Kekalkan pemakanan sihat

BERPUASA dengan mencegah diri daripada mengambil makanan melebihi 12 jam membolehkan organ penghadaman berehat dan lebih perhatian diberikan untuk proses pembersihan dan penggunaan simpanan lemak bagi menghasilkan tenaga yang diperlukan oleh badan.

Dengan kata lain, puasa membantu menggunakan lemak badan yang telah lama tersimpan, menggalakkan proses detoksifikasi, mengawal berat badan dan meringankan sesetengah penyakit seperti diabetes dan kolesterol.

Semasa Ramadan, kita tidak terlepas daripada masalah penghadaman termasuklah kembung perut, cirit-birit, perut berangin dan sembelit, yang sering mendatangkan ketidakselesaan dan mengganggu aktiviti harian.

Perubahan corak pemakanan mungkin menyebabkan masalah kesihatan pada sesetengah individu seperti pengambilan makanan yang pelbagai dan dalam jumlah yang banyak terutamanya semasa berbuka puasa.

Keracunan makanan pula kerap berlaku akibat aspek kebersihan yang tidak dititikberat terutamanya semasa proses penyediaan makanan.

Tambahan pula, masyarakat kini lebih cenderung untuk membeli makanan daripada luar yang belum terjamin kualiti dan kebersihannya.

Makanan yang terdedah atau telah lama dimasak akan mendedahkan pengguna kepada masalah keracunan makanan.

Sebagai kesannya, seseorang itu mungkin akan mengalami cirit-birit, muntah-muntah atau sakit perut.

Cirit-birit juga boleh berlaku disebabkan oleh kekurangan enzim laktase, alahan kepada makanan tertentu, jangkitan akibat daripada makanan yang tercemar dan pengambilan antibiotik.

Dr. Abdul Malik memberitahu, keracunan makanan menyebabkan gangguan gastrousus kepada seseorang setelah memakan makanan (minuman) yang tercemar.

Walaupun baru dua minggu umat Islam berpuasa, beliau sudah menerima banyak kes keracunan makanan.

“Kebanyakan mereka sedar mengalami simptom seperti muntah dan cirit-birit selepas menjamah makanan yang dibeli di luar untuk berbuka puasa. Justeru itu, saya meminta orang ramai agar berhati-hati membeli makanan.

“Elakkan makanan berminyak dan bergoreng terlalu banyak ketika berbuka puasa kerana ia boleh menganggu penghadaman. Jika anda mengalami tanda-tanda masalah penghadaman, sila berjumpa dengan doktor.

“Keracunan makanan yang serius misalnya, boleh menyebabkan air dalam badan kering. Akibatnya, badan menjadi letih dan lemah,” ujarnya.

- MINGGUAN MALAYSIA

Share this:

ADMIN

Blogger Infokerjaya

0 Comments:

Catat Komen

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.