO bermaksud telah menerima skrol ijazah semasa konvokesyen
dah jelas kedudukan anda?

walaupun berjaya melepasi ujian & temuduga
pemohon akan ditarik balik tajaan elaun & yuran pengajian oleh Kementerian Pelajaran

pasal PISMP, sy takde info pasal lepasan SPM
ada sesiapa boleh bantu?


Anonymous said...

alhamdulillah sy dapat dpli kali ni...harap berjaya pada semua juga termasuk sy...bg yg tak dapat tu mgkin sbb masa on line ada silap atau tak memenuhi kriteria kos yg di pilih..


SIFE said...

tq en adha xjemu2 mjwb soalan2 kami..hehehe..nmpk nye sy kene la apply intake jan 2010 ni..hope ia kuar pas sy konvo.. :)


Anonymous said...

Guru KPLI 2006.
Ape bezanya KPLI/DPLI/Ijazah Pendidikan diIPTA/PISMP.Sblm adanya Kem. Pengajian Tinggi, Semua pengambilan guru adalah di bwh kelolaan Kem. Pendidikan.Apabila Kem Pengajian Tinggi ditubuhkan, maka Inst. Pendidikan Sultan Idris dinaik taraf kpd Universiti Pendidikan UPSI.Pada thn 2005 ramai graduan dr UPSI tidak dpt Posting di Sekolah2 Kerajaan kerana berlainan Kementerian.Jadi satu MOU tlh dbuat di antara kedua2 kementerian.Institut Perguruan akn mengeluarkan guru untuk keperluan sek rendah iaitu PROGRAM KPLI & PISMP lepasan SPM, manakala UPSI & IPTA yg lain akn mengeluarkan guru untuk sek menengah iaitu PROGRAM DPLI & Ijazah Pendidikan lepasan STPM/Matrikulasi & Diploma shj.So Syarat2nya:
KPLI :tidak mengambil kira CGPA tetapi ijazah hendaklah berkaitan dgn kursus yang dipohon
PISMP:Pelajar cemerlang SPM biasanya akan diberi keutaman.
DPLI:CGPA sekurang2nya 2.75 dan ijazah hendaklah berkaitan dgn kursus yang dipohon.
Ijazah Pendidikan: CGPA STPM/Matrikulasi/Diploma tidak diambil kira tetapi subjek keputusan STPM diambil kira untuk kursus yang dipohon.Cthnya: STPM Math A so anda layak pohon kursus Matematik & pendididkan.TETAPI biasanya kementerian Pelajaran akan memilih pelajar yang Cemerlang SPM & STPM untuk mendpt biasiswa KPLI/DPLI/PISMP ini.Selamat Menjadi Guru Yang Cemerlang.


Anonymous said...

en adha..
saya dapat duduki ujian medsi sabtu ni..tp saya nak ty satu soalan..
time isi borang dpli tu saya blum konvo..tp skrg dh konvo dh..mksdnya,saya blh la ambil test medsi tu?..


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

sila baca komen saya sebelum ni tentang maksud sebenar TELAH KONVO
faham betul2 kedudukan anda
dapat Test MEdSI tak bermakna anda layak
banyak kes pelajar DPLI yang ditarik balik tajaan disebabkan perkara ni


Anonymous said...

Yea..nak faham benda2 mcm ni kena study satu persatu comment kat atas..baca berkali2 tak ape.InsyaALLAH segalanya menjadi terang dan jelas.


Anonymous said...

Salam EN ADHA.
Mengikut buku yg saya baca dan buat latihan..Soalan ujian MEdSI ada 300 items.Susunan soalan mengikut kategori soalan.
1-40:PERSONALITI
41-140:NILAI INTEGRITI
141-260:MINAT KERJAYA
261-300:KECERDASAN EMOSI so..
soalan sebenar susunan itemsnye mcm tu jugak ke atau berselerak?


Anonymous said...

cth..soalan medsi..

adakah anda seorang yang suka bersosial? ya/tidak


SIFE said...

~kzul~
all the best pd sape2 yg nk amik MEdSI ni!!niat la jd pendidik yg baik.. :-bd


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

w'salam
soalan dia campur2
tapi format tu tetap tak berubah
selamat berjaya la kepada semua calon MEdSI
jawab dengan tangkas & tepat!


Anonymous said...

sya dpt ujian medsi sabtu nie jgk...tp bln lalu saya ada mohon GSTT kat JPWPKL, sya dah kna basuh dgn pgawai tu...dia ckp sya x lyak nk mohon GSTT sbb BI sya fail time spm...Sya tnyalah, leh x sya ganti BI spm tu dgn MUET sya band 3...dia jwp x ble n sruh sya ulang BI spm tu...Dia kata lgi, sya jgk tidak layak mohon KPLI n DPLI jgk, tp yg peliknya, knp sya di pnggil jgk utk exam KPLI n DPLI thun nie...Adakah kementerian yg clap? atau pgawai yg basuh saya tu yg poyo, tp sbenarnya dia x tau apa2??? Adakah sya lyk msuk DPLI n KPLI jika BI spm sya FAIL...Tlg trangkn EN. ADHA...


Anonymous said...

slm... walaupn en.adha dh tegaskan yg x konvo lg sblm mgisi borg x lyk 4 dpli ni tp sy tetap nk bejuang gak.. coz dpt medsi wlupn x konvo lg time aply.. skrg ni dh konvo la... doakn sy n kwn2 len beroleh rezeki ek....tq.. ada gak kes kwn cmni tp x d tarik pn tawaran.. hope kita semua beroleh rezeki....


Anonymous said...

salam..En.Adha bole x bgtaw saya apa tips2 untk past ujian MEdsi 2??..sy nk sgt jadi pendidik....moga rezeki menyebelahi saya..Amin..


Anonymous said...

salam...comments kat atas ni wat saspen je la...huhu..berdegup kencang jerk jantung sya ni bca...huhu..sya dpt test gak sabtu ni...wish me luck k...sape2 yg dpt test tu tahniah n gud luck..


Anonymous said...

Salam...

Sy nk tnya..klu soklan yang ada jawapan..setuju, sgt setuju, tidak setuju...sangar tidak setuju... camne nak jwb soalan yang camni...sb sy konfius jawapannya...


Anonymous said...

SALAM..
cape2 dapat test sabtu nie...gud luck k..tp takut jugak..haha..xpe2..try jawab dengan jawapan yang positif n jujur..insyaAllah akn berjaya...cayoook!!


Anonymous said...

Alhamdulillah saya dapat amik ujian medsi tu..tapi saya nak taw apa yg perlu saya tekankan bg mndpt jawapan yg btul2 menepati skema jawapan..adakah kita perlu jujur atau....tolong terangkan en.adha..


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

w'salam

sebenarnya takde syarat untuk pemohon mesti lulus B.Inggeris (BI) dalam SPM
saya rasa pegawai tu bukannya poyo, cuma maksud sebenar dia lain
dari segi keutamaan, jika saudara tak lulus BI, peluang saudara untuk lulus agak tipis
saudara perlu ingat, ramai calon yang cemerlang di luar sana
isunya bukan syarat tetapi "keutamaan"
dah jelas sekarang?

kepada yang berada dipersimpangan konvo atau tidak tu
nasihat saya sebelum ni bukan bermaksud nak menghalang saudara/i
saya hanya menyatakan syarat dia berdasarkan kes2 yang lepas
ini untuk masa depan anda juga
kalau saudara/i rasa nak teruskan, teruskanlah
kalau apa2 berlaku nanti, jangan pulak saman saya... hehe

ya, soalan MEdSI hanya YA atau TIDAK
beberapa tips yang saya boleh bagi,
-jawab seberapa pantas yang boleh
(sekurang2nya 5-6 soalan seminit)
-anggap kita adalah seorang guru yang sempurna (perfect)
-anggap kita adalah seorang guru yang suka bergaul, bersosial dan suka menolong org lain
-jika berada di dalam 2 situasi, pelajaran anak murid kita mesti diutamakan
-ada beberapa soalan yang berulang. pastikan anda menjawab jawapan yang sama (ini soalan perangkap)
-paling penting, jawab semua 300 soalan. jangan tinggal kosong!


Anonymous said...

salam...
sy dpt wat medsi sbtu ni...alhmdulilah...
tp sy perlukan tips persediaan akhir..ini kali ke-2 sy mnjwb...thn lps sy gagal...sy mrupakan KGSK..lg 1 soalan...adakah confirm slps msok upsi kite jd guru??sy btul2 minat mjdi guru...


Anonymous said...

sy gmbira dpt wat medsi seolah2 sbelah kaki dh mlangkah utk mjdi gru...tp bagaimana utk lulus??sy lpsn stpm...tp stpm sy xberapa bgos...
sy nk taw adakah cgpa sy ade kaitan ms intrvw skiranya lulus medsi?


Anonymous said...

salam EN. Adha...

Andai kata "KEUTAMAAN" yg en adha katakan ini bermaksud, keputusan BI(SPM) saya fail n mybbkn pluang utk dpt KPLI n DPLI nie tipis diguna pakai oleh KPM n KPT kat Malaysia nie, pda pdpt sya tidak guna wat test MEDSI n MTEST tu...kalo cemerlang kat MEDSI, MTEST n temuduga tu pn pluang ttp tipis...Tp mmg sya akui di luar sna ramai calon yg cemerlang dr dya, ttp bkn semua cemerlang utk jd pendidik...MAAF kn sya en Adha, sya cuma mc rasa sedey lg sbb x dpt GSTT tu, sedangkn saya dah dpt lampu hijau dr penolong kanan sekolah tu utk mgajar subjek EKO n Pengajian Perniagaan. Bla sya pegi kat PPD, hasil nya mgecewakn, tmbhan lg dia kata sya x layak mohon KPLI n DPLI, lglah sya sedey...Tp sedey mcm mna pn sya, sya ttp x putus asa utk jd guru...TQ En. Adha coz sudi bg pndagn...


Anonymous said...

saya apply dpli nie..tp kos yg dpohon x sama ngn ijazah saya...bagaimana??peluang nak dpt tipis sangat ke???saya dpt medsi tu...


Anonymous said...

Salam.Buat anonymous 151 hrp bersabar, kehidupan ini memerlukan perjuangan.Saya pernah mengalami sej sedih berurusan dgn pgw di salah sebuah jbtn peljrn berkaitan GSTT. Saya tlh mengjr GSTT selama setahun dan tlh mndpt skgn dr sek lama untk sambg,untk confmkn saya pg ke jbbtn tersebut. Pgw tersbt melayan saya acuh tk acuh, saya diintw ttp apabila ada org lain nk jupe saya di sruh keluar. Hal ini berlaku berkali2. Saya setia di situ sbb sesi intw saya blum selesai. Bygkn saya berada di situ dr pg sampai ptg.Balik umah saya menangis sepuas2nye sbb hasilnya mengecewakn.Dia kata nk cll nnti,saya tel ofc tp di sruh saya tnggu ajer pnggln.Akhirnya saya dimaklumkan tiada penempatan untk saya.Untk membls dendam terhadap ape yg berlaku kpd saya saya ambl kptsn menymbung peljrn,bg saya biarlah tk dpt jd guru ttp saya masih ada peluang untk jd pendidik.Abih master saya ditwrkn tutor, setahun mengjr saya ditwrkan untuk smbg PHD.Skrg saya on the way buat research for PHD. Saya target untk abisknnya dlm masa 2thn setengah ajer.LPs ni saya nk g jupe pgw tersebut. Jika dia pencen saya nk cari dia smpai jupe untk ucpkan terima kasih. Bg yg agak kecewa untk jd guru, smbunglah pelajaran cepat2, peluang masih ada untk anda bergelar pendidik samada di kolej2,poli atau U.JGn putus asa.ALLAH selamatkan kamu.INSYALLAH


Anonymous said...

salam..en.Adha thanks sbb bg tips2 kat atas tu..tp nak taw memang kena jawab semua soalan ke?? sy takut x sempat sbb sya nie jenis yang terlalu teliti klu baca soalan..dlu masa sya stpm pon genap2 je masa yg diperuntukkan..2 pown soalan dia X banyak..nie sampai 300 soalan dalam masa 1 jam pulak tu..macam mana en.Adha??


Anonymous said...

En.Adha..sya lepasan stpm..saya mohon kos yang saya minat iaitu ijazah sarjana muda pendidikan dengan sains sosial..tp masa stpm sya ambil kos eko..ada peluang x En.Adha..


Anonymous said...

salam,em bole taw tak..kertas jawapan dia macam mana...itam2kan macam kertas omr ke??


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

w'salam
soal penempatan guru2 DPLI tu
tak semestinya dihantar ke sekolah menengah
anda juga berpeluang menjadi pensyarah di kolej2 komuniti dan juga politeknik
bergantung kepada bidang masing2

pemilihan calon Ijazah pendidikan, KPLI & DPLI
banyak aspek diambilkira
selain ujian MEDSI & MTEST & temuduga
pengalaman kerja, mengajar & kelayakan akademik juga diambilkira

kepada yang tak lulus BI dalam SPM tu
anda boleh teruskan niat ambil MEDSI dan temuduga
memang takde masalah dari segi syarat
untuk menjadi seorang guru yang baik, saudara/i perlu kuat & tabah
kadang2 pegawai @ penemuduga sengaja memarahi & mengutuk kita semasa proses temuduga
itu adalah salah satu teknik provokasi untuk melihat cara kita memberi reaksi & bertindakbalas

terima kasih kepada cikgu yang pernah mengalami pengalaman seperti itu kerana sudi berkongsi pengalaman beliau
jadikan kutukan & kritikan pegawai tu sebagai pembakar semangat untuk kita berjaya

kertas jawapan adalah kertas OMR
memang kena jawab semua 300 soalan
cuba jawab secepat mungkin
bukannya apa, jika anda jawab semua soalan
sekurang-kurangnya anda ada peluang untuk dipanggil interview

untuk saudara lepasan STPM tu
saya rasa tiada masalah
yang penting buat yang terbaik untuk test dan juga temuduga
yakinkan penemuduga yang anda adalah calon guru yang terbaik

kepada yang masih belum check MEdSI tu
saya pun tak dapat tolong sebab web MPM masih problem sejak semalam
harap2 ok la tak lama lagi


Anonymous said...

slm...
sy da apply tok dpli july intake nie..
tp dorg ckp xlyk...sy ok..tp
sy agk confius bile bc statement kt ats psl "MEdSI hanyalah untuk calon-calon yang memohon Program Pendidikan pada pilihan 1 dan 2 sahaja ketika permohonan on-line"...ade kaitan ke dgn applictn sy sbb sy penh apply dpli ni dlu tok january intake 2009, yg ni adlh 2nd application sy...
dlu xdpt coz convotn oktober nie...
wasalam


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

w'salam
kenyataan "MEdSI hanyalah untuk calon-calon yang memohon Program Pendidikan pada pilihan 1 dan 2 sahaja ketika permohonan on-line" tak ada kena mengena dengan anda
konvo bulan oktober 2009?
bukan setakat ambilan Julai 2009
untuk ambilan Jan 2010 juga anda tak layak
sebab borang keluar bulan Mei 2009
ambilan Julai 2010 baru anda boleh apply


Anonymous said...

sempat ke nak jawap 300solan dlm masa 1jam nak hitamkan lg borang MRO tu lg...macmane nie encik..apa perlu sy uat jawb smua solan pastu baru itamkan jawapan @ jawap soalan bru itamkan borang MRO..tlg la encik sy takut xsempat je...apa pendapat encik adha.....risau nie...


Anonymous said...

kepada rakan dekat atas nie..pd pendapat saya baik awk jwb dan terus hitamkan..sy tkut awk x smpat nak hitamkan n tersalah hitamkan..yakin pada diri..pasti dpt jawab semua..


Anonymous said...

salam...sy rase takot sgt nk jwb esok...sy tkot gagal buat kali ke 2..sy mtk tlg bg lah sy tips..sy kliru dgn soalan setuju,sgt setuju,tidak stuju...mngenai soalan diri pula sy jwb berdasrkan ape yg sy mint...tp kalau terlalu jjur adakah ini mmberi pluang yg tipis utk lulus?


Anonymous said...

Assalamualaikum
En.Adha bole sya taw x apakah tips lain @ persediaan lain yang perlu sya buat tuk lulus ujian MEdSI nie selain tips diatas..sbb sya bru tahu yang sya layak ambil ujian nie dan tiada persediaan..ktika menunggu result STPM ari tu sya berpeluang menjadi guru sandaran..tpi adakah pengalaman itu mencukupi utk sya lulus dlm ujian nie..bantu sya en.adha..


Anonymous said...

salam..en.adha sye mengalami masalah yang same seperti no 166..apa perlu sye lakukan..nak beli n baca bku x sempat..esok da ujian..ape tips yang berguna yang en.Adha bole kongsikan lagi..tolong la en.adha..


Anonymous said...

emm nak tnya...kalau dpli macam kpli ke, nagndung tak boleh ikut kursus..TQ


Anonymous said...

saya pun dpt test sabtu nie.tips yg dapat dikongsi ialah semasa kita jawab soalan kita mst berfikir secara positif tue yg penting.


Anonymous said...

SALAM..
tq sgt2 kepada blog nie..banyak membantu sy dan kuatkan semangat sy..semoga ape2 mslh dapat dikongsi bersama..Thanksss En.Adha..


Anonymous said...

slm..En.adha brp pointer yang melayakkan lulus ujian ini bg lepasan STPM..kwn sya dia dpt pointer 2.50,dia layak amik ujian MEdSI..tp adakah dia berpeluang lulus ujian n temuduga?
Dia berminat sgt dalam bidang perguruan..tolong bgi penjelasan en.adha..


Anonymous said...

slm..bole sya taw berapa ramai yang diperlukan dlm bidang perguruan ini bgi thun ini?? gase2 ramai X??? minx2 sya terpilih..


Anonymous said...

akum...encik adha..sy lulusan diploma dr politeknik..poiter sy 3.81..xpi ape yg dikesalkan sy hanya mendpat MUET BAND 1...je..tetapi sy layak menduduki ujian medsi esok..tapi adakah sy akan berjaya utuk mendapat krusus pndidikan nie...kerana kawan-kawan sy smua ckp yg sy tidak layak mengikuti krusus pendidikan disebabkan MUET saya mendpt BAND 1 saje..tlg encik adha sy rase dh berputus asa & tidak brsemagat untuk menghadiri ujian medsi 2 esok...risau...


Anonymous said...

SALAM...
EN.ADHA..dlm jawapan kita mesti 'kne pentingkan murid dari dri kta' ke????


Anonymous said...

Encik Adha,

Saya sudah 2 kali memnduduki ujian MEDSI tapi masih gagal. Esok saya akan cuba lagi. Saya nak tanya kalau soalan menyakan tentang minat kita dala kerja-kerja pertukangan atau kerja-kerja dalam makmal, perlukah saya jawab ya?


Anonymous said...

akum....en. adha..
saya nk tanya solan medsi ada 300solan kn..kalu nak lulus berapa byk kena betol...ada kawan saya ckp kena btol 250/300 btol ke...en.adha..runcing nie..


norasma husna bt amran said...

salam..saya lepasan stam 08...dan nama saya ada dalam ujian medsi bg ismp...jadi saya layaklah ye untuk menduduki ujian tersebut?...tapi saya nak tahu apa yg perlu saya sedia semasa menjawab soalan medsi tu nanti...lagi satu..saya nak tanya...semasa online u...adakah kite perlu pos kan segala sijil kite ke pihak ipta?atau poskan sijil kite ke u yang kita pilih?semasa saya online u...die takde pulak mengatakan penghantaran sijil...tapi ada setengah org kata kite kene poskan jg sijil kite...mane satu yang betul ni?boleh tolong tak?


Anonymous said...

Kelakar la plak soklan2 diorg ni...sib baik la abg adha ni penyabar org nyer..kot ye pun, bg la soklan yg rasional skit..soklan x msk dek akal..sampaikan leh tanye, cane nk hitamkan brg OMR?anak murid pun lagi terer jwb..cane nk jd pendidik cani?.=p
Jgn maraah haa...Gud Luck esok!=)


norasma husna bt amran said...

saya nak tanya...apa beza dpli dengan ismp?ismp pun perlu ada konvo ke?saya x berape faham...boleh tolong jelaskan?


Anonymous said...

kelakar la..kwn kite no.180 tu...nie blog 2 tnya solan mcne nk teknik utk menjwb solan yg efektif kn 300solan dlm 1jam padai2 la pikir..huhuhu ada jugak manusia yg berlagak...maybe die perasan dah kot 2 dpt ujian medsi dh berlagak pdai xtau lg tu lepas ke x..agaknye poiter cukup2 mkn je kot dh nak berlagak...huhu k la selmat mjawab ujian medsi esk k..harap2 lulus la..ikut tenik yang en.adha ckp kn 2 k..igat jng indah ckp kwn kite no.180 tu...itu smua cabaran bgi kite k..


Anonymous said...

norasma husna bt amran...saya ada jawapan utuk awak..ismp tu stdy 4tahun xpi utk dpli setahun je..untuk ismp xkonvo lg pn leh apply xpi pastikan dh tamat & lulus diploma la..utuk dpli tu..kena konvo dulu baru leh aply..(kawan yg prihatin)


Anonymous said...

askum...ada sapa2 kat sini dpt test kat SMK SRI RAMPAI W.P kUALA LUMPUR??? saya tgk kat google maps xda smk sri rampai, tp yg ada juz smk taman sri rampai...ada ker smk sri rampai tu ialah smk taman sri rampai....PLZ....Sya x biasa ngn kwsn sri rampai niee...


Anonymous said...

askum..thanks bebanyak abg Adha..esok g ujian medsi. nervous gak coz saya mmg target nak dapat dpli nie..anyway good luck to all..


Anonymous said...

kepada yang akn mengambil medsi esok sy ucapkan semoga berjaya....kpd yg islam bacelah suran an-nas byk2...jgn gmuruh dan dtglah awl k...
smoge kita smue berjaya mnjadi pndidik yg cemerlang...


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

w'salam
memang ada banyak soalan2 remeh oleh bakal2 guru kita.. hehe
tapi takpe, saya cuba jawab
lebih baik bertanya daripada sesat di hujung jalan :)

kena jawab semua 300 soalan
tak kira la soalan pertukangan ke ape ke
anggap diri anda perfect & tahu semua

pengiraan jawapan adalah berdasarkan kesalahan maksimum
jika kesalahan anda sampai ke tahap maksimum, jawapan2 lain sudah tak dikira
so, minimumkan kesalahan

norasma husna
sila baca komen2 di atas
jika ada slip, anda dikira layak la
memang kena hantar salinan sijil2 ke IPTA


Anonymous said...

askum..sy lpsn stpm 2007..sy dpt menduduki ujian medsi esok..smase apply upsi secara online sy telah pon pos kn sijil2 sy..ade apa2 yg prlu sy hantar lg ke pihak upsi????


Anonymous said...

selamt mlm..sy nk tnye...jwpn komen diatas sy terbace yg en.adha mnasihatkan utk yang amek ijazah pendidikan atau DPLI agar tdk pergi exam esok kerana mngmbil masa...kalow stakat stpm tp tidak amek ijazah pndidikan selama 4thn jadi cm mne??sy xphm lah....??knp nk pohon smula utk ambilan januari 2010??????
dr gurl_keliru...


Anonymous said...

salam..kpd kwn no 175..sya xde pengalaman amik MEdSI lg..nie pown ptma kali..jdi pengalaman mse amik peperiksaan STPM lalu sya jadikan iktibar..coz dlu sya pernah wat kesilapan gak..kte kongsi la mane yang bole..gud luck tuk smua calon MEdSI sok..moga kita same2 berjaya..Amin..
and sya nak ucapkan time kasih kpd EN.ADHA..blog nie byk membantu sya..n thanks utk smua rkan2 yg memberi pendapat n tips yg berguna..MOGA BERJAYA!!! wassalam.


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

w'salam
cukup la hantar sekali sahaja salinan sijil2 ke IPTA
hantar banyak2 nanti diaorang marah pulak :)

masih ada lagi ke yang baru nak check malam ni?
jangan la pulak ada yang nak check selepas exam MEdSI
haru dibuatnya nanti... hehe

gurl keliru
komen tu takde kaitan dengan anda
sy menjawab soalan no.76
dia apply dua, Ijazah Pendidikan & DPLI
tapi dia dapat MEdSI untuk Ijazah Pendidikan sedangkan dia dah ada ijazah
so, rugi la kalau dia masuk Ijazah Pendidikan
sepatutnya dia masuk DPLI


Anonymous said...

hye.
mcm mana nk tau yg kita amek pilihan ape??sbb dlm slip medsi cume tulis plihan 1:AT58 dan plihan 2:AT04....sye lupe lah cos ape yg sy mtk...sbb mse tu last mnit sy apply...


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

taip "DPLI" di bahagian Search di atas
nanti akan keluar entri pasal DPLI
di situ ada senarai kursus

ok, selamat menduduki ujian MEdSI
jawab baik2
SEMOGA BERJAYA!


Anonymous said...

salam... kalu x poskn sjil kpd pihak ipta x leh k? coz sy x th sjl pn kene pos.. So?


Anonymous said...

en adha leh tolong jawab x sklan nih...
saya takut gagal dalam kehidupan....Ya atau Tidak
saya confius nak jawab pe


Anonymous said...

salam suma...
mcm mna korang jwp td soaln yg sgt setuju n x sgt stuju 1-4...50% soaln mcm 2...wat keliru jak....huhuhu


Anonymous said...

salam..Alhamdulillah akhirnya sya dapat jwb smua soalan..n smua tips yang En.Adha n rkn2 len bg sya gunakan...btul or salah xtaw la...moga2 lulus dengan jayanye..InsyaAllah..time kasih membantu..


Anonymous said...

Happy go go go...alahamdulilah sy dpt jawap ujian medsi dng tentang & penuh comfiden..insyaALLAH sy akan dapat kena yakin pada diri...kawn2 smua macm ne?????? apa komen solan tadi????


Anonymous said...

Alhamdulillah..sya..pun..dpt..jwb..soalan..dgn..tenang..
hrp2..sya..dpngil..ke..peringkat..yg..seterusnye..
Tolongla..hambaMu..dan..kwan2ku..yg.len..yaAllah..amin..


Anonymous said...

selamat mlm smue...alhamdulilah sy dpt jwp..moge2 kte smue bjaye ke cabarn ke 2...wah mcm explorace lak...heheh...
pe pon sy ucapkan tq byk2 kt en.adha....anda byk tolong sy dan yg lain2...tq menjwab soalan kami yg kdg2 mcm bdk sek ren nye wpon bakal mnjdi seorang guru..hehehe..sy doakan anda bhgia dunia n akhirat..amin....-org jb-


Anonymous said...

xpela..soalan mcm bdak sek ren ke...ape ke..janji kte dpt g amik ujian smlm dgn penuh kenyakinan n bersemangatkan??..soalan mcm 2 pown membina lagi2 yg frist time amik ujian nie..bukannye menjatuhkan..kira sebelum msuk dewan 2 taw la..mcm mane gaya soalan,cara jawb..teknik memilih jwpan..bgi sya soaln mcm 2 x salah pown..kdg2 org yg byk ilmu pown bole tanye soalan mcm 2..so..pk la sendiri..ok semoga kte yg ambil ujian smlm lulus n berjaya g temuduga..AMIN..


Anonymous said...

penipu..kata soalan..ya tak setuju..x setuju..sekali kuar tepat,x tepat.setuju..sgt setuju...x setuju.. sgt x setuju..


Anonymous said...

tak baik kata org penipu... kita sbg calon nk jwb soalan bersedia je la dgn apa pn soalan yg diberi...


Anonymous said...

ini ke bakal cikgu yang bakal mendidik anak bangsa?
saya doakan awk tak berjaya jadi cikgu


Anonymous said...

SALAM..
A'ah..sya setuju dgn 2 orang rkn kat atas nie..klu nk jdi guru kte mesti bersedia dri segi fizikal n mental..n nyakin pda diri..n jgn la percaya 100%..80% da r...i!!!mcm mane nk jdi ckgu nie..jdi ckgu kne trima ape2 cabaran..


Anonymous said...

assalamualaikum,en.adha..

sy nak tanya keputusan ujian medsi akan ketahui bila ada panggilan temuduga ke? -fiq-


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

w'salam
ini kalendar DPLI ambilan Julai 2009
1. PERMOHONAN DI BUKA : 8 FEBRUARI 2009
2. TARIKH TUTUP PERMOHONAN : 9 MAC 2009
3. TARIKH TUTUP PENGHATARAN SALINAN SIJIL KE IPTA : 12 MAC 2009
4. SEMAKAN UNTUK UJIAN MEDSI - KLIK SINI : 13 APRIL 2009
5. UJIAN MEDSI - (PANDUAN UJIAN MEDSI) : 18 APRIL 2009
6. SEMAKAN UNTUK TEMUDUGA DPLI - (http://upu.mohe.gov.my) : 11 MEI 2009
7. TEMPOH TEMUDUGA DPLI : MEI HINGGA JUN 2009
8. KEMASUKAN DPLI KE IPTA : JULAI 2009
* Tertakluk kepada perubahan

saya mintak maaf kalau ada mana2 info yang kurang tepat
saya beritahu anda berdasarkan maklumat & panduan yang dikeluarkan oleh Kementerian
sila rujuk Panduan MEdSI di atas
9. JAWAPAN perlu diberi dalam bentuk YA atau TIDAK sahaja.
berkenaan dengan soalan ujian tu
tak semua soalan boleh didedahkan kepada umum
kerana ia menyalahi Akta Rahsia Rasmi Kerajaan

nasihat saya kepada pemohon2 KPLI & DPLI
perbetulkan niat anda semasa memohon program perguruan ini
ini kerana bidang perguruan berbeza dari bidang pekerjaan yang lain
janganlah memohon memasuki bidang perguruan semata-mata takde kerja
kepada yang betul2 ikhlas, selamat berjaya saya ucapkan
semoga Allah memberi kemudahan dan kejayaan kepada anda
bila dah berjaya nanti, jangan lupa beritahu kami :)


Anonymous said...

Assalamualaikum..en.adha bole sya taw x..calon yg kne hantar salinan sijil2 kat u 2 just tuk calon DPLI n KPLI sahaja kan?..calon ijazah pendidikan bg lepasan STPM or mtrix x payah kan??..sya x berapa nk phm la..


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

waalaikumsalam
maaf, saya tak pasti tentang lepasan STPM @ Matrik
tapi setahu saya, permohonan masuk IPTA melalui UPU memang kena hantar salinan sijil2
kecuali KPLI sebab KPLI bawah Kementerian Pelajaran


Anonymous said...

akum...

encik adha sy risau la ujian medsi ari 2..takut xlulus, klu x lulus mesti sy kecewa & sedih..en.adha rasa kemungkinan nk lulus 2 tinggi x..selalunya lulus kena betol byk ke en.adha..(hafizi ptsb)


Anonymous said...

Assalamualaikum..en.adha msa apply upu ari 2 sy x taw..siape yg mohon program pendidikan kne anta sijil..mse sy apply ari 2 xde info pon ttg penghantaran sijil ni..sy bca blog ni bru sya perasan..Than,sy tanya member pon diorg X taw pasal sijil2 ni..la mcm 2 peluang dpt susah ke??
knp mase apply upu ari 2 dia x jelaskan or sy n membr yg x nmpak..susah jugak klu online ni..kami yg duduk luar bandar ni kurang mndpt info..batter guna borang..-nrul-


Anonymous said...

terima kasih...maklumat mengenai dpli telah saya perolehi...


Anonymous said...

insyaAllah kalau ada rezeki...apa yang dihajati akan dapat...~comey~


Anonymous said...

kepda Anonymous 191, jgn nk memandai nak doa kn org x bjaya jd cikgu, biasa nya doa yg buruk akn d terbalikkn...ckuplah dgn menegurnya shaja n bdoa dia akn sdar dgn apa yg dia katakan...kalo nk doakn org 2 x bjaya, sya rasa awk lg teruk dr org yg kata penipu tu...Apa2 hal pn, sntiasalah doakn kejayaan seseorg supaya dia ble doakn kita jgk...


Anonymous said...

en adha,sya cln dpli dlm bdg seni visual.emm ape agknyer penemudga akn interview sya???.ada ape2 mklumat yg boleh bntu sya?wlaupn tmdga dpli bleh smk 11 mei ni tp sekurngnyer sya bersdia.dpt @ xdpt tu lain hal kan?bole bntu sya x untuk mklumat ni x?


Anonymous said...

a'kum...

kepada semua calon yang telah mengambil ujian medsi tempoh hari, saya ucapkan selamt maju jaya. saya juga doakan kepada semua calon, lulus dalam ujian tersebut dan akan dipanggil untuk ditemuduga. amin. moga-moga apa yang anda semua hajati akan tercapai. -fiqah-


Anonymous said...

a'kum...kepada (hafizi ptsb) sy sbgai rakan doakan supaya anda lulus ujian medsi itu. sy juga salah seorang calon tersebut. mmg perasan kita akan bercampur baur sama ada lulus atau tidak. tapi kalu kita berserah kepada takdir dan tawakal, insyallah kejayaan dalam tgan kita.jgn lah anda risau jika anda telah buat yang terbaik. -fiqah-


MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

w'salam
saya rasa tak perlu lagi dah saya bagi apa2 maklumat & menjawab apa2 persoalan
kalau tak tepat nanti orang salahkan saya
untuk panduan exam & temuduga DPLI/ KPLI di masa depan
saudara/i boleh beli eKPLI kelolaan Cikgu Wan
banyak info berguna dalam tu
bukan sahaja untuk KPLI tapi juga untuk DPLI
boleh dapatkan info di:
http://www.kliks.my/rahsiakpli

Selamat berjaya kepada yang memohon DPLI & KPLI
Semoga menjadi guru yang berguna kepada agama, bangsa dan negara


Anonymous said...

saya ialah lepasan stpm 2008 yang memohon perguruan.saya telah menduduki ujian medsi untuk perguruan pada 18 sabtu lepas.jika berjaya saya mungkin dipanggil untuk temuduga.APAKAH format temuduga tersebut?ADAKAH semua soalan dalam bentuk pertuturan???tolong balas secepat mungkin..thx


Anonymous said...

en adha.jgnle merajuk dgn bakal cekgu ni semua..biasale...byk sgt tanye,salah x pe..adatle manusia..tp blog mmg best ah..gempaq...


Anonymous said...

this blog is very useful..the best of the best..chayo en.Adha..Aramai tiii..


Anonymous said...

saya ialah lepasan stpm 2008 yang memohon perguruan.saya telah menduduki ujian medsi untuk perguruan pada 18 sabtu lepas.jika berjaya saya mungkin dipanggil untuk temuduga.APAKAH format temuduga tersebut?ADAKAH semua soalan dalam bentuk pertuturan???tolong balas secepat ,tuan


Anonymous said...

salam..en adha..
sy suka blog ni byk info yg berguna..Tahniah!!!
urm arini kan aptut kuar nama utk temuduga kpli kan..tp di tunda ek?


adeline chang said...

bilakah temu duga akan diadakan?


Anonymous said...

akum..

en.adha jangan la merajuk..kami smua memerlukan informasi tentang temuduga pendidikan & kami amat menyukai blog ini..sy bgi pihak kawan2 smua memohon maaf di ats kesalahan yang dilakukan oleh kawan2 kami seblum ini..kami amat memerlukan informasi drp en.adha untuk dijadikan panduan semasa temuduga nti..sy harap en.adha dpt memaafknnye..utk menjadi seowg pendidik bangsa kami memerlukan sokongan dan panduan utk dijadikan pengerak kecemerlangan bangsa pd masa hapadan..plzz en.adha bantu kami..jasa anda amat bermakna bgi kami..


Anonymous said...

saya ialah lepasan stpm 2008 yang memohon perguruan.saya telah menduduki ujian medsi untuk perguruan pada 18 sabtu lepas.jika berjaya saya mungkin dipanggil untuk temuduga.APAKAH format temuduga tersebut?ADAKAH semua soalan dalam bentuk pertuturan???tolong balas secepat ,tuan


Anonymous said...

saya ialah lepasan stpm 2008 yang memohon perguruan.saya telah menduduki ujian medsi untuk perguruan pada 18 sabtu lepas.jika berjaya saya mungkin dipanggil untuk temuduga.APAKAH format temuduga tersebut?ADAKAH semua soalan dalam bentuk pertuturan???tolong balas secepat ,tuan


Anonymous said...

alhmdllh,sya dpt tmuduga dpli


Anonymous said...

TERIMA KASIH! En.Adha..blog nie banyak membantu sya..akhirnya sya berjaya ujian medsi..tips2 yg En.Adha n rkn len bagi byk membantu sya.Walaupon, sy thu yg sy layak amik medsi pd saat2 akhir..bole x En.Adha bgi tips utk menghadiri temuduga pula?..


Anonymous said...

saya pn dpt interview gak..tp saya bserah pd ALLAH utk beri rezeki dlm bidang pndidikan or bdg lain.. neway, doakan sy bjaya..
blog ni mmg best..bnyk information leh dpt..


gunnerzgurl said...

untungla korang dapat temuduga tu...ish nape la medsi2 ni diadekan..buat interbiu pun da cukup....ramai yg fail sebab medsi ni..saba je la...(sebab sy tak dpt sbb tu bengang...kawan2 seangkatan pun tak dpt...sumer xdpt....da 2, sape yg dpt...klu xnk amik org, bek xyah wat ujian medsi....huhu...)..da ngamuk plak ni...xde makne..rezki masing2 kan..huhu sgt sedih la..umo maken tue


ana said...

assalammualaikum... sy dpt tduga dpli 24.5 nie di uitm s.alam. sy dpt pilihan 1 dan ke2... takut la.. pilihan s
1- seni visual, k2- masalah pembelajaran.. 1st time apply, terus dpt tduga... xde pengalaman.. harap dpt bantu


Anonymous said...

saya telah dipanggil untuk temuduga DPLI.tuan tolonglah bagi tips kerana saya adalah pertama sekali,tolonglah tuan


Anonymous said...

ujian medsi adalah untuk tentukan personaliti kita sbg seorag guru,smaada lyak @ x.tmdga sume org leh buat tp personaliti tu amat2 penting untik tentukan kita cmne..


«Oldest ‹Older   1 – 200 of 215   Newer› Newest»

Post a Comment

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© MY ADHA - Soalan Exam Pegawai Tadbir Diplomatik PTD | Hakcipta Terpelihara 2008 - 2014
D.I.Y Themes ByBelajar SEO