Umat Islam Di Pahang Boleh Bayar Zakat Guna SMS

KUANTAN: Kadar zakat fitrah di Pahang tahun ini ditetapkan pada kadar RM7 seorang, sama seperti pada tahun lepas.

Timbalan Yang DiPertua Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) Datuk Seri Wan Abdul Wahid Wan Hassan berkata kadar itu ditetapkan mengikut harga pasaran bagi segantang baghdad atau bersamaan 2.7kg beras.

Beliau berkata umat Islam di Pahang kini boleh membayar zakat fitrah melalui khidmat pesanan ringkas (SMS).

"Pembaharuan ini sesuai dengan perkembangan teknologi masa kini dan telah diluluskan oleh Jawatankuasa Perunding dan Hukum Syarak," katanya dalam sidang akhbar di sini, hari ini.

Beliau berkata, syarikat telekomunikasi, CELCOM, telah dilantik untuk melaksanakan pendekatan tersebut dan keseluruhan bayaran zakat itu nanti akan dihantar ke Pusat Kutipan Zakat Pahang.

Katanya, setiap bayaran zakat yang dilakukan melalui SMS itu adalah percuma dan tidak akan dikenakan sebarang caj tambahan.

Wan Abdul Wahid berkata selain SMS, seramai 940 amil telah dilantik untuk mengutip zakat di negeri itu pada tahun ini.

Bagaimanapun, beliau, mengingatkan umat Islam agar membayar zakat kepada amil yang mempunyai kad kuasa dan menyediakan resit bayaran yang dikeluarkan oleh MUIP.

Dalam perkembangan lain, MUIP mengesan terdapat restoran atau premis makanan di negeri itu yang cuba mengelirukan pengguna dengan mempamerkan logo halal yang tidak diiktiraf.

Bagaimanapun katanya, tindakan terhadap premis terbabit diserahkan kepada pihak Jabatan Agama Islam dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) kerana ia bukan di bawah bidang kuasa MUIP.

- BERNAMA

Share this:

ADMIN

Blogger Infokerjaya

0 Comments:

Catat Komen

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.