Penyakit Kaum Adam - Lelaki dangkal isu kesihatan

JARANG sekali golongan lelaki memberi tumpuan terhadap pemeriksaan kesihatan menyeluruh buat diri mereka. Adakah ia tidak penting ataupun lelaki mempunyai tanggapan kebal daripada pelbagai penyakit berbahaya berbanding wanita?

Tolak andaian itu ke tepi kerana golongan lelaki sebenarnya sering diserang penyakit kronik yang tidak berjangkit.

Lebih membimbangkan, kesemua penyakit itu gagal dikesan pada peringkat awal dan boleh mengundang maut.

Berdasarkan statistik pada tahun 2007, 43 peratus lelaki Malaysia berumur 30 tahun ke atas mengalami tekanan darah tinggi (hipertensi) dengan majoriti daripada mereka tidak mengetahui akan simptom-simptom penyakit itu.

Selain hipertensi yang sinonim sebagai pembunuh senyap, lelaki negara ini juga cenderung menghadapi masalah berat badan berlebihan serta tahap kolestrol tinggi (hiperkolesterolamia).

Menurut Pengarah Klinikal Urologi, Kesihatan Lelaki dan Pembedahan Robotik, Pusat Perubatan Prince Court Kuala Lumpur, Datuk Dr. Sahabudin Raja Mohamed, lelaki lebih banyak mengalami masalah kesihatan berbanding wanita.

"Golongan wanita sering menjalankan pemeriksaan kesihatan bermula dari peringkat muda tetapi hal itu berbeza pula dengan lelaki.

"Lelaki hanya datang melakukan pemeriksaan kesihatan ketika usia mereka mencecah angka 40 dan mereka yang masih muda pula tidak suka datang mendapatkan rawatan walaupun mengalami sakit biasa.

"Ia terjadi kerana kebanyakan simptom penyakit itu muncul ketika ia di peringkat serius. Maka, lelaki yang tidak dapat mengenal pasti tanda-tanda tersebut sering menganggap diri mereka sihat," jelasnya.

Sikap sambil lewa dan ditambah dengan pemikiran golongan lelaki yang tidak memandang serius perkara itu tidak wajar dipraktikkan.

Banyak kes kematian dalam kalangan lelaki terjadi akibat masalah kesihatan yang tidak disedari kewujudannya.

Lebih malang, kegagalan mengesan penyakit-penyakit tersebut pada peringkat awal membuatkannya menjadi kritikal hingga sukar untuk dirawat.

Selain itu, tambah Sahabudin, lelaki yang mengalami mati pucuk juga mengalami tekanan hebat kerana tiada pengetahuan berhubung masalah itu serta malu untuk bertemu doktor.

Disfungsi erektil (ED) atau mati pucuk memerlukan pendekatan holistik iaitu rawatannya perlu dijalankan secara menyeluruh membabitkan faktor fizikal, mental dan sosial.

Implikasi yang diterima lelaki mati pucuk selalunya melibatkan aspek psikologi dan sosial. Maka, mereka perlu diberikan rawatan persendirian, fleksibel dan melibatkan diri dalam sebarang keputusan yang disarankan doktor.

Ego lelaki

Menurut pensyarah Jabatan Psikologi, Universiti Malaya, Dr. Mariani Mohd. Nor, lelaki enggan menjalani pemeriksaan kesihatan disebabkan dua faktor iaitu sangkaan kekebalan dan ego.

"Pada mereka, kebarangkalian untuk mendapat penyakit berbahaya terutama pada usia 40 tahun adalah rendah berbanding wanita. Jadi, mereka sentiasa andaikan diri mereka sihat dan kebal daripada penyakit.

"Dari konteks keegoan pula, lelaki sering menolak keperluan memakan ubat sehingga sembuh kerana perbuatan itu dianggap sebagai bebanan," jelasnya.

Selain itu, Mariani turut menegaskan, sangkaan lelaki terhadap menopaus yang tidak sekali-kali dialami mereka, juga tidak boleh diterima pakai.

Kedangkalan lelaki terhadap perkara tersebut jelas menunjukkan betapa kurangnya pengetahuan mereka terhadap kesihatan diri gara-gara enggan menjalani pemeriksaan kesihatan.

Andropaus

Sementara itu, tambah Sahabudin, lelaki juga mengalami simptom menopaus tetapi ia dipanggil andropaus. Masalah tersebut dikatakan akan menyebabkan lelaki mengalami pengurangan libido atau keinginan seksual terhadap pasangan.

"Andropaus merendahkan keupayaan fizikal, melemahkan kekuatan otot serta menyebabkan hipertrofi kelenjar prostat.

"Antara tanda-tandanya adalah seperti pembesaran payudara yang tidak normal menyerupai payudara wanita yang digelar ginekomastia.

"Mereka yang tidak menyedari masalah ini akan turut menyebabkan penurunan serum dalam hormon testosteron yang akan mengganggu kecergasan tubuh badan," jelas Sahabudin.

Bukan itu sahaja, sindrom metabolisme juga mudah menyerang golongan lelaki yang membawa kepada penyakit kardiovaskular, diabetes melitus dan ED.

Sahabudin turut mendedahkan bahawa golongan lelaki akan berdepan dengan masalah kepekaan hormon androgen yang dirembeskan kelenjar adrenal apabila usia semakin meningkat.

Tanda-tanda utama dapat dikesan menerusi kegagalan menghasilkan zuriat akibat bilangan sperma yang rendah, ketinggian tubuh badan menyusut dan ketumpatan mineral dalam tulang menurun.

Jangan sekali-kali mengabaikan simptom awal masalah androgen seperti anemia sederhana, peningkatan indeks jisim badan dan sukar untuk tidur, kerana ia boleh menyebabkan masalah tersebut menjadi lebih besar.

Rawatan penyakit

Memandangkan kesedaran golongan lelaki di Malaysia terhadap kesihatan diri belum dipandang tinggi, Pusat Perubatan Prince Court Kuala Lumpur mewujudkan pusat sehenti bagi golongan lelaki melakukan pemeriksaan kesihatan.

Dengan pemeriksaan keseluruhan dan pakej lengkap yang ditawarkan, kaum Adam di negara ini mampu mengetahui tahap kesihatan diri mereka dengan mengikuti beberapa siri pemeriksaan.

"Kita menggalakkan mereka yang berusia 40 tahun ke atas melakukan pemeriksaan kesihatan kerana pada peringkat ini penyakit-penyakit yang mudah menyerang lelaki dapat dikesan dengan efektif.

"Rawatan seperti suntikan testosteron mampu memulihkan masalah libido.

"Pemeriksaan endokrin secara menyeluruh juga dapat mengesan masalah yang sering dihadapi golongan lelaki dan membolehkan ia dirawat pada peringkat awal," kata Sahabudin.

Tidak hanya fokus kepada rawatan berbentuk perubatan, Sahabudin turut memberitahu, mereka yang menjalankan pemeriksaan kesihatan tersebut akan diberi konsultasi dan penerangan berkaitan tahap kesihatan masing-masing.

- KOSMO!

Share this:

ADMIN

Blogger Infokerjaya

0 Comments:

Catat Komen

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.