Makanan Untuk Kecantikan
IKAN UNTUK MENCEGAH KEDUTAN
Yang perlu dimakan : Ikan salmon dan sardin.
Alasan : Ikan tersebut mengandungi omega-3 yang membantu mengurangkan radang dan memperbaiki perjalanan darah. Radang boleh merosakkan kolagen kulit, sehingga menimbulkan masalah kedutan pada kulit.
Jangan dilupakan : Epal, lobak merah dan teh yang mengandungi antioksidan yang boleh menghancurkan radikal bebas. Manakala baeang putih pula boleh membaiki jaringan kulit dan mencegah kerutan.
2. WARNA CERAH UNTUK KULIT
Yang perlu dimakan : Limau, lobak merah, kentang manis dan tomato.
Alasan : Warna jingga atau merah pada makanan tersebut disebabkan oleh beta-carotene, iaitu antioksidan yang berubah menjadi vitamin A di dalam tubuh, serta mengaktifkan DNA yang berfungsi untuk menghasilkan sel-sel kulit baru. Sel-sel kulit baru akan membuatkan kulit menjadi lembut, kelihatan segar dan cantik.
Jangan lupakan : Cuka epal kerana enzimnya boleh menyingkirkan sel-sel kulit mati.
3. VITAMIN C UNTUK KULIT TEGANG
Yang perlu dimakan : Strawberri dan brokoli
Alasan : Kedua-duanya mengandungi vitamin C.Fungsinya tidak jauh beza dengan vitamin A, iaitu mengaktifkan penghasilan sel-sel baru.Selain itu, vitamin C bertujuan untuk mengaktifkan sel-sel fibroblast iaitu sel yang menghasilkan kolagen.
Jangan dilupakan : Salmon, kerana lemaknya dikatakan dapat membantu membaiki keanjalan kulit.
4. 'SI GELAP' MENYEGARKAN MATA
Yang perlu dimakan : Bayam, brokoli, kiwi
Alasan : Warnanya memang gelap, namun buah-buahan dan sayuran ini boleh membantu menerangkan fungsi penglihatan kamu. Dua jenis antioksidan yang terkandung di dalamnya boleh meneutralkan radikal bebas yang merosakan sel. Radikal bebas ini boleh masuk ke dalam mata menerusi paparan sinar UV matahari secara berlebihan.
Jangan dilupakan: Ikan dan kacang.Lemak omega-3 boleh melambatkan timbulnya masalah mata. Manakala anggur pula, antioksidannya boleh menjaga kesihatan sel mata dan jaringan dalam mata.