Jawatan Kosong Inspektor (Lelaki & Wanita) Polis Diraja Malaysia (PDRM) - Mei 2010


JAWATAN :
- INSPEKTOR LELAKI / WANITA
Rujukan: FTMT 3/2010 DLM KPN (PR) 114/3

Gaji Pelatih: RM2,060.28
Gaji Inspektor: RM2,060.28 – 4,511.09
Elaun Khidmat: RM300.00
Elaun COLA: RM100.00 – 300.00
Insentif PDRM: RM200.00
Elaun Perumahan: RM420.00
* Semasa dalam latihan Elaun Sara Hidup (COLA) dibayar RM150.00.

SYARAT SKIM PERKHIDMATAN :

Kelayakan:
- Warganegara Malaysia
- Berumur tidak kurang 18 tahun dan tidak melebihi 28 tahun pada tarikh tutup iklan
- Kelayakan Akademik:
1. Ijazah Sarjana Muda Kepujian
2. Ijazah Sarjana
3. Ijazah Doktor Falsafah (PhD)
- Kepujian Bahasa Malaysia/ Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Pegawai Rendah Polis Polis yang sedang berkhidmat sebagai Konstabel Sokongan boleh juga memohon. Siji rujuk Perintah Pasukan Khas PDRM untuk makluman lanjut.

Kelayakan Fizikal:
- Tinggi sekurang-kurangnya 1.63 meter (Lelaki) dan 1.57 meter (Wanita)
- Berat badan sekurang-kurangnya 50 kg (Lelaki) dan 48 kg (Wanita) tanpa bersepatu.
- Ukuran lilitan dada biasa 81 sm dan 86 sm semasa menarik nafas (Lelaki sahaja)
- Lulus ujian penglihatan bagi mata kiri dan kanan yang diuji berasingan dengan ketetapan V/6/9 tanpa menggunakan cermin mata / sebarang alat bantuan
- Pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat
- Diakui sihat oleh Pegawai Perubatan Kerajaan termasuk pemeriksaan X-Ray

TARAF JAWATAN : TETAP


CARA MEMOHON :

- Permohonan hendaklah menggunakan Borang POL.262 (Pindaan 1/2008) secara PERCUMA di Ibu Pejabat Polis Daerah berhampiran
- Pemohon hendaklah hadir sendiri di IPD dengan membawa transkrip ijazah & sijil asal SPM
- Borang akan diberi kepada pemohon yang mencukupi syarat di atas
- Permohonan daripada Pegawai-Pegawai Kerajaan hendaklah dikemukakan melalui Ketua Jabatan masing-masing mengikut Perintah Am Bab A Perkara 21.

SILA PATUHI ARAHAN DI DALAM BUKU PANDUAN PENGISIAN BORANG. BORANG PERMOHONAN HENDAKLAH DIISI DENGAN LENGKAP, MENGGUNAKAN BALL PEN DAKWAT HITAM DAN DITULIS DENGAN HURUF BESAR SAHAJA AKAN DIPROSES.

Semua Permohonan hendaklah disertakan dengan:
a) Salinan kad pengenalan dan sijil kelahiran pemohon
b) Salinan kad pengenalan dan sijil kelahiran ibu bapa
c) Salinan Kelulusan Akademik beserta Transkrip Keputusan Semua Semester dan Sijil SPM
d) Salinan Sijil Berhenti Sekolah dan lain-lain sijil seperti ko-kurikulum dan Surat Penghargaan
e) Surat Pengesahan Pengiktirafan Ijazah oleh JPA : http://www.jpa.gov.my
f) Salinan Sijil MUET dan lain-lain sijil berkaitan.

ALAMAT SURAT MENYURAT:

Permohonan hendaklah dihantar kepada:

KETUA POLIS NEGARA
(UNIT PENGAMBILAN)
IBU PEJABAT POLIS DIRAJA MALAYSIA
50560 BUKIT AMAN
KUALA LUMPUR.
03-22668345

http://www.rmp.gov.my

TARIKH TUTUP : 4 JUN 2010


PERHATIAN:
Pemohon yang tidak menerima sebarang jawapan selepas 3 bulan dari tarikh tutup permohonan hendaklah menganggap permohonan sebagai tidak berjaya.


IKLAN JAWATAN
http://www.ziddu.com/download/9998868/pektorLelakiWanitaPolisDiRajaMalaysiaPDRMMei2010.doc.html

{ 33 comments.. read them below or add one }

AnonymousAnonymous 24 January, 2011
ermm...kalo dapat tau iklan polis yg terbaru tok pompuan..bgtau la...asik telepas jer...huhuhuh..time kasih.
AnonymousAnonymous 12 April, 2011
ni bile punya iklan daaa..
AnonymousAnonymous 03 December, 2011
berat badan memang selalu merungsingkan.....walaupun seseorang itu dikatakan layak...dan mmpunyai minat yang mendalam serta mempunyai sijil2 kelayakan akademi dan kokurikulum...tapi dgn berat badan sahaja ia boleh musnahkan harapan dan cita2..... adakah beratbadan boleh melupuskan impian dan cita2 saya??? saya layak!!!
AnonymousAnonymous 19 December, 2011
siapa tahu tahun 2012 ada pengambilan inspektor? tlg maklum balas ya tuan2 dan puan2. tq! hehe
AnonymousAnonymous 11 January, 2012
Salam Satu Malaysia,

Adakah tahun ini ada pengambilan inspektor polis?
Bilakah permohonan untuk pengambilan inspektor keluar?

Thank You....
MOHD. ADHA MOHD. ZAIN MOHD. ADHA MOHD. ZAIN 12 January, 2012
Setakat ini belum tahu lagi bila pengambilan polis akan datang.
AnonymousAnonymous 13 January, 2012
Trime Kasih, Mohd.Adha,

Agak2 tahun nie ade pengambilan kew? coz last year siri 1/2011 ade 960 pegawai... jumlah yang byk.... mungkin tahun nie x de kot???????????
AnonymousAnonymous 14 January, 2012
sy teringin sgt nak masuk PDRM...kalau ada pengambilan inspektor wanita sila maklumkan ye..terima kasih...
AnonymousAnonymous 23 January, 2012
salam..saya mohd shahrizan...saya dah lama sgt tggu kekosongan inspektor ni tp selalu saja terlepas,,,saya sambung belajar sampai habis degree skrg ni pun semata-mata disebabkan nak jd inspektor sbb ni cita-cita saya dr kecil lg..tp bl lh peluang saya dpt nak pergi temuduga inspektor dan mcm mn saya nak elakkan drpd terlepas temuduga lagi??? ini saya sertakan email saya supaya saya blh dimaklumkan psl temuduga yang akan dtg..reez_y02@yahoo.com..terima kasih
AnonymousAnonymous 28 January, 2012
inspektor dah terlalu ramai..kalo ada konstabel buka pon..pergi je temuduga jerk..
AnonymousAnonymous 29 January, 2012
salam..bila borng polis wanita kuar...yg konstebel la..law ad email ke roymira_87@yahoo.com
AnonymousAnonymous 02 February, 2012
good morning , i would like to know is there any vacancy for inspektor (female) available in the year of 2012? I am having a diploma certificate.May i qualified to apply ? PLease do contact me if there is any vacancy for inspektor (female).

eunice_psan@hotmail.com
AnonymousAnonymous 09 February, 2012
RANJIT A/L MOHAN= Saya berminat nak masuk kerja PDRM.tp sijil SPM saya dapat 1 credit dalam subjek BM dan ada beberapa subjek lulus.dan skrg ada sijil lulus tahap 2 dalam subjek IT(diploma)..adakah saya layak masuk PDRM????


Risk0488@yahoo.com(facebook iD)
rina fairuz rina fairuz 10 February, 2012
salam: saya insp/s: rina fairuz binti jahya.. ingin bertanya benarkah pengambilan inspector wanita akan di tangguhkan sehingga 2014/2015? please answer it by email it to me
MOHD. ADHA MOHD. ZAIN MOHD. ADHA MOHD. ZAIN 10 February, 2012
w'salam.
Belum tahu lagi setakat ini kerana tiada pengumuman rasmi.
AnonymousAnonymous 12 February, 2012
Nur aini binti ismail
sye btol2 berminat utk menjadi salah seorang anggota pdrm ni..sbb sye mmg bercita2 nk brhikmat utk negara..klu ade kekosongan utk konstabel tolong maklumkn..
sya sertakn email sya eanie92@hotmail.com
roggonx roggonx 14 February, 2012
Kenapa la PDRM tak tingkatkan had umur sampai 35tahun ka..boleh la saya apply gak huhuu
AnonymousAnonymous 16 February, 2012
sy pun nk msuk insktr polis juga,sya nk msuk mllui sijil stam...AFIQ ADLAN BN
HASBULLAH
AnonymousAnonymous 26 February, 2012
arij binti azmi..

hi,..Kalau ada iklan untuk inspektor wanita,sila email kat arijazmi@yahoo.com ...asyik terlepas ajek,,,:(
AnonymousAnonymous 27 February, 2012
saya suzane,bila pgambilan untuk wanita tahun 2012 jawatan konstable??
AnonymousAnonymous 29 February, 2012
salam sejahtera...saya rajez,saya betul2 berminat untuk berkhidmat dlm pdrm tp selalunya terlepas peluang tersebut..boleh maklumkan sesi temuduga yang akan datang bagi tahun ni? sy sertakan email id rajez89@gmail.com..tak kisah lah inspector ke atau konstable..tolong email kan...harap2 tahun nie sy tak terlepas peluang nie lagi..terima kasih
AnonymousAnonymous 29 February, 2012
salam sy nor haslida bt zulkipli dari terengganu dan bekerja di kuala lumpur sekarang..sy nak taw bila borg utk konstabel wanita akn dibuka?dr 18 thn ke 21 thn sy menunggu tp xdpt infom ape2 mengenai kekosongan sehinggakan sy trpksa menolak tawaran drpd tentera darat walhal ia pemilihan akir dan sy sudah lulus semua syarat2.plzz infom if ada kekosongan.tq...linda.garden@yahoo.com
AnonymousAnonymous 08 March, 2012
so mcm mana MOHD. ADHA MOHD. ZAIN...? sy dgr ada intake insp bln nov nih? if tarikh ttup 4/6/2012, bday sy 3/6/2012 adakah sy masih blh memohon?
AnonymousAnonymous 10 March, 2012
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150708170616823&set=a.122035626822.124461.725916822&type=1&ref=nf


check iklan ni bagi yang belum tau
AnonymousAnonymous 21 March, 2012
Permohonan untuk perkhdimatan polis dak keluar bagi tahun 2012...sila la semak di laman SPA.jangan lupa untuk berdatar dulu dengan SPA!!..semoga berjaya!!
AnonymousAnonymous 26 March, 2012
Permohonan bagi jawatan di dalam Polis DiRaja Malaysia (PDRM) kini boleh dibuat secara online melalui Portal Rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) mulai 20 Mac 2012.

Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang 18 tahun dan tidak lebih daripada 28 tahun (PMR / SPM / STPM / Diploma / Ijazah Sarjana Muda / Sarjana) dan tidak lebih daripada 35 tahun (PhD) pada tarikh pendaftaran.Sila rujuk Skim Perkhidmatan PDRM.

Permohonan adalah menggunakan Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i) yang boleh diperolehi melalui pautan ini : http://putra3.spa.gov.my/online/BORANGSPA8I.
AnonymousAnonymous 05 April, 2012
saya de sijil stpm je.bleh ke saya apply untuk jawatan inspektor.
FAZIERAH BINTI ABDUL RAHMANFAZIERAH BINTI ABDUL RAHMAN 06 April, 2012
Saya teringin sgt nak msuk PDRM..tpi asik tlepas jer..saya lepasan spm 2011..blehkah 2 msuk..tggl brpa lagi pmohan kmasukan pdrm 2 dlm thn nie..blehkah tuan komen d email sya..nie email sya gurlz.erra@ymail.com..trima kasih..
AnonymousAnonymous 12 April, 2012
Adakah tahun nie ada pengambilan utk inspektor?
AnonymousAnonymous 19 June, 2012
Any Inspector intake this year?
AnonymousAnonymous 03 July, 2012
salam...
sy nk tnye bkenaan dgn intake insp..skrg kte kne apply thru SPA kn??adakah bila kte isi SPA tu automatik kte akn d panggil untk ujian fizikal sekiranya ade kekosongan??..atau mcmne?? thanks
Nur Izzati Nur Izzati 16 October, 2012
Nor Amirah binti Abdullah,
saya nak bertanya bila ada pengambilan PDRM bagi konstable wanita 2012?
alice liss alice liss 25 February, 2016
ALICE ANAK LEMBANG
saya nak mgikuti temuduga konstabel wanita,ttapi tinggi saya 155cm..tidak mencukupi 2cm..BMI saya lulus..cuma tinggi shj..dapat dipertimbangkan kha?mohon...

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.