PANDUAN SOALAN PEPERIKSAAN PENGUASA KASTAM GRED W41

Kepada calon yang akan menghadapi Peperiksaan Online Jawatan Penguasa Kastam Gred W41 pada 6 Sep 2014 boleh mendapatkan Pakej Lengkap Contoh Soalan Peperiksaan Penguasa Kastam di : http://jvsecurepay.com/access/81he/28?camp_id=1713



Jawatan Kosong Inspektor (Lelaki & Wanita) Polis Diraja Malaysia (PDRM) - Mei 2010

on Tuesday, May 25, 2010


JAWATAN :
- INSPEKTOR LELAKI / WANITA
Rujukan: FTMT 3/2010 DLM KPN (PR) 114/3

Gaji Pelatih: RM2,060.28
Gaji Inspektor: RM2,060.28 – 4,511.09
Elaun Khidmat: RM300.00
Elaun COLA: RM100.00 – 300.00
Insentif PDRM: RM200.00
Elaun Perumahan: RM420.00
* Semasa dalam latihan Elaun Sara Hidup (COLA) dibayar RM150.00.

SYARAT SKIM PERKHIDMATAN :

Kelayakan:
- Warganegara Malaysia
- Berumur tidak kurang 18 tahun dan tidak melebihi 28 tahun pada tarikh tutup iklan
- Kelayakan Akademik:
1. Ijazah Sarjana Muda Kepujian
2. Ijazah Sarjana
3. Ijazah Doktor Falsafah (PhD)
- Kepujian Bahasa Malaysia/ Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Pegawai Rendah Polis Polis yang sedang berkhidmat sebagai Konstabel Sokongan boleh juga memohon. Siji rujuk Perintah Pasukan Khas PDRM untuk makluman lanjut.

Kelayakan Fizikal:
- Tinggi sekurang-kurangnya 1.63 meter (Lelaki) dan 1.57 meter (Wanita)
- Berat badan sekurang-kurangnya 50 kg (Lelaki) dan 48 kg (Wanita) tanpa bersepatu.
- Ukuran lilitan dada biasa 81 sm dan 86 sm semasa menarik nafas (Lelaki sahaja)
- Lulus ujian penglihatan bagi mata kiri dan kanan yang diuji berasingan dengan ketetapan V/6/9 tanpa menggunakan cermin mata / sebarang alat bantuan
- Pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat
- Diakui sihat oleh Pegawai Perubatan Kerajaan termasuk pemeriksaan X-Ray

TARAF JAWATAN : TETAP


CARA MEMOHON :

- Permohonan hendaklah menggunakan Borang POL.262 (Pindaan 1/2008) secara PERCUMA di Ibu Pejabat Polis Daerah berhampiran
- Pemohon hendaklah hadir sendiri di IPD dengan membawa transkrip ijazah & sijil asal SPM
- Borang akan diberi kepada pemohon yang mencukupi syarat di atas
- Permohonan daripada Pegawai-Pegawai Kerajaan hendaklah dikemukakan melalui Ketua Jabatan masing-masing mengikut Perintah Am Bab A Perkara 21.

SILA PATUHI ARAHAN DI DALAM BUKU PANDUAN PENGISIAN BORANG. BORANG PERMOHONAN HENDAKLAH DIISI DENGAN LENGKAP, MENGGUNAKAN BALL PEN DAKWAT HITAM DAN DITULIS DENGAN HURUF BESAR SAHAJA AKAN DIPROSES.

Semua Permohonan hendaklah disertakan dengan:
a) Salinan kad pengenalan dan sijil kelahiran pemohon
b) Salinan kad pengenalan dan sijil kelahiran ibu bapa
c) Salinan Kelulusan Akademik beserta Transkrip Keputusan Semua Semester dan Sijil SPM
d) Salinan Sijil Berhenti Sekolah dan lain-lain sijil seperti ko-kurikulum dan Surat Penghargaan
e) Surat Pengesahan Pengiktirafan Ijazah oleh JPA : http://www.jpa.gov.my
f) Salinan Sijil MUET dan lain-lain sijil berkaitan.

ALAMAT SURAT MENYURAT:

Permohonan hendaklah dihantar kepada:

KETUA POLIS NEGARA
(UNIT PENGAMBILAN)
IBU PEJABAT POLIS DIRAJA MALAYSIA
50560 BUKIT AMAN
KUALA LUMPUR.
03-22668345

http://www.rmp.gov.my

TARIKH TUTUP : 4 JUN 2010


PERHATIAN:
Pemohon yang tidak menerima sebarang jawapan selepas 3 bulan dari tarikh tutup permohonan hendaklah menganggap permohonan sebagai tidak berjaya.


IKLAN JAWATAN
http://www.ziddu.com/download/9998868/pektorLelakiWanitaPolisDiRajaMalaysiaPDRMMei2010.doc.html
Ranking: 5

{ 32 comments... read them below or add one }

Anonymous said...

ermm...kalo dapat tau iklan polis yg terbaru tok pompuan..bgtau la...asik telepas jer...huhuhuh..time kasih.


Monday, January 24, 2011 at 7:52:00 PM GMT+8
Anonymous said...

ni bile punya iklan daaa..


Tuesday, April 12, 2011 at 10:54:00 PM GMT+8
Anonymous said...

berat badan memang selalu merungsingkan.....walaupun seseorang itu dikatakan layak...dan mmpunyai minat yang mendalam serta mempunyai sijil2 kelayakan akademi dan kokurikulum...tapi dgn berat badan sahaja ia boleh musnahkan harapan dan cita2..... adakah beratbadan boleh melupuskan impian dan cita2 saya??? saya layak!!!


Saturday, December 3, 2011 at 3:05:00 AM GMT+8
Anonymous said...

siapa tahu tahun 2012 ada pengambilan inspektor? tlg maklum balas ya tuan2 dan puan2. tq! hehe


Monday, December 19, 2011 at 10:21:00 PM GMT+8
Anonymous said...

Salam Satu Malaysia,

Adakah tahun ini ada pengambilan inspektor polis?
Bilakah permohonan untuk pengambilan inspektor keluar?

Thank You....


Wednesday, January 11, 2012 at 10:58:00 PM GMT+8
MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

Setakat ini belum tahu lagi bila pengambilan polis akan datang.


Thursday, January 12, 2012 at 3:55:00 PM GMT+8
Anonymous said...

Trime Kasih, Mohd.Adha,

Agak2 tahun nie ade pengambilan kew? coz last year siri 1/2011 ade 960 pegawai... jumlah yang byk.... mungkin tahun nie x de kot???????????


Friday, January 13, 2012 at 11:08:00 PM GMT+8
Anonymous said...

sy teringin sgt nak masuk PDRM...kalau ada pengambilan inspektor wanita sila maklumkan ye..terima kasih...


Saturday, January 14, 2012 at 11:00:00 PM GMT+8
Anonymous said...

salam..saya mohd shahrizan...saya dah lama sgt tggu kekosongan inspektor ni tp selalu saja terlepas,,,saya sambung belajar sampai habis degree skrg ni pun semata-mata disebabkan nak jd inspektor sbb ni cita-cita saya dr kecil lg..tp bl lh peluang saya dpt nak pergi temuduga inspektor dan mcm mn saya nak elakkan drpd terlepas temuduga lagi??? ini saya sertakan email saya supaya saya blh dimaklumkan psl temuduga yang akan dtg..reez_y02@yahoo.com..terima kasih


Monday, January 23, 2012 at 3:38:00 AM GMT+8
Anonymous said...

inspektor dah terlalu ramai..kalo ada konstabel buka pon..pergi je temuduga jerk..


Saturday, January 28, 2012 at 10:28:00 AM GMT+8
Anonymous said...

salam..bila borng polis wanita kuar...yg konstebel la..law ad email ke roymira_87@yahoo.com


Sunday, January 29, 2012 at 10:53:00 PM GMT+8
Anonymous said...

good morning , i would like to know is there any vacancy for inspektor (female) available in the year of 2012? I am having a diploma certificate.May i qualified to apply ? PLease do contact me if there is any vacancy for inspektor (female).

eunice_psan@hotmail.com


Thursday, February 2, 2012 at 11:23:00 AM GMT+8
Anonymous said...

RANJIT A/L MOHAN= Saya berminat nak masuk kerja PDRM.tp sijil SPM saya dapat 1 credit dalam subjek BM dan ada beberapa subjek lulus.dan skrg ada sijil lulus tahap 2 dalam subjek IT(diploma)..adakah saya layak masuk PDRM????


Risk0488@yahoo.com(facebook iD)


Thursday, February 9, 2012 at 4:14:00 PM GMT+8
rina fairuz said...

salam: saya insp/s: rina fairuz binti jahya.. ingin bertanya benarkah pengambilan inspector wanita akan di tangguhkan sehingga 2014/2015? please answer it by email it to me


Friday, February 10, 2012 at 3:16:00 PM GMT+8
MOHD. ADHA MOHD. ZAIN said...

w'salam.
Belum tahu lagi setakat ini kerana tiada pengumuman rasmi.


Friday, February 10, 2012 at 11:54:00 PM GMT+8
Anonymous said...

Nur aini binti ismail
sye btol2 berminat utk menjadi salah seorang anggota pdrm ni..sbb sye mmg bercita2 nk brhikmat utk negara..klu ade kekosongan utk konstabel tolong maklumkn..
sya sertakn email sya eanie92@hotmail.com


Sunday, February 12, 2012 at 11:01:00 PM GMT+8
roggonx said...

Kenapa la PDRM tak tingkatkan had umur sampai 35tahun ka..boleh la saya apply gak huhuu


Tuesday, February 14, 2012 at 4:21:00 PM GMT+8
Anonymous said...

sy pun nk msuk insktr polis juga,sya nk msuk mllui sijil stam...AFIQ ADLAN BN
HASBULLAH


Thursday, February 16, 2012 at 3:43:00 PM GMT+8
Anonymous said...

arij binti azmi..

hi,..Kalau ada iklan untuk inspektor wanita,sila email kat arijazmi@yahoo.com ...asyik terlepas ajek,,,:(


Sunday, February 26, 2012 at 2:28:00 AM GMT+8
Anonymous said...

saya suzane,bila pgambilan untuk wanita tahun 2012 jawatan konstable??


Monday, February 27, 2012 at 6:55:00 PM GMT+8
Anonymous said...

salam sejahtera...saya rajez,saya betul2 berminat untuk berkhidmat dlm pdrm tp selalunya terlepas peluang tersebut..boleh maklumkan sesi temuduga yang akan datang bagi tahun ni? sy sertakan email id rajez89@gmail.com..tak kisah lah inspector ke atau konstable..tolong email kan...harap2 tahun nie sy tak terlepas peluang nie lagi..terima kasih


Wednesday, February 29, 2012 at 3:50:00 PM GMT+8
Anonymous said...

salam sy nor haslida bt zulkipli dari terengganu dan bekerja di kuala lumpur sekarang..sy nak taw bila borg utk konstabel wanita akn dibuka?dr 18 thn ke 21 thn sy menunggu tp xdpt infom ape2 mengenai kekosongan sehinggakan sy trpksa menolak tawaran drpd tentera darat walhal ia pemilihan akir dan sy sudah lulus semua syarat2.plzz infom if ada kekosongan.tq...linda.garden@yahoo.com


Wednesday, February 29, 2012 at 5:07:00 PM GMT+8
Anonymous said...

so mcm mana MOHD. ADHA MOHD. ZAIN...? sy dgr ada intake insp bln nov nih? if tarikh ttup 4/6/2012, bday sy 3/6/2012 adakah sy masih blh memohon?


Thursday, March 8, 2012 at 2:33:00 PM GMT+8
Anonymous said...

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150708170616823&set=a.122035626822.124461.725916822&type=1&ref=nf


check iklan ni bagi yang belum tau


Saturday, March 10, 2012 at 10:07:00 PM GMT+8
Anonymous said...

Permohonan untuk perkhdimatan polis dak keluar bagi tahun 2012...sila la semak di laman SPA.jangan lupa untuk berdatar dulu dengan SPA!!..semoga berjaya!!


Wednesday, March 21, 2012 at 12:32:00 PM GMT+8
Anonymous said...

Permohonan bagi jawatan di dalam Polis DiRaja Malaysia (PDRM) kini boleh dibuat secara online melalui Portal Rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) mulai 20 Mac 2012.

Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang 18 tahun dan tidak lebih daripada 28 tahun (PMR / SPM / STPM / Diploma / Ijazah Sarjana Muda / Sarjana) dan tidak lebih daripada 35 tahun (PhD) pada tarikh pendaftaran.Sila rujuk Skim Perkhidmatan PDRM.

Permohonan adalah menggunakan Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i) yang boleh diperolehi melalui pautan ini : http://putra3.spa.gov.my/online/BORANGSPA8I.


Monday, March 26, 2012 at 11:40:00 PM GMT+8
Anonymous said...

saya de sijil stpm je.bleh ke saya apply untuk jawatan inspektor.


Thursday, April 5, 2012 at 11:30:00 PM GMT+8
FAZIERAH BINTI ABDUL RAHMAN said...

Saya teringin sgt nak msuk PDRM..tpi asik tlepas jer..saya lepasan spm 2011..blehkah 2 msuk..tggl brpa lagi pmohan kmasukan pdrm 2 dlm thn nie..blehkah tuan komen d email sya..nie email sya gurlz.erra@ymail.com..trima kasih..


Friday, April 6, 2012 at 11:26:00 AM GMT+8
Anonymous said...

Adakah tahun nie ada pengambilan utk inspektor?


Thursday, April 12, 2012 at 12:08:00 AM GMT+8
Anonymous said...

Any Inspector intake this year?


Tuesday, June 19, 2012 at 12:49:00 PM GMT+8
Anonymous said...

salam...
sy nk tnye bkenaan dgn intake insp..skrg kte kne apply thru SPA kn??adakah bila kte isi SPA tu automatik kte akn d panggil untk ujian fizikal sekiranya ade kekosongan??..atau mcmne?? thanks


Tuesday, July 3, 2012 at 5:10:00 PM GMT+8
Nur Izzati said...

Nor Amirah binti Abdullah,
saya nak bertanya bila ada pengambilan PDRM bagi konstable wanita 2012?


Tuesday, October 16, 2012 at 9:12:00 PM GMT+8

Post a Comment

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© INFO PENGUASA KASTAM & JAWATAN KOSONG TERKINI @ MY ADHA | Hakcipta Terpelihara 2008 - 2014
D.I.Y Themes ByBelajar SEO