SPA Perkenal Dua Dasar Baru Bagi Permohonan Ke Perkhidmatan Awam

SPA Perkenal Dua Dasar Baru Bagi Permohonan Ke Perkhidmatan AwamSuruhanjaya Perkhimatan Awam (SPA) memperkenal dua dasar baru, yang berkuat kuasa 1 Julai 2012, bagi meningkatkan peluang permohonan jawatan dalam perkhidmatan awam.

Dasar pertama SPA ialah membenarkan pemegang Ijazah Sarjana Muda memohon jawatan di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi membolehkan semua calon bersaing dalam memohon mana-mana jawatan yang bersesuaian tanpa sekatan tahap kelayakan akademik.

Menurut kenyataan SPA, sehingga kini, seramai 852 calon yang memiliki Ijazah Sarjana Muda mengemukakan permohonan ke jawatan yang berkelayakan SPM.

Dasar kedua pula membenarkan calon mengemukakan permohonan sehingga 15 jawatan pilihan dalam Borang Permohonan Pekerjaan Online SPA8i berbanding lima jawatan sebelum ini.

Langkah itu bertujuan memberi lebih banyak peluang kepada calon untuk dilantik ke jawatan bersesuaian.

Sejak semalam, seramai 5991 calon mengemukakan permohonan untuk lebih daripada lima jawatan.

Laman Web Suruhanjaya Perkhimatan Awam (SPA) : http://www.spa.gov.my

- BERNAMA


PANDUAN LENGKAP SOALAN PEPERIKSAAN PTD

Anda boleh mendapatkan Panduan Lengkap Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) M41 di : http://www.tipsptd.com/hop.php?ref=my

2 comments.. read them below or add one

Sky Before Pinky Sky Before Pinky 03 July, 2012
terrbaiklah..SPA.. saya mohon sampai skrg tak lepas2..tgk status tidak melepasi kelayakan..uhm..musykil gak..aser...
man man 03 July, 2012
bagus nie..

banyak jawatan yang boleh dimohon.

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.