Sumber Maklumat dan Info Jawatan Kosong




Jawatan Kosong Inspektor (Lelaki & Wanita) Polis Diraja Malaysia (PDRM) - Mei 2010


JAWATAN :
- INSPEKTOR LELAKI / WANITA
Rujukan: FTMT 3/2010 DLM KPN (PR) 114/3

Gaji Pelatih: RM2,060.28
Gaji Inspektor: RM2,060.28 – 4,511.09
Elaun Khidmat: RM300.00
Elaun COLA: RM100.00 – 300.00
Insentif PDRM: RM200.00
Elaun Perumahan: RM420.00
* Semasa dalam latihan Elaun Sara Hidup (COLA) dibayar RM150.00.

SYARAT SKIM PERKHIDMATAN :

Kelayakan:
- Warganegara Malaysia
- Berumur tidak kurang 18 tahun dan tidak melebihi 28 tahun pada tarikh tutup iklan
- Kelayakan Akademik:
1. Ijazah Sarjana Muda Kepujian
2. Ijazah Sarjana
3. Ijazah Doktor Falsafah (PhD)
- Kepujian Bahasa Malaysia/ Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Pegawai Rendah Polis Polis yang sedang berkhidmat sebagai Konstabel Sokongan boleh juga memohon. Siji rujuk Perintah Pasukan Khas PDRM untuk makluman lanjut.

Kelayakan Fizikal:
- Tinggi sekurang-kurangnya 1.63 meter (Lelaki) dan 1.57 meter (Wanita)
- Berat badan sekurang-kurangnya 50 kg (Lelaki) dan 48 kg (Wanita) tanpa bersepatu.
- Ukuran lilitan dada biasa 81 sm dan 86 sm semasa menarik nafas (Lelaki sahaja)
- Lulus ujian penglihatan bagi mata kiri dan kanan yang diuji berasingan dengan ketetapan V/6/9 tanpa menggunakan cermin mata / sebarang alat bantuan
- Pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat
- Diakui sihat oleh Pegawai Perubatan Kerajaan termasuk pemeriksaan X-Ray

TARAF JAWATAN : TETAP


CARA MEMOHON :

- Permohonan hendaklah menggunakan Borang POL.262 (Pindaan 1/2008) secara PERCUMA di Ibu Pejabat Polis Daerah berhampiran
- Pemohon hendaklah hadir sendiri di IPD dengan membawa transkrip ijazah & sijil asal SPM
- Borang akan diberi kepada pemohon yang mencukupi syarat di atas
- Permohonan daripada Pegawai-Pegawai Kerajaan hendaklah dikemukakan melalui Ketua Jabatan masing-masing mengikut Perintah Am Bab A Perkara 21.

SILA PATUHI ARAHAN DI DALAM BUKU PANDUAN PENGISIAN BORANG. BORANG PERMOHONAN HENDAKLAH DIISI DENGAN LENGKAP, MENGGUNAKAN BALL PEN DAKWAT HITAM DAN DITULIS DENGAN HURUF BESAR SAHAJA AKAN DIPROSES.

Semua Permohonan hendaklah disertakan dengan:
a) Salinan kad pengenalan dan sijil kelahiran pemohon
b) Salinan kad pengenalan dan sijil kelahiran ibu bapa
c) Salinan Kelulusan Akademik beserta Transkrip Keputusan Semua Semester dan Sijil SPM
d) Salinan Sijil Berhenti Sekolah dan lain-lain sijil seperti ko-kurikulum dan Surat Penghargaan
e) Surat Pengesahan Pengiktirafan Ijazah oleh JPA : http://www.jpa.gov.my
f) Salinan Sijil MUET dan lain-lain sijil berkaitan.

ALAMAT SURAT MENYURAT:

Permohonan hendaklah dihantar kepada:

KETUA POLIS NEGARA
(UNIT PENGAMBILAN)
IBU PEJABAT POLIS DIRAJA MALAYSIA
50560 BUKIT AMAN
KUALA LUMPUR.
03-22668345

http://www.rmp.gov.my

TARIKH TUTUP : 4 JUN 2010


PERHATIAN:
Pemohon yang tidak menerima sebarang jawapan selepas 3 bulan dari tarikh tutup permohonan hendaklah menganggap permohonan sebagai tidak berjaya.


IKLAN JAWATAN
http://www.ziddu.com/download/9998868/pektorLelakiWanitaPolisDiRajaMalaysiaPDRMMei2010.doc.html
32 Comments for "Jawatan Kosong Inspektor (Lelaki & Wanita) Polis Diraja Malaysia (PDRM) - Mei 2010"

ermm...kalo dapat tau iklan polis yg terbaru tok pompuan..bgtau la...asik telepas jer...huhuhuh..time kasih.

ni bile punya iklan daaa..

berat badan memang selalu merungsingkan.....walaupun seseorang itu dikatakan layak...dan mmpunyai minat yang mendalam serta mempunyai sijil2 kelayakan akademi dan kokurikulum...tapi dgn berat badan sahaja ia boleh musnahkan harapan dan cita2..... adakah beratbadan boleh melupuskan impian dan cita2 saya??? saya layak!!!

siapa tahu tahun 2012 ada pengambilan inspektor? tlg maklum balas ya tuan2 dan puan2. tq! hehe

Salam Satu Malaysia,

Adakah tahun ini ada pengambilan inspektor polis?
Bilakah permohonan untuk pengambilan inspektor keluar?

Thank You....

Setakat ini belum tahu lagi bila pengambilan polis akan datang.

Trime Kasih, Mohd.Adha,

Agak2 tahun nie ade pengambilan kew? coz last year siri 1/2011 ade 960 pegawai... jumlah yang byk.... mungkin tahun nie x de kot???????????

sy teringin sgt nak masuk PDRM...kalau ada pengambilan inspektor wanita sila maklumkan ye..terima kasih...

salam..saya mohd shahrizan...saya dah lama sgt tggu kekosongan inspektor ni tp selalu saja terlepas,,,saya sambung belajar sampai habis degree skrg ni pun semata-mata disebabkan nak jd inspektor sbb ni cita-cita saya dr kecil lg..tp bl lh peluang saya dpt nak pergi temuduga inspektor dan mcm mn saya nak elakkan drpd terlepas temuduga lagi??? ini saya sertakan email saya supaya saya blh dimaklumkan psl temuduga yang akan dtg..reez_y02@yahoo.com..terima kasih

inspektor dah terlalu ramai..kalo ada konstabel buka pon..pergi je temuduga jerk..

salam..bila borng polis wanita kuar...yg konstebel la..law ad email ke roymira_87@yahoo.com

good morning , i would like to know is there any vacancy for inspektor (female) available in the year of 2012? I am having a diploma certificate.May i qualified to apply ? PLease do contact me if there is any vacancy for inspektor (female).

eunice_psan@hotmail.com

RANJIT A/L MOHAN= Saya berminat nak masuk kerja PDRM.tp sijil SPM saya dapat 1 credit dalam subjek BM dan ada beberapa subjek lulus.dan skrg ada sijil lulus tahap 2 dalam subjek IT(diploma)..adakah saya layak masuk PDRM????


Risk0488@yahoo.com(facebook iD)

salam: saya insp/s: rina fairuz binti jahya.. ingin bertanya benarkah pengambilan inspector wanita akan di tangguhkan sehingga 2014/2015? please answer it by email it to me

w'salam.
Belum tahu lagi setakat ini kerana tiada pengumuman rasmi.

Nur aini binti ismail
sye btol2 berminat utk menjadi salah seorang anggota pdrm ni..sbb sye mmg bercita2 nk brhikmat utk negara..klu ade kekosongan utk konstabel tolong maklumkn..
sya sertakn email sya eanie92@hotmail.com

Kenapa la PDRM tak tingkatkan had umur sampai 35tahun ka..boleh la saya apply gak huhuu

sy pun nk msuk insktr polis juga,sya nk msuk mllui sijil stam...AFIQ ADLAN BN
HASBULLAH

arij binti azmi..

hi,..Kalau ada iklan untuk inspektor wanita,sila email kat arijazmi@yahoo.com ...asyik terlepas ajek,,,:(

saya suzane,bila pgambilan untuk wanita tahun 2012 jawatan konstable??

salam sejahtera...saya rajez,saya betul2 berminat untuk berkhidmat dlm pdrm tp selalunya terlepas peluang tersebut..boleh maklumkan sesi temuduga yang akan datang bagi tahun ni? sy sertakan email id rajez89@gmail.com..tak kisah lah inspector ke atau konstable..tolong email kan...harap2 tahun nie sy tak terlepas peluang nie lagi..terima kasih

salam sy nor haslida bt zulkipli dari terengganu dan bekerja di kuala lumpur sekarang..sy nak taw bila borg utk konstabel wanita akn dibuka?dr 18 thn ke 21 thn sy menunggu tp xdpt infom ape2 mengenai kekosongan sehinggakan sy trpksa menolak tawaran drpd tentera darat walhal ia pemilihan akir dan sy sudah lulus semua syarat2.plzz infom if ada kekosongan.tq...linda.garden@yahoo.com

so mcm mana MOHD. ADHA MOHD. ZAIN...? sy dgr ada intake insp bln nov nih? if tarikh ttup 4/6/2012, bday sy 3/6/2012 adakah sy masih blh memohon?

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150708170616823&set=a.122035626822.124461.725916822&type=1&ref=nf


check iklan ni bagi yang belum tau

Permohonan untuk perkhdimatan polis dak keluar bagi tahun 2012...sila la semak di laman SPA.jangan lupa untuk berdatar dulu dengan SPA!!..semoga berjaya!!

Permohonan bagi jawatan di dalam Polis DiRaja Malaysia (PDRM) kini boleh dibuat secara online melalui Portal Rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) mulai 20 Mac 2012.

Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang 18 tahun dan tidak lebih daripada 28 tahun (PMR / SPM / STPM / Diploma / Ijazah Sarjana Muda / Sarjana) dan tidak lebih daripada 35 tahun (PhD) pada tarikh pendaftaran.Sila rujuk Skim Perkhidmatan PDRM.

Permohonan adalah menggunakan Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i) yang boleh diperolehi melalui pautan ini : http://putra3.spa.gov.my/online/BORANGSPA8I.

saya de sijil stpm je.bleh ke saya apply untuk jawatan inspektor.

Saya teringin sgt nak msuk PDRM..tpi asik tlepas jer..saya lepasan spm 2011..blehkah 2 msuk..tggl brpa lagi pmohan kmasukan pdrm 2 dlm thn nie..blehkah tuan komen d email sya..nie email sya gurlz.erra@ymail.com..trima kasih..

Adakah tahun nie ada pengambilan utk inspektor?

Any Inspector intake this year?

salam...
sy nk tnye bkenaan dgn intake insp..skrg kte kne apply thru SPA kn??adakah bila kte isi SPA tu automatik kte akn d panggil untk ujian fizikal sekiranya ade kekosongan??..atau mcmne?? thanks

Nor Amirah binti Abdullah,
saya nak bertanya bila ada pengambilan PDRM bagi konstable wanita 2012?

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Back To Top